Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Sistemul judiciar
Official partners: Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Direcţia Naţională Anticorupţie
JURIDICE
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Discursul jud. dr. Rodica Aida Popa în deschiderea conferinței ”Infracţiuni contra ordinii şi liniştii publice. Infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei. Aspecte teoretice şi practice ale judecătorului în cursul urmăririi penale şi judecăţii. Drepturi şi obligaţii deontologice ale judecătorilor şi avocaţilor” / 27 februarie 2015, Constanța
27.02.2015 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Discursul jud. dr. Rodica Aida Popa, susținut în deschiderea lucrărilor conferinței ”Infracţiuni contra ordinii şi liniştii publice. Infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei. Aspecte teoretice şi practice ale judecătorului în cursul urmăririi penale şi judecăţii. Drepturi şi obligaţii deontologice ale judecătorilor şi avocaţilor”, eveniment transmis LIVE de JURIDICE.ro:

”Domnule judecător reprezentant al Consiliului Superior al Magistraturii,
Domnule vicepreședinte al Uniunii Naționale a Barourilor din Romania,
Doamnă președintă a Curții de Apel Constanța,
Doamnelor și domnilor decani,
Distinși invitați judecători și avocați,

Constanța este o altă gazdă primitoare a unei noi conferințe privind dialogul interprofesional între judecători și avocați, din perspectiva Avizului nr. 16 al Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni.

Municipiul Constanța este cel mai vechi oraș al țării, atestat la anul 658 î. Hr., fiind cunoscut sub denumirea colonia Tomis, pentru ca apoi, după cucerirea romană de către Constantin cel Mare, să poarte numele de Constantiana. Aici, în acest oraș, unul din marii poeți ai antichității latine, Ovidiu, a trăit și a compus o operă care și astăzi ne face sa ne gândim ce valoros tezaur cultural moștenim.

În decursul istoriei, Constanța a reprezentat un important centru comercial și un model de multiculturalism grecesc, lipovean, turcesc, tătar, găgăuz, armean, bulgar, evreiesc, genovez, ș.a., care ne ilustrează toleranță, modestie, bucurie de a trăi împreună, fiecare aducând spiritului și sufletului românesc trăinicie națională.

Cele mai vechi monumente ale orașului sunt Farul și biserica grecească, ceea ce nu este nimic întâmplător, pentru că ambele semnifică lumină, ajutându-ne în căutarea noastră interioară și în modelarea spirituală, ca oameni ai acestor meleaguri.

Astăzi, dragi colegi judecători și avocați, împreună într-un alt fel de model cultural și anume cel juridic, ne vom întreba, vom răspunde sau nu, vom reflecta și vom stabili ceea ce este necesar pentru realizarea unor practici comune interprofesionale, pentru că numai într-un mod complementar vom construi Justiție în beneficiului justițiabilului.

Conferințele anterioare ne-au oferit nouă tuturor dialoguri realiste asupra instituțiilor de drept penal și procesual penal pe care le-am pus în discuție, controversele fiind constructive, pentru că unele din ele și-au găsit și mijloacele legale de rezolvare, fie pe calea deciziilor pronunțate de Curtea Constituțională, în materia procedurii de cameră preliminară, fie pe calea mecanismului de unificare jurisprudențială pus la dispoziție de Codul de procedură penală, respectiv prin pronunțarea unei hotărâri prealabile în rezolvarea chestiunii de drept referitoare la medic, ca funcționar public, pe care Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat-o, ori chiar al bunelor practici, cum a fost aceea de verificare a tabloului avocaților din România, chiar prin accesarea din sălile de ședință, Consiliul Superior al Magistraturii generalizând practica instituită de Curtea de Apel Alba Iulia.

Proiectul pe care îl derulăm împreună dragi colegi, avocați și judecători, se constituie într-un mijloc substanțial la consolidarea sistemului judiciar, pentru că a deschis dimensiunea comunicării între două profesii prin punerea în discuție la nivel național și regional a unor aspecte cu privire la conduite procesuale, în condițiile modificărilor procedurale penale survenite, așa încât procesul echitabil al părților este pregătit din interiorul sistemului cu rigoare, maturitate și profesionalism.

Ne aflăm aici să discutăm și necesitatea unei codificări etice bidimensionale a profesiilor, aceea de judecător și avocat, care ar statua că unitatea dialogului conferă și o unitate mai profundă a conștientizării necesității unei Justiții deschise către reformare interioară, prin acceptarea diversității, împlinindu-se una pe alta, sub supremația legii, printr-un proces de reziliență juridică.

Totodată, unitatea unor profesii se fundamentează pe o formare profesională solidă și complementară, care să vibreze în noi, sprijinul interprofesional, în specificitatea sa, pentru realizarea actului de dreptate.

Dragi prieteni interprofesionali, judecători și avocați, deschidem astăzi și la Constanța o altă cale de comunicare, care, prin existența sa, contribuie subtil, necesar și profund la echilibrul Justiției române.

Judecător dr. Rodica Aida Popa
Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție,
Reprezentantul României la Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni”


Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.