Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

PT-Ialomița. Evaziune fiscală, folosirea cu rea credinţă a bunurilor sau a creditului societății, spălare de bani. Arestare preventivă
24.02.2015 | Mădălina MIHALCEA, Georgiana-Camelia LUCIU, Mădălina MIHALCEA

JURIDICE - In Law We Trust

PT-Ialomița. Evaziune fiscală, folosirea cu rea credinţă a bunurilor sau a creditului societății, spălare de bani. Arestare preventivă.

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii:
L. S., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală (o sută patruzeci și trei de acte materiale), folosirea, cu rea credinţă, a bunurilor sau a creditului de care se bucură societatea într-un scop contrar intereselor acesteia, sau în folosul lui propriu, ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect (patru acte materiale), folosirea, cu rea credinţă a bunurilor sau a creditului de care se bucură societatea într-un scop contrar intereselor acesteia, sau în folosul lui propriu, ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect (douăzeci și șapte de acte materiale) şi spălare de bani;
M. F., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală (o sută patruzeci și trei de acte materiale), folosirea, cu rea credinţă a bunurilor sau a creditului de care se bucură societatea într-un scop contrar intereselor acesteia, sau în folosul lui propriu, ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect (douăzeci și șapte de acte materiale) şi spălare de bani.

La data de 19 februarie 2015, inculpaţii au fost prezentaţi judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Ialomiţa cu propunere de arestare preventivă, pe o perioadă de 30 de zile, cerere admisă de instanţa de judecată.

Din probatoriul administrat, până în acest moment al urmăririi penale, au rezultat următoarele:
1. În perioada aprilie – octombrie 2014, inculpatul L. S., în calitate de administrator al SC H.E. SRL Slobozia, a înregistrat în evidenţa contabilă mai multe facturi fiscale externe având ca obiect „dobânzi”, în condiţiile în care  societatea nu a contractat împrumuturi sub nicio formă de la societăţile din China, înregistrând cheltuieli fictive în sumă totală de 1.295.883 lei (333.131,9 USD), producând astfel un prejudiciu bugetului de stat în sumă de 178.558 lei (53.301 USD).
2. În perioada aprilie – octombrie 2014, inculpatul L. S., în calitate de administrator al SC H. E. SRL Slobozia, cu ajutorul inculpatului M. F., a importat produse metalice (tablă) de la societăţi comerciale din China, în valoare totală de 5.765.635,33 lei, la un preţ subevaluat în vamă şi a creat un circuit fictiv prin tranzacţionarea succesivă a produselor, folosind societatea comercială cu comportament de tip fantomă, SC K.S. SRL, controlată de L. S., prin care a majorat artificial preţul de achiziţie, astfel încât să se sustragă de la plata impozitului pe profit şi TVA, prin diminuarea nereală bazei de impozitare.
Astfel, în perioada aprilie – octombrie 2014, inculpaţii L. S. şi M. F. au înregistrat în evidenţa contabilă a SC H. E. SRL un număr de douăzeci și șapte de facturi fiscale fictive emise de SC K.S. SRL, societate cu comportament de tip fantomă, în valoare totală de 3.723.156 lei, producând un prejudiciu bugetului de stat în sumă de 1.266.139 lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA.
3. În perioada aprilie – octombrie 2014, inculpatul L. S., în calitate de administrator de fapt al SC B. M. M. SRL, cu ajutorul inculpatului M. F., administrator de drept al societăţii, a importat produse metalice de la societăţi comerciale din China, în valoare totală de 8.650.779,81 lei, la un preţ subevaluat în vamă şi a creat un circuit fictiv prin tranzacţionarea succesivă a produselor, folosind societăţile comerciale cu comportament de tip fantomă, SC K. S. SRL şi SC N. M. M. SRL, controlate de L. S., prin care a majorat artificial preţul de achiziţie, astfel încât să se sustragă de la plata impozitului pe profit şi TVA, prin diminuarea nereală bazei de impozitare.
4. În acest sens, în perioada aprilie – octombrie 2014, inculpaţii L. S. şi M. F. au înregistrat în evidenţa contabilă a SC B. M. M. SRL, un număr de optzeci și trei de facturi fiscale fictive emise de SC K. S. SRL, societate cu comportament de tip fantomă, în valoare totală de 11.976.512,7 lei şi un număr de treizeci și trei de facturi fiscale fictive emise de N. M. M. SRL, societate cu comportament de tip fantomă, în valoare totală de 20.888.758,88 lei, producând un prejudiciu total bugetului de stat în sumă de 9.761.474 lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA
Prin activitatea infracţională au produs un prejudiciu bugetului consolidat al statului în sumă totală de 11.206.171 lei ( 3.345.125 USD).
În perioada ianuarie – octombrie 2014, inculpatul L. S., în calitate de administrator al SC H.E. SRL, a efectuat patru transferuri din conturile societăţii, în sumă de 3.337.282 lei, către SC C. N. P. Hong Kong, fără o justificare comercială, folosind astfel creditul societăţii în interes personal
5. În perioada ianuarie – august 2014, inculpatul L. S., în calitate de administrator de fapt al SC B. M. M. SRL, cu ajutorul inculpatului M. F., administrator de drept al societăţii, a efectuat douăzeci și șapte de transferuri din conturile societăţii, în sumă de 5.938.106 lei, către mai multe societăţi comerciale din China, fără o justificare comercială, folosind astfel creditul societăţii în interes personal
6. În perioada ianuarie – octombrie 2014, inculpaţii L. S. şi M. F. au transferat, succesiv, în scopul ascunderii provenienţei ilicite a sumelor de bani obţinute ca urmare a săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi folosire cu rea credinţă a creditului societăţii în interes propriu, prin mai multe acte materiale prin conturile bancare ale unor societăţi comerciale din România şi China, suma totală de 22.181.154 lei (6.060.597 USD).

La data de 18 februarie 2015, au fost efectuate, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, percheziţii domiciliare în 21 locaţii, situate pe raza judeţelor Ialomiţa, Dolj, Ilfov şi municipiul Bucureşti.

Procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate din partea Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, Inspectoratului Judeţean de Poliţie Ialomiţa şi Serviciului Român de Informaţii.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Mădălina MIHALCEA

Aflaţi mai mult despre , , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.