Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

DNA. Trafic de influență, cumpărare de influență. Arestare preventivă, control judiciar
18.02.2015 | Mădălina MIHALCEA, Georgiana-Camelia LUCIU, Mădălina MIHALCEA

JURIDICE - In Law We Trust

DNA. Trafic de influență, cumpărare de influență. Arestare preventivă, control judiciar.

La data de 17 februarie 2015, judecătorii Tribunalului București, la propunerea procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Conexe Infracțiunilor de Corupție, au dispus măsura arestării preventive, pe o perioadă de 30 de zile, a inculpaților:
P. C., sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de trafic de influență, ambele în formă continuată,
L. J. Y., cetățean chinez cu reședința în România, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de cumpărare de influență, în formă continuată.

Din referatul întocmit de procurori a reieșit că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În intervalul 2012 – ianuarie 2015, inculpatul P. C. a pretins și primit de la inculpatul L. J. Y. suma totală de 49.900 de euro (raportat la un număr de cel puțin patruzeci de solicitări pentru obținere/prelungire a vizelor de lungă ședere în scop de muncă), promițând, în schimb, că va interveni asupra funcționarilor publici competenți din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări pentru a-i determina pe aceștia să îndeplinească, potrivit competențelor legale, procedura de obținere a vizelor de lungă ședere în scop de muncă (prin emiterea avizelor favorabile necesare conform dispozițiilor legale în materie) și a permiselor corespunzătoare de ședere temporară și/sau de lungă durată pentru o serie de persoane naționalitate chineză.
În același scop, în intervalul 2012-2014, inculpatul P. C. a pretins și primit de la inculpatul P. A. R. (acționând contra cost, în numele unor persoane de cetățenie străină, interesate în obținerea de vize de muncă în România), suma totală de 59.060 de euro (raportat la un număr de cel puțin patruzeci și una de solicitări pentru obținere/prelungire a vizelor de lungă ședere în scop de muncă), promițând în schimb că va interveni asupra funcționarilor publici competenți din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări pentru a-i determina pe aceștia să îndeplinească, potrivit competențelor legale, procedura de obținere a vizelor de lungă ședere în scop de muncă (prin emiterea avizelor favorabile necesare conform dispozițiilor legale în materie) și a permiselor corespunzătoare de ședere temporară și/sau de lungă durată pentru o serie de persoane de diverse naționalități.
În acest mod, persoanele respective au obținut dreptul legal de muncă în cadrul unor firme, drept pe care uneori l-au exercitat fictiv și pe baza unor documente justificative nereale.

Față de inculpatul P. A. R., procurorii anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar, pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 17 februarie 2015 și până la 17 aprilie 2015 inclusiv, în sarcina acestuia reținându-se săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență, în formă continuată.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemat,
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței,
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat,
d) să nu depășească limita teritorială a României, decât cu încuviințarea prealabilă a organelor judiciare,
e) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme,
Inculpatului P. A. R. i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin tehnic și informativ din partea Serviciului Român de Informații.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

::sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Mădălina MIHALCEA


Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.