Recurs in interesul legii admis. Imobile cumparate in baza Legii 112/1995. Interdictie de instrainare IN REM


30 iulie 2008 | JURIDICE.ro, BADEA CLIFFORD CHANCE
Secţiuni: Active Lawyers, ÎCCJ-RIL, Noutăți legislative
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 570 din data de 29 iulie 2000 a fost publicata Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. LXXIX (79) din 5 noiembrie 2007.

Decizia reglementeaza interpretarea dispozitiilor art. 9 alin. 8 din Legea nr. 112/1995 pentru reglementarea situatiei juridice a unor imobile cu destinatia de locuinte, trecute in proprietatea statului, referitor la posibilitatea valorificarii, pe calea executarii silite, a imobilelor dobandite in temeiul prevederilor acestui articol.

Art. 9 face referire la posibilitatea pe care o au chiriasii apartamentelor ce nu se restituie in natura fostilor proprietari, de a cumpara aceste apartamente. Legea prevede obligatia de a nu instraina aceste imobile timp de 10 ani de la data cumpararii. Instantele nu impartasesc acelasi punct de vedere in sensul ca unele considera ca instituirea interdictiei de a vinde s-a facut in considerarea bunului ceea ce ar exclude vanzarea lui in cadrul procedurii executarii silite pentru ca aceasta ar insemna o modalitate de eludare indirecta a dispozitiilor legale. Alte instante considera ca articolul in speta nu declara aceste bunuri si neurmaribile si ca atare ele ar putea fi valorificate pe calea executarii silite. De asemenea, notiunea de "instrainare" presupune o manifestare de vointa concretizata intr-un act juridic voluntar translativ de proprietate.

Curtea e de parere ca articolul in speta se refera doar la instrainarea voluntara, si aceasta nu include si executarea silita. Interdictia de instrainare nu echivaleaza cu scoaterea din circuitul civil a imobilului si deci aceste apartamente sunt supuse regimului executarii silite. Prevederea vizeaza restrictionarea eventualelor tendinte speculative cu imobilele achizitonate in conditii avantajoase pentru dobanditori. Urmare a celor expuse in considerentele deciziei, recursul in interesul legii a fost admis.

Pentru STIRI.JURIDICE,

BADEA CLIFFORD CHANCE

Badea Clifford Chance

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro