« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

ICCJ. Diminuare preț vs. rezoluțiune antecontract
25.02.2015 | Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Drept civil, Jurisprudența ÎCCJ, RNSJ | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, întrucât în vechiul Cod civil, antecontractul de vânzare-cumpărare nu a beneficiat de o reglementare specială, dispoziţiile alin. (2) al art. 970 C. civ. permit aplicarea dispoziţiilor legale în materia vânzării perfecte unui antecontract, întrucât scopul urmărit de părţile din antecontract este încheierea unui contract de vânzare-cumpărare, iar conduita contractuală a părţilor trebuie să vizeze îndeplinirea tuturor obligaţiilor specifice acestui contract. În aplicarea acestui principiu, Înalta Curte a statuat că, în cazul în care, după încheierea unui antecontract de vânzare-cumpărare, se constată că suprafaţa de teren este în fapt mai mică decât cea trecută în act, primează remediul instituit de prevederile art. 1327 C. civ., respectiv diminuarea preţului, în această situaţie acţiunea în rezoluţiune având caracter subsidiar. În speță, Înalta Curte a constatat că promitentul-vânzător s-a conformat prevederilor art. 1327 C. civ., neputându-se reține culpa acestuia pentru neîndeplinirea întocmai a obligaţiei de a transmite promitentului-cumpărător întreaga suprafaţă de teren stabilită în antecontract, astfel că, în mod corect instanța de apel a respins acţiunea în rezoluţiune a antecontractului. (Decizia nr. 2471 din 27 iunie 2014 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect rezoluțiune antecontract)

Notă: Potrivit art. 1743 din noul Cod civil, dacă, în vânzarea unui imobil cu indicarea suprafeţei şi a preţului pe unitatea de măsură, suprafaţa reală este mai mică decât cea indicată în contract, cumpărătorul poate cere vânzătorului să îi dea suprafaţa convenită. Atunci când cumpărătorul nu cere sau vânzătorul nu poate să transmită această suprafaţă, cumpărătorul poate obţine fie reducerea corespunzătoare a preţului, fie rezoluţiunea contractului dacă, din cauza diferenţei de suprafaţă, bunul nu mai poate fi folosit în scopul pentru care a fost cumpărat.

Corina CIOROABĂ

 
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD