Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Justiţia lu’ Trăsnea. Două gugumănii procedurale


27.02.2015 | Gheorghe MOROȘANU
Secţiuni: Opinii, Procedură civilă
JURIDICE - In Law We Trust

1. T0 sau TeZero (cum spun grefierele), adică Termen zero.

Nu ştiu dacă există in terminis în Cod, dar practicienii din justiţie aşa îl denumesc. Este o etapă procedurală ciudată, aiurea, în cadrul căreia dosarul există şi nu prea, în el nu se întîmplă mai nimic, din portalul public al instanţei nu rezultă nimic, petentul nu are nicio informaţie. El primeşte o hîrtie numită Comunicare-adresă, cu un text şablon care rar şi prost este personalizat(ă).

Să vă dau un exemplu concret: o cunoştinţă, om cu şcoală, director într-o structură judeţeană, primind o asemenea hîrtie şi citind-o de 2-3 ori, a înţeles că trebuie să-şi scrie mult mai în detaliu jalba (o plîngere contravenţională), astfel că s-a pus la masă şi a întins povestea (aceeaşi poveste) pe patru pagini în locul celor două iniţiale.

Deci: dacă un om cu carte a înţeles aşa, să ne gîndim ce/cît va înţelege al’de badea Gheorghe, care sînt majoritari între apelanţii la justiţie.

Concluzii: o îndepărtare teribilă a justiţiei de cetăţean, niciun fel de comunicare reală şi utilă între cele două părţi.

Şi să vedeţi că, după T0 – termenul zero – adesea nu urmează niciun T1, adică un termen de judecată propriu-zis, ci

2. Anularea cererii. Pe un motiv sau altul (Codul oferă destule), judecătorul poate considera, în intimitatea biroului său, că respectiva jalbă nu e în regulă, deci o anulează. Asta după acea perioadă T0 care poate dura luni de zile, timp în care petentul nu ştie nimic despre cauza lui, nu se întîlneşte cu nicio persoană ce l-ar putea lămuri – ştie doar că a depus o cerere şi aşteaptă o rezolvare. Iar cînd primeşte încheierea de anulare a cererii, înţelege că nu are altă cale decît s-o dea dracului de justiţie.

Gheorghe MOROŞANU
Judecător pensionar

PS: Cîndva, era o persoană care se numea judecător de serviciu. S-a desfiinţat, era prea aproape de om, nu era bine.
PPS: Cîndva, Codul spunea: Judecătorul, primind cererea, dădea deponentului termen în cunoştinţă. Nici asta nu a fost bine, s-a scos.
PPPS: Eu, judecător, retras din sistem tocmai la momentul intrării în vigoare a acestei teribile proceduri, nu am curaj să mai îndrept pe cineva spre justiţie.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro