Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Revista Română de Dreptul Muncii nr. 12/2014: Propuneri de flexibilizare, în continuare, a reglementărilor din Codul muncii referitoare la raporturile de muncă | Monica Gheorghe


23 februarie 2015 | Andreea BREBU

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Lector univ. dr. Monica Gheorghe a publicat în Revista Română de Dreptul Muncii nr. 12/2014 articolul intitulat „Propuneri de flexibilizare, în continuare, a reglementărilor din Codul muncii referitoare la raporturile de muncă”.

Încă de la intrarea sa în vigoare, în anul 2003, Codul muncii s-a aflat într-un proces continuu de flexibilizare a reglementărilor privind relaţiile de muncă în scopul dinamizării pieţei muncii şi a implementării aquis-ului comunitar şi în materia raporturilor de muncă.

Mai mult sau mai puţin controversate, marea majoritate a schimbărilor suferite de Codul muncii sunt de un deosebit interes practic şi au produs o serie de schimbări pozitive în cadrul relaţiilor dintre angajaţi şi angajatori. Utilizarea perioadei de probă, lărgirea sferei de contracte de muncă ce pot fi încheiate pe perioadă determinată sau stimularea formării profesionale a angajaţilor sunt doar câteva din schimbările benefice aduse legislaţiei muncii, dar necesitatea unor noi modificări continuă să existe, motiv pentru care autoarea propune atenţiei şi alte schimbări sau nuanţări ale formei actuale a Codului muncii atât în favoarea angajatului, cât şi a angajatorului. Printre acestea se numără completarea art. 120 alin. (2) din Codul muncii privind introducerea posibilităţii angajatorului de a lua o decizie în mod unilateral în ce priveşte prestarea muncii suplimentare în situaţii deosebite sau pentru lucrări urgente, completarea art. 166 alin. (1) din Codul muncii privind posibilitatea unei acordări a unui avans din salariu în anumite condiţii şi o serie de alte propuneri privind diverse aspecte din materia răspunderii patrimoniale, jurisdicţia muncii sau drepturile angajaţilor.

Autoarea aduce în discuţie conceptul de flexicuritate şi evidenţiază necesitatea continuării procesului de adaptare a legislaţiei muncii în conformitate cu cerinţele sociale şi cu normele europene în scopul elasticizării acelor categorii de norme din materia muncii rămase încă rigide.

Andreea BREBU

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică