Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept constituţional
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti

Cerere de reexaminare asupra Legii pentru acceptarea jurisdicţiei obligatorii a Curţii Internaţionale de Justiţie
25.02.2015 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept constitutional
JURIDICE - In Law We Trust

Klaus Iohannis, Președintele României, a semnat luni, 23 februarie 2015, cererea de reexaminare asupra Legii pentru acceptarea jurisdicţiei obligatorii a Curţii Internaţionale de Justiţie.

Cererea integral:

”Domnului Valeriu-Ştefan Zgonea,
Președintele Senatului,

În temeiul Articolului 77 alineatul (2) din Constituţia României, republicată, formulez următoarea CERERE DE REEXAMINARE asupra Legii pentru acceptarea jurisdicţiei obligatorii a Curţii Internaţionale de Justiţie.

Motivele cererii de reexaminare sunt următoarele:
”Legea are ca obiect de reglementare recunoaşterea de către România, printr-o declaraţie, a jurisdicţiei Curţii Internaţionale de Justiţie ca obligatorie şi fără acord special, în relaţia cu orice alt stat care acceptă aceeaşi obligaţie, adică sub condiţie de reciprocitate, în legătură cu orice diferend referitor la fapte sau situaţii apărute după data formulării declaraţiei, fiind exceptate de la aceste dispoziţii unele diferende expres stabilite.

Articolul 4 din legea supusă reexaminării prevede că Guvernul României poate decide, prin hotărâre, asupra modificării sau retragerii declaraţiei, cu informarea Parlamentului. Această dispoziţie poate conduce la interpretarea potrivit căreia Guvernul, printr-un act cu forţă juridică inferioară legii, respectiv printr-o hotărâre, poate să modifice sau să lipsească de obiect această lege. Astfel nu este respectat principiul ierarhiei actelor normative, prevăzut la art. 1 alin. (5) din Constituție, republicată, precum şi normele de tehnică legislativă – reglementate prin Legea nr. 24/2000 – potrivit cărora modificarea unui act normativ poate fi dispusă prin acte normative ulterioare de acelaşi nivel sau de nivel superior. Totodată, prin acest text de lege, Guvernului i se oferă prerogativa de a modifica un act legislativ emis de puterea legiuitoare, cu condiţia informării Parlamentului.
Învederăm faptul că, potrivit dispoziţiilor din Constituţia României, hotărârile Guvernului se emit pentru organizarea executării legii. Aşadar, Guvernul poate să aplice această declaraţie prevăzută prin prezenta lege sau să interpreteze aplicarea declaraţiei la cazuri sau diferende concrete, dacă este cazul. Astfel, în ipoteza în care Guvernul, prin intermediul unei hotărâri, va dori să modifice sau chiar să retragă această declaraţie, acest lucru îl va putea face numai cu informarea Parlamentului. În acest caz, Parlamentul, ca unică autoritate legiuitoare, este autoritatea competentă să decidă anularea acestei prerogative/posibilităţi dată prin lege Guvernului, prin intermediul unei modificări legislative.

Având în vedere necesitatea clarificării aspectelor de mai sus şi ţinând cont de competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicit reexaminarea Legii pentru acceptarea jurisdicţiei obligatorii a Curţii Internaţionale de Justiţie.

KLAUS – WERNER IOHANNIS
PREŞEDINTELE ROMÂNIEI”

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti