Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Irevocabilitatea actului de renunțare la dreptul dedus judecății
17.02.2015 | Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Drept civil, Jurisprudența ÎCCJ, Procedură civilă, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că irevocabilitatea actului juridic unilateral este o consecință a principiului forței obligatorii a actului juridic în general și presupune ca actului unilateral să nu i se poată pune capăt prin manifestarea de voință, în sens contrar, din partea autorului acestuia. Examinând actul unilateral al renunțării din perspectiva caracterului său irevocabil, Înalta Curte a statuat că fundamentul acestui principiu rezidă, ca și în ipoteza actului juridic bilateral, în necesitatea respectării drepturilor terților, precum și a situațiilor juridice create, cu scopul asigurării securității circuitului civil. Prin excepție de la această regulă, revocarea actului juridic unilateral este permisă dacă nu aduce atingere drepturilor sau intereselor legitime ale terților de bună-credintă. În speță, după pronunțarea deciziei recurate, reclamantul intimat a dat declarații autentificate de notar prin care a renunțat la drepturile deduse judecății, iar apoi, în recurs, a depus la dosar alte declarații autentificate prin care a arătat că înțelege să revoce declarațiile anterioare, pe motiv că acestea au fost făcute în contextul în care părțile au înțeles să nu mai declare recurs, iar pârâtul recurent nu a respectat această înțelegere. Înalta Curte a statuat că, prin acordul exprimat și efectele produse de declarațiile autentice inițiale, toate drepturile reclamantului care au stat la baza cererii de chemare în judecată au încetat, astfel că Înalta Curte a modificat decizia recurată, în sensul anulării sentinței tribunalului și respingerii pe fond a cererii de chemare în judecată. (Decizia nr. 2104 din 10 iunie 2014 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect pronunțare hotărâre care să țină loc de contract de vânzare-cumpărare)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti