« Secţiuni « Jurisprudenţă « ÎCCJ « Jurisprudenţă curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRecurs în interesul legii
ÎCCJ. Recurs în interesul legii
JURIDICE

Recurs in interesul legii admis. Imobile cumparate in baza Legii 112/1995. Interdictie de instrainare IN REM
30.07.2008 | JURIDICE.ro, BADEA CLIFFORD CHANCE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 570 din data de 29 iulie 2000 a fost publicata Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. LXXIX (79) din 5 noiembrie 2007.

Decizia reglementeaza interpretarea dispozitiilor art. 9 alin. 8 din Legea nr. 112/1995 pentru reglementarea situatiei juridice a unor imobile cu destinatia de locuinte, trecute in proprietatea statului, referitor la posibilitatea valorificarii, pe calea executarii silite, a imobilelor dobandite in temeiul prevederilor acestui articol.

Art. 9 face referire la posibilitatea pe care o au chiriasii apartamentelor ce nu se restituie in natura fostilor proprietari, de a cumpara aceste apartamente. Legea prevede obligatia de a nu instraina aceste imobile timp de 10 ani de la data cumpararii. Instantele nu impartasesc acelasi punct de vedere in sensul ca unele considera ca instituirea interdictiei de a vinde s-a facut in considerarea bunului ceea ce ar exclude vanzarea lui in cadrul procedurii executarii silite pentru ca aceasta ar insemna o modalitate de eludare indirecta a dispozitiilor legale. Alte instante considera ca articolul in speta nu declara aceste bunuri si neurmaribile si ca atare ele ar putea fi valorificate pe calea executarii silite. De asemenea, notiunea de "instrainare" presupune o manifestare de vointa concretizata intr-un act juridic voluntar translativ de proprietate.

Curtea e de parere ca articolul in speta se refera doar la instrainarea voluntara, si aceasta nu include si executarea silita. Interdictia de instrainare nu echivaleaza cu scoaterea din circuitul civil a imobilului si deci aceste apartamente sunt supuse regimului executarii silite. Prevederea vizeaza restrictionarea eventualelor tendinte speculative cu imobilele achizitonate in conditii avantajoase pentru dobanditori. Urmare a celor expuse in considerentele deciziei, recursul in interesul legii a fost admis.

Pentru STIRI.JURIDICE,

BADEA CLIFFORD CHANCE

Badea Clifford Chance

 
Secţiuni: Lege 9, Recurs în interesul legii | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD