BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Mediere
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Este medierea o profesie juridică?

24.02.2015 | Petru MUSTĂȚEANU
Abonare newsletter

Despre locul pe care il poate ocupa medierea in spatiul socio-juridic romanesc, parerile sunt impartite. Pe de o parte, medierea este caracterizata de modalitatea inedita de stingere a conflictului, o modalitate eminamente non-juridica in care intalnim preponderent elemente de psihologie aplicata, elemente regasite si in stiintele moderne precum NLP, ceea ce ne poate conduce spre ideea ca medierea este o profesie non-juridica, fapt ce a determinat si un standard precar de formare a mediatorului in elemente de drept, centrat in special pe tehnici aplicate de mediere.

Pe de alta parte, in urma procedurii de mediere, se incheie un act juridic civil. Asadar, minimul de cunostinte juridice se impune pentru profesionistul in mediere, prin necesitatea cunoasterii notiunilor esentiale ale actului juridic civil si altele. In plus, obiectivul principal pe care medierea il are este decongestionarea instantelor prin solutionarea litigiilor minore, chiar daca pe cale amiabila, asadar, manifestarea medierii se exercita in zona temelor juridice, natura exprimata si prin faptul ca parcursul firesc al acordurilor de mediere este spre consfintire in instanta.

Intrebarea care se impune este: daca medierea nu este o profesie juridica, ce fel de profesiei este? Profesie non-juridica nu inseamna o calificare a ei, ci o excludere dintr-o categorie anume. Asadar unde o incadram?

Poate ca este nevoie de acest raspuns pentru a putea stabili locul medierii in societate.

Temerea mea este ca dorinta de calificare a medierii ca profesie non-juridica a fost una gandita in interesul celor care se doreau lideri ai profesiei si care, prin crearea unei filosofii sau mai exact a unei non-filosofii noi asupra medierii, reuseau sa se fereasca de privirile Ministerului Justitiei asupra a ceea ce se intampla in Consiliul de Mediere, atitudini discutabile, facute in numele frumos luminat al amiabilei medieri.

Iar daca acceptam medierea ca profesie juridica, ce facem cu realitatea de a avea in corpul profesional al mediatorilor licentiati din toate profesiile posibile?

Asadar, este medierea o profesie juridica?

Asezam medierea in zona de responsabilitate a Ministerului Jusitiei sau infiintam un nou minister, unul facut special pentru mediatori?

Incercand sa evitam sa spunem ce nu este medierea si sa gasim esenta a ce este aceasta, remarcam urmatoarele:
medierea este o profesie ce utilizeaza tehnici de psihologie aplicata;
medierea se utilizeaza pentru gestionarea unor situatii de natura juridica.

Plecand de la aceste atribute, putem spune ca medierea este o profesie psiho-juridica. ”Psiho”, prin cum face, si ”juridica”, prin ce face.

Asadar standardul de formare al mediatorilor trebuie sa fie unul care sa necesite cunosterea atat a elementelor esentiale de drept, cat si a tehnicilor aplicate de mediere.

Aceasta concluzie ne conduce catre noi intrebari.

Introducem medierea in paletarul de profesii juridice utilizat in strategile gandite pentru optimizarea justiei in Romania? Categoric, da!

Este Ministerul Justiei responsabil de soarta medierii in Romania? Da! La fel de mult ca si de celelalte profesii de tip liberal conexe actului de jusitie!

Pot exista in continuare mediatori licentiati si in alte profesii? Cu siguranta, da! Medierea este in principal o profesie de vocatie, chiar daca formarea initiala trebuie completata cu un bagaj mai solid de cunostinte juridice.

La o prima vedere, toata aceasta expunere poate parea inutila, intrucat este evident ca medierea este o profesie ce se manifesta in cadrul juridic. Cu toate acestea, discutiile din ultima perioada au impus necesitatea unor clarificari necesare in construirea noii Legi a medierii si a introducerii acesteia in marele angrenaj socio-juridic, asa cum se doreste astazi la nivel european.

Mediator Petru MUSTATEANU

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate