Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Monitorizarea pietei de energie electrica
23.07.2008 | JURIDICE.ro, BADEA CLIFFORD CHANCE

Secţiuni: Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 551 din data de 22 iulie 2008 a fost publicata prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei nr. 60 din 12 iunie 2008, prin care a fost aprobata Metodologia de monitorizare a pietei cu amanuntul de energie electrica.

Noul act normativ are ca scop stabilirea metodelor de supraveghere a nivelului de concurenta si transparenta pe piata de energie pentru a descuraja practicile anticoncurentiale si activitatile care pot prejudicia alimentarea consumatorilor de energie electrica.

Astfel, ANRE, prin Directia de monitorizare din cadrul acesteia, va avea rolul de a sesiza Consiliul Concurentei ori de cate ori va constata nerespectarea prevederilor referitoare la concurenta si transparenta, si de asemenea, de fiecare data cand va avea motive intemeiate sa considere producerea unui abuz de pozitie dominanta.

Prezenta Metodologie a fost elaborata in conformitate cu Legea energiei electrice nr.13/2007, Legea concurentei nr.21/1996 si Codul comercial al pietei angro de energie electrica.

Responsabilitatea supravegherii permanente a pietei cu amanuntul de energie electrica va reveni Directiei de monitorizare din cadrul ANRE si va consta in supravegherea si evaluarea continua a comportamentului furnizorilor pe piata cu amanuntul de energie electrica si a modului de aplicare si respectare a regulilor de piata de catre furnizori.

In ce priveste metodele de evaluare a nivelului de concurenta pe piata, aceasta se va face prin intermediul unui set de indicatori transparenti, relevanti si implementati gradual de ANRE care va avea sarcina de a urmari evolutia in timp a acestora, de a realiza comparatii ale indicatorilor pe plan national cu indicatorii de pe planul international si de a stoca valoarea acestora. Indicatorii vor fi calculati pe categorii de piete in functie de tipul de consum, categorii de consumatori si in functie de preturile practicate de catre furnizori. De asemenea, acesti indicatori vor trebui sa fie in concordanta cu reglementarile Uniunii Europene.

Intr-o prima etapa Metodologia a impartit piata in:
– piata consumatorilor casnici
– piata consumatorilor necasnici alimentati in regim reglementat
– piata consumatorilor necasnici alimentati in regim concurential.
Pe masura dezvoltarii pietei cu amanuntul de energie electrica se va trece la o impartire mult mai specializata.

Metodologia face si o clasificare a indicatorilor in:
– indicatori de structura si concentrare a pietei care au rolul de a aprecia posibilitatea exercitarii puterii de piata
–  indicatori privind eficienta si performanta pietei si factorii care ii influenteaza care au rolul de a aprecia efectele concurentei asupra pietei
–  indicatori de evaluare a comportamentului furnizorilor in cadrul pietei.
 
Rezultatele activitatii de supraveghere fac obiectul unor rapoarte, analize sau informari periodice intocmite de Directia de monitorizare din cadrul ANRE care includ identificarea cazurilor de functionare inadecvata  a pietei si a cauzelor care le-au provocat, analiza cazurilor de comportament anormal sau anticoncurential si solutii posibile pentru remedierea abaterilor constatate. Daca din rezultatele supravegherii reiese ca a fost incalcata legislatia in domeniu, ANRE va putea aplica urmatoarele sanctiuni: atentionarea furnizorilor respectivi sa se comporte intr-o maniera concurentiala, aplicarea de sanctiuni conform legii si chiar suspendarea licentei de furnizare a celui vinovat.

Pe langa faptul ca ANRE se poate autosesiza, oricare dintre cazurile de comportament anormal sau anticoncurential va putea fi sesizat de orice persoana fizica sau juridica.

Reglementarile finale ale Metodologiei rezolva problema transparentei prin publicarea unor rapoarte lunare destinate oricaror persoane interesate care cuprind sinteze referitoare la rezultatele supravegherii.

In concluzie aceasta Metodologie are in vedere prevenirea abuzului de pozitie dominata prin utilizarea de organisme si instrumente specializate ea fiind o noutate pe planul legislatiei anticoncurentiale.

Pentru STIRI.JURIDICE,

BADEA CLIFFORD CHANCE

Badea Clifford Chance

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti