Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Discursul lui Tiberiu Nițu, Procurorul General al PICCJ, la prezentarea Raportului de Activitate al DNA pe 2014
24.02.2015 | Mădălina MIHALCEA, Georgiana-Camelia LUCIU, Mădălina MIHALCEA

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Discursul lui Tiberiu Nițu, Procurorul General al PICCJ, în cadrul evenimentului de prezentare a Raportului de Activitate al DNA pe anul 2014, eveniment transmis LIVE de JURIDICE.ro:

”Domnule Preşedinte al României,
Domnule preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii,
Doamnă preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie,
Doamnă procuror şef,
Stimaţi invitaţi,
Dragi colegi,

Cea mai mare provocare a anului 2014 pentru Ministerul Public – ca atare şi pentru procurorii DNA – a reprezentat-o intrarea în vigoare a noilor Coduri penale, procurorii confruntându-se, din acest punct de vedere, cu o adevărată premieră. În pofida numeroaselor voci critice, care au lansat mesaje îngrijorătoare, sistemul judiciar nu a intrat în colaps, activitatea penală nu s-a blocat nici măcar pentru o zi, nu au fost golite închisorile, nu au fugit urmăriţii penal. Consider că aceasta a fost cea mai clară dovadă a bunei pregătiri profesionale, a maturităţii şi a responsabilităţii procurorilor. În acest context, doresc să vă mulţumesc şi să vă felicit pentru că aţi făcut posibilă transpunerea în practică a noii legislaţii penale, legislaţie care se ridică la nivelul standardelor europene.

O altă provocare, menţionată în Raportul dumneavoastră de activitate ca o vulnerabilitate cu consecinţe negative în activitatea de urmărire penală, a fost declararea ca neconstituţională a Legii privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice. Gestionată cu înţelepciune şi profesionalism, prin valorificarea celorlalte metode de investigare, această provocare a fost şi poate fi depăşită astfel încât fapte grave să nu rămână necercetate. Doresc să vă asigur că, în calitate de conducător al Ministerului Public, sunt preocupat şi direct implicat în găsirea de soluţii legislative perfect constituţionale pentru rezolvarea acestei probleme.

2014 a fost un an în care activitatea dumneavoastră a fost supusă în continuare unor presiuni exterioare sistemului judiciar, unor critici şi atacuri venite fie din partea unor oameni politici, fie din partea unor instituţii media. Aţi reuşit, însă, să păstraţi acelaşi ritm de lucru şi acelaşi nivel profesionist al anchetelor, dovedind că aţi înţeles pe deplin unul dintre principiile după care trebuie să se ghideze activitatea unui procuror: soluţia dată în sală de judecată de către un judecător este singura care validează, care recunoaşte calitatea muncii procurorului.

Competenţa legală pe care o aveţi în efectuarea investigaţiilor penale face ca atenţia publică să fie focalizată asupra dumneavoastră mai mult decât asupra oricărei alte structuri de parchet. În acest context, în cazul structurii dumneavoastră, lăsarea în nelucrarea a unor cauze poate naşte, mai mult decât în cazul altor parchete, suspiciuni lesne de speculat în spaţiul public. Parcurgând prezentul Raport de activitate, însă, m-am bucurat să constat o evidentă îmbunătăţire a acestui indicator faţă de situaţia din anul 2013.

Dragi colegi,
Cu toţii ştim cât de grav este fenomenul corupţiei şi ce consecinţe dezastruoase are la nivelul întregii societăţi. Corupţia este o ameninţare majoră pentru democraţie, corupţia este, fără discuţie, cea mai mare vulnerabilitate pentru un stat de drept, lipsind de conţinut principiile unei administraţii eficiente care ar trebui să lucreze exclusiv în slujba cetăţeanului. Corupţia erodează stabilitatea şi credibilitatea instituţiilor statului şi frânează dezvoltarea sănătoasă a unei ţări. Corupţia trebuie privită, deci, ca fiind principala problemă internă de siguranţă naţională. 

În aceste condiţii, doresc să subliniez, încă o dată, faptul că misiunea dumneavoastră este grea, dar foarte importantă.

În anul 2014, aţi avut deficit de personal, aţi lucrat cu o schemă incompletă, pe care sperăm să o acoperiţi anul acesta. Marele avantaj al structurii dvs., spre deosebire de celelalte unităţi de parchet, este acela că procurorul şef al DNA are oportunitatea de a coopta în echipa sa pe cei mai buni procurori din sistem, dar are şi posibilitatea de a renunţa la serviciile celor care nu performează. Să mai notăm ca un aspect pozitiv faptul că anul trecut v-a fost suplimentat numărul de posturi cu 50 de posturi de ofiţeri şi agenţi de poliţie judiciară şi cu 20 de posturi de specialişti antifraudă, măsuri care – fără îndoială – vor asigura o operativitate şi eficienţă sporită investigaţiilor dvs.

Dragi colegi,
Atenţia publică este concentrată pe activitatea DNA. Aceasta este o realitate care vă obligă să faceţi tot posibilul pentru a menţine la fel de ridicată ştacheta profesionalismului şi a imparţialităţii. DNA este un model de bune practici la nivelul Uniunii Europene, activitatea dumneavoastră a fost evidenţiată în toate rapoartele MCV.

Vă bucuraţi de o cotă mare de încredere în rândul opiniei publice, obţinută în primul rând prin munca dvs. Rezultatele foarte bune ale activităţii dvs. se bucură de o mediatizare pe măsură din partea instituţiilor de presă, lupta împotriva marii corupţii – dată în competenţa exclusivă a DNA – fiind o temă de real şi justificat interes. Cu toate acestea, conducerea Ministerului Public vă adresează invitaţia – dumneavoastră, dar şi celorlalte unităţi de parchet – de a găsi, împreună cu Consiliul Superior al Magistraturii, soluţiile de comunicare cele mai adecvate, care să nu mai alimenteze speculaţiile potrivit cărora organele de urmărire penală ar fi cele care transmit presei acte de urmărire penală care au caracter nepublic şi care pot afecta prezumţia de nevinovăţie. În acelaşi context, cred că trebuie acordată o atenţie sporită aspectelor reţinute de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în mai multe hotărâri, drept temeiuri de încălcare a unor drepturi fundamentale.

Sunteţi şi rămâneţi o unitate de elită a Ministerului Public şi doresc să vă asigur că veţi beneficia în continuare de întregul meu sprijin pentru realizarea obiectivelor pe care vi le-aţi propus.

În final, doresc să vă felicit pentru rezultatele obţinute în anul 2014. Conducerea Ministerului Public este ferm convinsă că există deja toate premisele ca activitatea dumneavoastră în anul 2015 să fie şi mai performantă.”

Mesajul Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost prezentat în cadrul şedinţei de bilanţ al activităţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie de Bogdan-Dimitrie LICU, prim-adjunct al Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

:: sursa: www.mpublic.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Mădălina MIHALCEA

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti