BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul munciiCyberlaw
 
Mediere
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Va fi restartată medierea în UE pe 26 februarie 2015, la Bruxelles?
20.02.2015 | Petru MUSTĂȚEANU


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Ingrijorarea oficialilor UE cu privire la nivelul implementarii medierii in tarile membre a condus la necesitatea unui raport ce va constitui punctul de plecare al discutiilor din cadrul forumului “Civil Law and Justice” organizat la Bruxelles, in 26 februarie 2015, de catre European Parliament’s Legal Affairs Committee.

Romania, in acest raport, se situeaza in penultima categorie de performanta alaturi de tari precum Slovacia sau Irlanda, prima pozitie fiind ocupata de Marea Britanie, Italia sau Germania, tari despre care raportul noteaza ca au efectuat reforme eficiente in sistemul national de justitie.

Asa cum reiese din raport, la nivel european, gradul de implementare al medierii este sub asteptarile anticipate la momentul publicarii Directivei 2008/52/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 21 mai 2008 privind anumite aspecte ale medierii in materie civila si comerciala.

Paginile ce fac referire la Romania noteaza o implicare superficiala a Statului Roman in sustinerea implementarii si promovarii medierii, singurele elemente notabile fiind acelea legate de organizarea si crearea unor standarde de eficienta si formare continua pentru corpul profesional.

In acest sens, propunerile inaintate forumului “Civil Law and Justice” se contureaza in necesitatea aparitiei unei noi directive europene, mult mai concreta si mai aplicata decat precedenta, cu aplicare directa si imediata in legislatiile nationale, prin care sa se poata obtine, pana cel tarziu la sfarsitul anului 2016, dezideratul european cu privire la functionarea medierii in toate statele membre.

Cel mai probabil, acesta este si motivul pentru care Parlamentul Romaniei intarzie modificarea Legii nr. 192/2006 conform cerintelor Deciziei Curtii Constitutionale nr. 266 din 7 mai 2014 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 200 din Codul de procedura civila, precum si celor ale art. 2 alin. (1) si (1²) si art. 60¹ din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator.

Asteptarile sunt ca, imediat dupa organizarea forumului “Civil Law and Justice”, hotararile adoptate la nivel european sa fie implementate si in legislatia nationala, sansa medierii in Romania fiind oferita de coincidenta de a avea Legea Medierii chiar in aceste zile in asteptare pentru a intra pe ordinea de zi a Parlamentului Romaniei.

Mediator Petru MUSTATEANU

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate