Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Revista Română de Dreptul Muncii nr. 12/2014: Propuneri de flexibilizare, în continuare, a reglementărilor din Codul muncii referitoare la raporturile de muncă | Monica Gheorghe
23.02.2015 | Andreea BREBU

Secţiuni: Dreptul muncii, Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust

Lector univ. dr. Monica Gheorghe a publicat în Revista Română de Dreptul Muncii nr. 12/2014 articolul intitulat „Propuneri de flexibilizare, în continuare, a reglementărilor din Codul muncii referitoare la raporturile de muncă”.

Încă de la intrarea sa în vigoare, în anul 2003, Codul muncii s-a aflat într-un proces continuu de flexibilizare a reglementărilor privind relaţiile de muncă în scopul dinamizării pieţei muncii şi a implementării aquis-ului comunitar şi în materia raporturilor de muncă.

Mai mult sau mai puţin controversate, marea majoritate a schimbărilor suferite de Codul muncii sunt de un deosebit interes practic şi au produs o serie de schimbări pozitive în cadrul relaţiilor dintre angajaţi şi angajatori. Utilizarea perioadei de probă, lărgirea sferei de contracte de muncă ce pot fi încheiate pe perioadă determinată sau stimularea formării profesionale a angajaţilor sunt doar câteva din schimbările benefice aduse legislaţiei muncii, dar necesitatea unor noi modificări continuă să existe, motiv pentru care autoarea propune atenţiei şi alte schimbări sau nuanţări ale formei actuale a Codului muncii atât în favoarea angajatului, cât şi a angajatorului. Printre acestea se numără completarea art. 120 alin. (2) din Codul muncii privind introducerea posibilităţii angajatorului de a lua o decizie în mod unilateral în ce priveşte prestarea muncii suplimentare în situaţii deosebite sau pentru lucrări urgente, completarea art. 166 alin. (1) din Codul muncii privind posibilitatea unei acordări a unui avans din salariu în anumite condiţii şi o serie de alte propuneri privind diverse aspecte din materia răspunderii patrimoniale, jurisdicţia muncii sau drepturile angajaţilor.

Autoarea aduce în discuţie conceptul de flexicuritate şi evidenţiază necesitatea continuării procesului de adaptare a legislaţiei muncii în conformitate cu cerinţele sociale şi cu normele europene în scopul elasticizării acelor categorii de norme din materia muncii rămase încă rigide.

Andreea BREBU

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti