ICCJ. Tentativă la omor calificat. Omisiunea sesizării. Abuz în serviciu. Neglijenţă în serviciu
25 februarie 2015 | Paula VÂRBAN
Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că tentativa la infracţiunea de omor calificat şi deosebit de grav, prevăzută în art. 20 raportat la art. 174, art. 175 alin. (1) lit. d) şi art. 176 alin. (1) lit. a) din Codul penal anterior, are corespondent în art. 32 raportat la art. 188 şi art. 189 alin. (1) lit. h) din noul Cod penal privind tentativa la infracţiunea de omor calificat, săvârşită prin cruzimi, cu reţinerea circumstanţei agravante, prevăzută în art. 77 lit. e) C. pen., referitoare la săvârşirea infracţiunii profitând de starea de vădită vulnerabilitate a persoanei vătămate, datorată vârstei, stării de sănătate, infirmităţii sau altor cauze.
Fapta funcţionarului public din cadrul Direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului care, luând cunoştinţă de săvârşirea unor acte de violenţă de către un asistent maternal asupra minorului aflat în grija sa – asistent maternal a cărui activitate este evaluată şi monitorizată de direcţie -, omite sesizarea de îndată a organelor de urmărire penală întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de omisiune a sesizării prevăzută în art. 267 C. pen.
Fapta psihologului din cadrul Direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului care nu şi-a îndeplinit în mod corespunzător atribuţiile de serviciu privind evaluarea psihologică a minorului supus actelor de violenţă de către asistentul maternal, evaluarea psihologică a asistentului maternal şi consilierea psihologică a minorului, în condiţiile în care acesta i-a adus la cunoştinţă actele de violenţă la care a fost supus, cauzând o vătămare drepturilor minorului la viaţă, integritate corporală şi dezvoltare psihică armonioasă, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu prevăzută în art. 297 C. pen.
Fapta funcţionarului public din cadrul Direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului care, din culpă, în calitate de asistent social responsabil de caz şi de şef serviciu asistenţi maternali profesionişti, nu şi-a îndeplinit în mod corespunzător atribuţiile de serviciu privind evaluarea şi monitorizarea asistentului maternal care a supus actelor de violenţă minorul aflat în grija sa, cauzând o vătămare drepturilor minorului la viaţă, integritate corporală şi dezvoltare psihică armonioasă, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de neglijenţă în serviciu prevăzută în art. 298 C. pen. (Decizia nr. 1998 din 11 iunie 2014 pronunțată de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție având ca obiect abuzul în serviciu)
Avocat Paula VÂRBAN
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro