Va fi restartată medierea în UE pe 26 februarie 2015, la Bruxelles?
20 februarie 2015 | Petru MUSTĂȚEANUIngrijorarea oficialilor UE cu privire la nivelul implementarii medierii in tarile membre a condus la necesitatea unui raport ce va constitui punctul de plecare al discutiilor din cadrul forumului “Civil Law and Justice” organizat la Bruxelles, in 26 februarie 2015, de catre European Parliament’s Legal Affairs Committee.
Romania, in acest raport, se situeaza in penultima categorie de performanta alaturi de tari precum Slovacia sau Irlanda, prima pozitie fiind ocupata de Marea Britanie, Italia sau Germania, tari despre care raportul noteaza ca au efectuat reforme eficiente in sistemul national de justitie.
Asa cum reiese din raport, la nivel european, gradul de implementare al medierii este sub asteptarile anticipate la momentul publicarii Directivei 2008/52/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 21 mai 2008 privind anumite aspecte ale medierii in materie civila si comerciala.
Paginile ce fac referire la Romania noteaza o implicare superficiala a Statului Roman in sustinerea implementarii si promovarii medierii, singurele elemente notabile fiind acelea legate de organizarea si crearea unor standarde de eficienta si formare continua pentru corpul profesional.
In acest sens, propunerile inaintate forumului “Civil Law and Justice” se contureaza in necesitatea aparitiei unei noi directive europene, mult mai concreta si mai aplicata decat precedenta, cu aplicare directa si imediata in legislatiile nationale, prin care sa se poata obtine, pana cel tarziu la sfarsitul anului 2016, dezideratul european cu privire la functionarea medierii in toate statele membre.
Cel mai probabil, acesta este si motivul pentru care Parlamentul Romaniei intarzie modificarea Legii nr. 192/2006 conform cerintelor Deciziei Curtii Constitutionale nr. 266 din 7 mai 2014 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 200 din Codul de procedura civila, precum si celor ale art. 2 alin. (1) si (1²) si art. 60¹ din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator.
Asteptarile sunt ca, imediat dupa organizarea forumului “Civil Law and Justice”, hotararile adoptate la nivel european sa fie implementate si in legislatia nationala, sansa medierii in Romania fiind oferita de coincidenta de a avea Legea Medierii chiar in aceste zile in asteptare pentru a intra pe ordinea de zi a Parlamentului Romaniei.
Mediator Petru MUSTATEANU
NOU! Despre bani în profesii juridice: avocați, executori, notari, consilieri juridici și alți profesioniști ai dreptului
23 septembrie ⁞ Fraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrie ⁞ Noutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrie ⁞ JURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrie ⁞ Avocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrie ⁞ Start Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
7 octombrie ⁞ Dacă UIT, 100.000 de lei amendă! (RO E-TRANSPORT)
14 octombrie ⁞ Impactul sancțiunilor impuse de Consiliul Concurenței asupra pieței editoriale din România: între protecția concurenței și drepturile de autor
21 octombrie ⁞ Abilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrie ⁞ JURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
11 noiembrie ⁞ Fraudarea fondurilor europene: infracțiune de 1 Euro? (Necesitatea stabilirii unui prag valoric minim pentru infracțiunea de fraudare a fondurilor europene)
18 noiembrie ⁞ Social Media. Răspunderea juridică în caz de Share și Repost care deranjează
23 noiembrie ⁞ Start Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
25 noiembrie ⁞ Cine (mai) poate organiza arbitrajul instituționalizat în România
28 noiembrie ⁞ JURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025 ⁞ The Congress / The biggest legal event
Homepage J JURIDICE Cariere Evenimente Dezbateri Profesionişti Lawyers Week Video |