Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

PT-Ilfov. Evaziune fiscală. Arestare preventivă
16.02.2015 | Mădălina MIHALCEA, Georgiana-Camelia LUCIU, Mădălina MIHALCEA

PT-Ilfov. Evaziune fiscală. Arestare preventivă.

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunal Ilfov au dispus, la data de 12 februarie 2015, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea a 14 inculpaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală (atât în forma autoratului, cât şi a complicităţii).
Inculpaţii G. G. (administrator al S.C. A.F. S.R.L., administrator în fapt al S.C. U. Q. S.R.L.), A. M. (asociat în cadrul S.C. A. F.S.R.L.), P. M. (director în cadrul S.C. A. F. S.R.L.), A. M. V. (angajat în cadrul S.C. A. F. S.R.L.) au fost prezentaţi judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Ilfov cu propunere de arestare preventivă, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală.
Cererea a fost admisă în parte, astfel că faţă de inculpaţii G. G. şi A. M. a fost dispusă arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile, iar faţă de inculpatele P. M. şi A. M. V. a fost dispusă măsura controlului judiciar.
Inculpaţii U. H. (administrator al S.C. U. Q. S.R.L.), B. L. (angajat în cadrul S.C. U. Q.S.R.L.), D. E. B. (administrator în fapt al S.C. Soltel Trust S.R.L.), D. E. (administrator în fapt al S.C. Soltel Trust S.R.L.), D. C. I. (asociat în cadrul S.C. Soltel Trust S.R.L.), I. C. (administrator în cadrul S.C. Soltel Trust S.R.L.), L. M. C. (administrator al S.C. Liscam Impex S.R.L.), V. F. (administrator în fapt al S.C. D. D. S.R.L., societate de la care S.C. Liscam Impex S.R.L. şi-a procurat un stoc fictiv de mărfuri), D. F. (administrator al S.C. Abstract Tehnique S.R.L.), C. F. (administrator în fapt al S.C. Abstract Tehnique S.R.L.) sunt cercetaţi în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală.

Din probatoriul administrat, până în acest moment al urmăririi penale, a rezultat următoarea situaţie de fapt:
În perioada ianuarie-septembrie 2014, S.C. A. F. S.R.L., prin intermediul unui mecanism infracţional ce avea la bază societatea S.C. U. Q. S.R.L., a efectuat un număr de 398 achiziţii intracomunitare de legume şi fructe în valoare de 21.765.007 lei, creând un prejudiciu bugetului consolidat al statului în cuantum de 6.262.815,372 lei (aproximativ 1.300.000 euro), din care 3.757.689,2232 TVA şi 2.505.126,1488 impozit pe profit.
În vederea eludării plăţilor aferente impozitului pe profit precum şi a TVA-ului, în circuitul evazionist au fost introduse trei societăţi comerciale cu comportament de tip fantomă (S.C. Abstract Tehnique S.R.L., S.C. Soltel Trust S.R.L. şi S.C. Liscam Impex S.R.L.). În această perioadă, au fost înregistrate de la aceste trei societăţi comerciale achiziţii ce nu au la bază operaţiuni reale, în valoare totală de 15.657.038,43 lei (920.728,1 lei de la S.C. Abstract Tehnique S.R.L., 9.013.640,85 lei de la S.C. Liscam Impex S.R.L. şi 5.722.669,48 lei de la S.C. Soltel Trust S.R.L.).
Aceste înregistrări în contabilitate nu au avut la bază operaţiuni reale, fiind făcute exclusiv în scopul sustragerii de la plata TVA-ului şi impozitului pe profit obţinut ca urmare a comercializării mărfurilor provenite din achiziţiile intracomunitare efectuate în această perioadă.
De asemenea, este de menţionat faptul că despre S.C. A. F. S.R.L. se cunoaşte că rulează un volum important de legume şi fructe, oferind unul dintre cele mai mici preţuri pentru vânzarea acestora, această societate fiind unul dintre cei mai mari distribuitori de legume-fructe de pe piaţa autohtonă.

Menţionăm faptul că în cauză procurorii au dispus instituirea măsurii de siguranţă a sechestrului asigurător pe o serie de bunuri mobile şi imobile ale inculpaţilor până la concurenţa sumei de 6.262.815,372 lei.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al ofiţerilor operativi de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Ilfov – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.mpublic.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Mădălina MIHALCEA


Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!


JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.