Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Mediere
Mediere
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Mediere Opinii

Fănuţa Lişman, candidat pentru calitatea de membru în Consiliul de Mediere – Alegeri 2015

25 februarie 2015 | Fănuţa LIŞMAN

În perioada februarie – martie 2015, se derulează procedura de alegere a membrilor unui nou Consiliu de Mediere, primul Consiliu cu un mandat de patru ani pentru membrii aleşi.

Consiliul de Mediere este un organism independent, cu atribuţii de reglementare şi control a activităţii de mediere din România, aşa cum este ea reglementată prin Legea nr. 192/2006 privind medierea şi exercitarea profesiei de mediator.

Medierea, activitate de interes public fiind, a suscitat interesul societăţii româneşti şi al profesiilor cu care se intersectează, într-o măsură mai mare sau mai mică, în funcţie de numeroasele intervenţii legislative asupra legii ce o reglementează.

În prezent, percepţiile privind medierea sunt tot mai diferite, adesea contradictorii, formate de-a lungul timpului şi prin prisma experienţelor dobândite în raport cu serviciile de mediere de care au beneficiat sau ar fi putut să beneficieze cei care au venit în contact cu medierea.

Atât la nivelul profesioniştilor din cadrul sistemului judiciar, cu care mediatorul se intersectează în activitatea sa, cât şi în ce priveşte potenţialii beneficiari ai medierii, în pofida unui cadru legal minim funcţional, de la momentul pubicării Deciziei Curţii Constituţionale privind informarea obligatorie, s-a creat percepţia potrivit căreia medierea nu ar mai funcţiona, nu ar mai fi necesară, în special în raport cu instanţele de judecată, ignorate fiind de cele mai multe ori beneficiile pe care le poate aduce o astfel de procedură amiabilă chiar şi de către cei care, anterior, au mai apelat la mediere.

Efectele generate de această percepţie au devenit tot mai accentuate, pe fondul necorelării legislative a Legii medierii cu Decizia Curţii Constituţionale. Astfel, se înregistrează o activitate tot mai redusă în cadrul birourilor de mediator, deşi, în mediul privat, apelarea la mediere tinde să intre pe un trend crescător. Reducerea activităţii afectează serios, pe termen mediu şi lung, evoluţia firească a unei profesii care ar putea constitui sâmburele unei dezvoltări durabile la nivelul societăţii româneşti.

Consecventă fiind în demersurile mele, începute încă din primii ani de activitate ca mediator, de promovare a medierii ca factor generator de echilibru în societate, am decis să mă înscriu în competiţia pentru dobândirea calităţii de membru în viitorul Consiliu de Mediere.

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Mi-am propus ca, de la nivel instituţional de această dată, să continui demersurile de realizare a unui veritabil dialog inter-profesional, bazat pe încredere reciprocă şi colaborare, în beneficiul tuturor profesiilor deschise spre dialog şi, implicit, al potenţialilor beneficiari ai medierii, având totodată în vedere şi alte proiecte dedicate cu precădere profesiei de mediator, în special în privinţa reorganizării corpului profesional şi a corelării cadrului legislativ din domeniul medierii.

Mulţumesc tuturor celor care m-au sprijinit până în prezent în realizarea proiectelor de promovare a medierii, pe care le-am iniţiat şi coordonat, singură sau în echipă, precum şi a proiectelor de început în iniţierea unui dialog inter-profesional cu rezultate notabile despre care am vorbit la momentul respectiv.

Cu acest prilej, adresez mulţumirile mele şi domnului Andrei Săvescu, cel care m-a încurajat să scriu şi care a manifestat înţelegere, uneori toleranţă, pentru efervescenţa manifestată din plin pe JURIDICE.ro, de către mediatorii dornici de colaborare, într-un spaţiu dedicat profesioniştilor dreptului.

Totodată, îmi exprim încrederea că şi pe viitor mă voi bucura de sprijin, astfel încât împreună să dăm medierii şansa de a-şi ocupa locul său firesc în societate, iar mediatorilor, prilejul de a dobândi recunoaştere şi apreciere în rândul celorlalte profesii, spre beneficiul celor cărora medierea li se adresează.

În pofida greutăţilor de la acest moment, rămân încrezătoare, convinsă fiind de faptul că medierea îşi are drumul său de neoprit şi de faptul că mediatorii vor putea identifica soluţiile cele mai potrivite pentru depăşirea dificultăţilor cu care se confruntă, începând prin a-şi alege liderii care să asigure premisele schimbării dorite.

Avem toate şansele să ne identifcăm liderii dispuşi să-şi asume un demers de unficare si valorificare a diversităţii din cadrul profesiei – diversitate ce nu se mai regăseşte în componenţa altui corp profesional – şi ştiu că avem şi mediatorii care să-i sprijine.

Deşi demersul este dificil, corpul profesional are nevoie să treacă printr-un proces de acceptare a acestei diversităţi, de identificare a celor mai bune soluţii şi de luare a deciziilor care să poată satisface nevoile tuturor mediatorilor. Un astfel de demers presupune un efort considerabil, iar pentru a ne asigura de succesul său este nevoie de implicarea fiecărui mediator dispus să ofere din timpul şi expertiza sa.

Nu ne mai putem imagina astăzi că doar nouă oameni pot duce pe umeri povara re/organizării profesiei, a reaşezării ei pe baze solide, care să-i asigure progresul. Cred însă că putem identifica acei lideri care să asigure cadrul propice derulării acestui proces, acei lideri care să-şi asume postura de facilitatori în cadrul profesiei, acei mediatori între mediatori care vor şti să valorifice diversitatea şi să aducă laolaltă mediatorii într-un corp profesional apreciat la nivelul societăţii, capabil să-şi ia soarta în propriile mâini.

Asumându-mi candidatura, îmi exprim disponibilitatea şi-mi asum răspunderea ca, de la nivelul Consiliului de Mediere, să fac tot ce ţine de mine pentru a facilita acest proces de re/aşezare a profesiei pe baze sănătoase şi de a susţine toate demersurile de identificare a celor mai bune soluţii, urmate de consultare şi decizie, astfel încât să răspundă cât mai bine aşteptărilor unui corp profesional în (re)formare.

Îmi exprim încrederea că, la momentul potrivit, fiecare dintre noi va putea alege în cunoştinţă de cauză soluţia pe care o consideră cea mai potrivită pentru reorganizarea profesiei şi care, îmi exprim nădejdea, va reflecta cel mai bine principiul “unitate în diversitate” pentru corpul profesional al mediatorilor.

Ţine de fiecare dintre noi să realizăm schimbarea pe care ne-o dorim, însă ţine tot de noi să începem prin a ne alege liderii care sa poată răspunde aşteptărilor noastre.

Avem nevoie de lideri în profesia de mediator, de buni coordonatori şi am încredere că-i vom identifica în luna martie pe toți.

Cu deosebită consideraţie,
Fănuţa LIȘMAN
Mediator,
Candidat pentru calitatea de membru în Consiliul de Mediere – Alegeri 2015

Citeşte mai mult despre , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership