ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Justiţia lu’ Trăsnea. Două gugumănii procedurale
27.02.2015 | Gheorghe MOROȘANU


Cyberlaw - Valoarea legala a documentelor electronice

1. T0 sau TeZero (cum spun grefierele), adică Termen zero.

Nu ştiu dacă există in terminis în Cod, dar practicienii din justiţie aşa îl denumesc. Este o etapă procedurală ciudată, aiurea, în cadrul căreia dosarul există şi nu prea, în el nu se întîmplă mai nimic, din portalul public al instanţei nu rezultă nimic, petentul nu are nicio informaţie. El primeşte o hîrtie numită Comunicare-adresă, cu un text şablon care rar şi prost este personalizat(ă).

Să vă dau un exemplu concret: o cunoştinţă, om cu şcoală, director într-o structură judeţeană, primind o asemenea hîrtie şi citind-o de 2-3 ori, a înţeles că trebuie să-şi scrie mult mai în detaliu jalba (o plîngere contravenţională), astfel că s-a pus la masă şi a întins povestea (aceeaşi poveste) pe patru pagini în locul celor două iniţiale.

Deci: dacă un om cu carte a înţeles aşa, să ne gîndim ce/cît va înţelege al’de badea Gheorghe, care sînt majoritari între apelanţii la justiţie.

Concluzii: o îndepărtare teribilă a justiţiei de cetăţean, niciun fel de comunicare reală şi utilă între cele două părţi.

Şi să vedeţi că, după T0 – termenul zero – adesea nu urmează niciun T1, adică un termen de judecată propriu-zis, ci

2. Anularea cererii. Pe un motiv sau altul (Codul oferă destule), judecătorul poate considera, în intimitatea biroului său, că respectiva jalbă nu e în regulă, deci o anulează. Asta după acea perioadă T0 care poate dura luni de zile, timp în care petentul nu ştie nimic despre cauza lui, nu se întîlneşte cu nicio persoană ce l-ar putea lămuri – ştie doar că a depus o cerere şi aşteaptă o rezolvare. Iar cînd primeşte încheierea de anulare a cererii, înţelege că nu are altă cale decît s-o dea dracului de justiţie.

Gheorghe MOROŞANU
Judecător pensionar

PS: Cîndva, era o persoană care se numea judecător de serviciu. S-a desfiinţat, era prea aproape de om, nu era bine.
PPS: Cîndva, Codul spunea: Judecătorul, primind cererea, dădea deponentului termen în cunoştinţă. Nici asta nu a fost bine, s-a scos.
PPPS: Eu, judecător, retras din sistem tocmai la momentul intrării în vigoare a acestei teribile proceduri, nu am curaj să mai îndrept pe cineva spre justiţie.

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate