Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Mediere
Mediere
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Mediere
2 comentarii

Putem renunța la ideea de mediere obligatorie?

19 februarie 2015 | Petru MUSTĂȚEANU

Odata cu decizia Decizia Curţii Constituţionale nr. 266 din 7 mai 2014, profesia instituita in Romania de Legea nr. 192/2006 a ramas doar o poveste frumoasa fara aplicabilitate si fara mecanismele necesare pentru a fi pusa in miscare si a produce efectele pentru care ea a fost infiintata.

O discutie nascuta din dorinta de a face medierea functionala este aceea a unei forme de mediere obligatorie, tinandu-se cont de precedentul creat in Italia si de recomandarile Directivei 2008/52/CE.

Obligativitatea, fie ea ca procedura prealabila sau venita la solicitarea instantei, este contestata, atat ca incercare de solutionare a litigiului, cat si ca procedura de informare, asa cum a fost ea gandita de Legea nr. 115/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, de foarte multe voci implicate in procesul de justitie.

In replica, contestatarii sustin ca promovarea medierii ar fi solutia prin care profesia va deveni functionala, considerand ca necunoasterea profesiei de catre populatie ar fi unicul impediment care genereaza nefunctionalitatea acesteia.

Apeland la cea mai simpla operatie logica – comparatia, observam ca singura profesie liberala ai carei ganditori doresc sa isi fundamenteze profesia pe utilizarea excesiva a formelor de publicitate este medierea. Restul profesiilor liberale au reusit prin statut sa restrictioneze publicitatea excesiva, considerand ca aceasta va produce dezavantaje profesiei.

In ceea ce priveste obligativitatea, remarcam, de asemenea, o iesire din tiparele profesiilor liberale a ganditorilor medierii, deoarece nu cunoastem o alta profesie a carei legistatie sa contina explicit cuvantul obligatoriu, chiar daca intr-un fel sau altul o forma de obligativitate exista prin asezarea fiecarei profesii in mecanismele sociale, astfel incat fara de acestea sa nu se poate ajunge la un rezultat eficient.

In aceasta situatie, care este a treia cale?

Utilitatea medierii

Mi-ar placea sa nu confundam utilitatea medierii cu mult trambitatele avantaje ale medierii. Avantajele medierii, la ora actuala, reprezinta doar o sintagma fara corespondent in realitate. Existenta unor avantaje reale s-ar fi facut rapid cunoscute fara nicio forma de publicitate.

Utilitatea medierii inseamna introducerea ei in marele mecanism socio-juridic din Romania. Pentru a fi functionala, medierea nu are nevoie de un mare proiect de lege, ci de o fraza bine gandita si asezata la locul potrivit in legislatia Romaniei.

Sa zicem ca legea ar prevede urmatoarele: “persoana, care a incercat rezolvarea litigiului prin mediere inaintea folosirii dreptului de actiune in instanta, nu poate fi obligata la plata de cheltuieli de judecata indiferent de solutia finala a procesului, intrucat a demonstrat intentia de rezolvare pe cale amiabila a litigiului.“

O singura fraza care atinge atat obiectivul legiuitorului de a evita suprasolicitarea instantelor, cat si interesului cetateanului de a se proteja de o potentiala obligare la plata.

Sigur ca exemplul este perfectibil si ca asemenea lui pot fi altele mult mai bune, mai eficiente sau mai inovatoare. Intentia mea nu este sa propun un text de lege, ci doar sa schimbam optica prin care astazi se doreste modificarea Legii medierii cu scopul obtinerii fuctionarii acesteia.

Este important, din punctul meu de vedere, sa renuntam la ideea de obligativitate sau publicitate excesiva si sa incercam sa gandim o forma prin care sa facem medierea utila, ajutand-o sa fie o parte a marelui angrenaj si nu o piesa izolata in afara acestuia.

Genialitatea expertilor din Ministerul Justiei, CSM, Consiliul de Mediere si, in final, a legiuitorului este sa gaseasca aceasta formula win-win in care toata lumea sa aiba de castigat fara ca medierea, cea care reprezinta o formula amiabila, sa fie, in mod paradoxal, asezata in aceeasi fraza cu termenul obligatoriu. Totodata, noua legislatie ar putea sa faca din mediere o piesa indispensabila atat sistemului de justitie, cat si cetateanului in folosul caruia trebuie formulat fiecare din textele concepute de legiuitor.

Mediator Petru MUSTATEANU

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership