Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

PT-Alba. Abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale. Arest la domiciliu


23 februarie 2015 | Elena TOMACINSCHI, Georgiana-Camelia LUCIU, Elena TOMACINSCHI

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

PT-Alba. Abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale. Arest la domiciliu. 

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba au dispus, la data de 21 februarie 2015, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii:
V. G. (primar în cadrul Primăriei Vinţu de Jos, judeţul Alba), sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu;
G. V. N. (şef birou buget, finanţe, contabilitate, impozite şi taxe locale, strategii, programe în cadrul aceleiaşi unităţi administrative), aflat în stare de reţinere, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu şi participaţie improprie la fals material în înscrisuri oficiale.

La data de 21 februarie 2015 a fost înaintată judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Judecătoria Alba Iulia cererea de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile, a ambilor inculpaţi.

Judecătoria Alba Iulia a dispus respingerea propunerii de arestare preventivă şi luarea măsurii arestului la domiciliu pe o durată de 30 de zile faţă de ambii inculpaţi. Împotriva încheierii judecătorului de drepturi şi libertăţi, procurorii au formulat contestaţie, care va fi soluţionată de Tribunalul Alba.

Din probatoriul administrat în cauză, până în acest moment, a rezultat că, în perioada 2013 – 11 august 2014, inculpaţii au angajat, înregistrat şi efectuat cheltuieli şi consumuri nejustificate de materiale de curăţenie, precum şi de produse ce nu se regăsesc în inventarul entităţii, iar în unele cazuri a achiziţionat materiale – piese pentru autoturism (pentru o altă marcă de autoturism ce nu se află în dotarea primăriei).
De asemenea, inculpaţii au angajat, ordonanţat şi efectuat plata de cheltuieli cu carburanţi (benzină, motorină şi uleiuri minerale) fără respectarea prevederilor legale. O parte din carburant a fost utilizat de inculpaţi pentru deplasări în interes personal, precum şi de alte persoane, cu acceptul acestora.
Activitatea infracţională a mai constat în faptul că inculpaţii au angajat, înregistrat şi efectuat cheltuieli şi plăţi nelegale pentru prestarea unor servicii de cazare şi masă la hoteluri din Băile Felix, judeţul Bihor. Totodată, inculpatul V. G. a dispus unui martor, şofer în cadrul Primăriei Vințu de Jos, să efectueze lucrări cu buldoexcavatorul unei persoane fizice a cărei contravaloare nu a fost achitată.
Pe parcursul fazei de urmărire penală, inculpatul V. G. a continuat să săvârşească acte de abuz în serviciu pentru care s-a dispus extinderea urmăririi penale, constând în aceea că, în datele de 19 februarie 2015 şi 20 februarie 2015, s-a deplasat împreună cu membrii familiei cu un autoturism aparţinând Primăriei Vinţu de Jos în Municipiul Alba Iulia.
Inculpatul G. V. N. le-a determinat pe două martore să antedateze înscrisuri şi să modifice menţiuni în registrele de corespondenţă ale Primăriei Pianu în perioada efectuării controlului de audit.

Investigaţiile au fost efectuate cu sprijinul lucrătorilor de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, Direcţia Generală Anticorupţie Alba – Serviciul Judeţean Anticorupţie Alba.

Suportul tehnic de specialitate a fost asigurat de Serviciul Român de Informaţii – Direcţia Judeţeană de Informaţii Alba.

Cercetările continuă în cauză pentru lămurirea tuturor împrejurărilor de fapt şi în vederea stabilirii răspunderii judiciare.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.mpublic.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Elena TOMACINSCHI

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică