Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Tentativă la omor calificat. Omisiunea sesizării. Abuz în serviciu. Neglijenţă în serviciu
25.02.2015 | Paula VÂRBAN

Secţiuni: Drept penal, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că tentativa la infracţiunea de omor calificat şi deosebit de grav, prevăzută în art. 20 raportat la art. 174, art. 175 alin. (1) lit. d) şi art. 176 alin. (1) lit. a) din Codul penal anterior, are corespondent în art. 32 raportat la art. 188 şi art. 189 alin. (1) lit. h) din noul Cod penal privind tentativa la infracţiunea de omor calificat, săvârşită prin cruzimi, cu reţinerea circumstanţei agravante, prevăzută în art. 77 lit. e) C. pen., referitoare la săvârşirea infracţiunii profitând de starea de vădită vulnerabilitate a persoanei vătămate, datorată vârstei, stării de sănătate, infirmităţii sau altor cauze.
Fapta funcţionarului public din cadrul Direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului care, luând cunoştinţă de săvârşirea unor acte de violenţă de către un asistent maternal asupra minorului aflat în grija sa – asistent maternal a cărui activitate este evaluată şi monitorizată de direcţie -, omite sesizarea de îndată a organelor de urmărire penală întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de omisiune a sesizării prevăzută în art. 267 C. pen.
Fapta psihologului din cadrul Direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului care nu şi-a îndeplinit în mod corespunzător atribuţiile de serviciu privind evaluarea psihologică a minorului supus actelor de violenţă de către asistentul maternal, evaluarea psihologică a asistentului maternal şi consilierea psihologică a minorului, în condiţiile în care acesta i-a adus la cunoştinţă actele de violenţă la care a fost supus, cauzând o vătămare drepturilor minorului la viaţă, integritate corporală şi dezvoltare psihică armonioasă, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu prevăzută în art. 297 C. pen.
Fapta funcţionarului public din cadrul Direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului care, din culpă, în calitate de asistent social responsabil de caz şi de şef serviciu asistenţi maternali profesionişti, nu şi-a îndeplinit în mod corespunzător atribuţiile de serviciu privind evaluarea şi monitorizarea asistentului maternal care a supus actelor de violenţă minorul aflat în grija sa, cauzând o vătămare drepturilor minorului la viaţă, integritate corporală şi dezvoltare psihică armonioasă, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de neglijenţă în serviciu prevăzută în art. 298 C. pen. (Decizia nr. 1998 din 11 iunie 2014 pronunțată de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție având ca obiect abuzul în serviciu)

Avocat Paula VÂRBAN

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti