Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Revista Română de Drept Privat nr. 1/2013: Anatomie juridică aplicată: După moartea copilului, acesta poate fi recunoscut numai dacă a lăsat descendenți firești | Emese Florian


20 februarie 2015 | Raluca-Andreea TRÎNCĂ-GĂVAN

UNBR Caut avocat

Conf. univ. dr. Emese Florian a publicat în Revista Română de Drept Privat nr. 1/2013 articolul intitulat: „Anatomie juridică aplicată: După moartea copilului, acesta poate fi recunoscut numai dacă a lăsat descendenți firești [art. 415 alin. (3) C. Civ.]„.

Autoarea supune analizei imposibilitatea recunoașterii copilului după moartea acestuia, dacă acesta nu are descendenți firești, nesocotirea acestei interdicții determinând ca recunoașterea realizată în aceste condiții să fie sancționată cu nulitate absolută.

Autorea remarcă prezența constantă a acestei condiții în legislația privind dreptul familiei, fiind prevăzută și de Codul Familiei, deosebirea constând în aceea că vechea legislației în domeniul familiei prevedea această condiție specială doar în cazul recunoașterii de paternitate.

Din punct de vedere al scopului urmărit prin edictarea acestei cerințe, autoarea subliniază intenția legiuitorului de a se evita recunoașterile făcute din interese pur succesorale. Cu toate acestea, autoarea observă că legiuitorul nu a fost consecvent în impunerea cerinței existenței descendenților firești, spre exemplu stabilirea filiației paterne din afara căsătoriei la cererea pretinsului tată putând fi stabilită și dacă nu există descendenți ai copilului decedat.

Nici conținutul cerinței existenței descendenților firești nu este omis în analiza amănunțită a autoarei. În acest sens, aceasta aduce în discuție opțiunea nefericită a legiuitorului pentru sintagma “descendenți firești”, considerând că astfel se realizează un tratament diferențiat între urmașii firești și cei adoptați, în condițiile în care Codul Civil instituie egalitatea în drepturi între copilul rezultat dintr-o legătură firească și cel adoptat.

În concluzie, autoarea consideră ca fiind regretabilă instituirea unei prezumții de lăcomie în persoana părintelui care dorește să-și recunoască copilul decedat și opinează că de lege ferenda condiția existenței descendenților firești ai copilului mort, pentru ca acesta să poată fi recunoscut de părintele său, cât și sancțiunea nulității absolute a recunoașterii realizate cu nesocotirea acestei cerințe nu ar trebui să fie prezente în legislația civilă.

Raluca-Andreea TRÎNCĂ-GĂVAN

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică