Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare
2 comentarii

Lege și Justiție. Care justiţie?
20.02.2015 | Gheorghe MOROȘANU

Secţiuni: Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

Cînd se vorbeşte despre justiţia din România, în presă şi în documentele europene, se produc două confuzii:
1. se prezintă activitatea organelor penale ca şi cum acestea ar face justiţie;
2. se expun dosare „mari”, retentissante (tot penale, numai penale); nu se spune nimic, niciodată, despre justiţia celor mulţi, dosare civile, pentru care milioane de oameni pierd mii de zile/om.

În plus, totul se raportează servil, yes, man, la Europa şi MCV.

Opinii:

1. Justiţia o face Judecătorul. Organele penale, după ce fac ancheta, sînt parte în proces, în contra cu avocatul. Parchetul nu face Justiţie, fie el chiar DNA. În speţă, enormităţi conceptuale au emis nu numai un jurnalist (nejurist) (CTP: „Judecătorul trebuie să facă un corp comun cu procurorul în lupta împotriva corupţiei”- citat aproximativ, dar ideea este redată corect), ci chiar şi Preşedintele Curţii Supreme, care a spus fix acelaşi lucru, ca un angajament în faţa conducătorilor ţării şi ai parchetelor – mizeria conceptuală fiind mult mai teribilă cînd vine din partea persoanei care ar avea cea mai mare autoritate formal-juridică – are oare?

2. Lumea presei a indus în public, fără să ştie ce face, faptul că justiţia înseamnă marile procese: Năstase, Becali, Voiculescu, mai vedeţi în prezent. Asta a fost din cauza nevoii de senzaţional. Ei bine, eu voi oferi acum presei subiectul cel mai tare: justiţia celor mulţi, mărunţi, oropsiţi, neştiutori, fără bani de taxe sau chiar de autobuz, care pierd sute de mii de ore/om/zile de viaţă şi de muncă, stînd ca oile la strungă în sălile de judecată pline pînă la refuz, în şedinţe care se întind la nesfîrşit, pe ani de zile.

În plus, cum am început să zic mai sus, profesoara noastră Europa se complace în această eroare: ne apreciază sau ne critică numai pentru activitatea DNA – ANI, îşi însuşeşte de-a gata lozinci comuniste de tipul: „lupta împotriva corupţiei”, fără a vedea ce mare problemă este accesul la justiţie şi realizarea justiţiei pentru milioanele de români.

Gheorghe MOROŞANU
Judecător pensionar

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti