« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

Analiză IONESCU ȘI SAVA. Proprietatea periodică, o realitate atrăgătoare plină de necunoscute
27.02.2015 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

O noțiune juridică nou-introdusă în legislația din România, proprietatea periodică – o modalitate a dreptului de proprietate prin intermediul căreia o persoană poate deține o proprietate doar pentru o anumită perioadă de timp, la prețuri mai accesibile decât dacă ar fi pe deplin proprietar – aduce în practică o serie de necunoscute, arată o analiză a Casei de Avocatură IONESCU ȘI SAVA.

Deși folosită în trecut sub diverse denumiri (time-sharing, coproprietate spațio-temporală, multiproprietate, proprietate pe timp partajat), noțiunea de proprietate periodică a fost introdusă în legislația din România prin Codul Civil din 2011. În prezent, acest sistem este utilizat fie de persoane fizice care au dezvoltat, în perioada de boom imobiliar, vile pe care nu le mai pot plăti sau întreține, fie de societăți comerciale, dezvoltatori imobiliari care nu reușesc să vândă imobilele deja construite sau care dezvoltă ansambluri rezidențiale exclusiv pentru vînzarea în regim de proprietate periodică. Pentru cei interesați de proprietatea periodică, analiza Casei de Avocatură IONESCU ȘI SAVA subliniază următoarele aspecte întâmpinate în practică:
– care sunt și cum se vor aloca pe termen lung costurile asociate proprietății – costuri de renovări majore, remobilarea periodică a apartamentelor (vor fi necesare de-a lungul timpului lucrări de întreținere și modernizare, remobilare sau reutilare) – aceste costuri și mecanismul de percepere, alocare și justificare contabilă a acestora trebuie clar stabilite înainte de încheierea contractului de vânzare;
– care este și cum va evolua repartizarea impozitelor și taxelor locale – în acest moment, nu există prevederi fiscale speciale aplicabile acestui tip de proprietate, motiv pentru care, cel mai probabil, se vor aplica regulile clasice ale coproprietății; majorarea impozitului datorat de persoanele fizice ce dețin mai multe clădiri ridică o problemă suplimentară (legislația fiscală actuală nu distinge cu privire la regimul de proprietate periodică, motiv pentru care majorarea va fi aplicabilă chiar dacă pachetul de vacanță este limitat la o săptămână), iar pentru societățile comerciale, impozitele locale aferente acestor proprietăți sunt chiar mai împovărătoare;
– care sunt costurile inițiale reale – pe lângă prețul pachetului, se vor adăuga: cheltuielile notariale asociate vânzării, garanția de bună utilizare (cuantumul acesteia variază, ca și perioada pentru care este solicitată), asigurarea imobilului, taxa de administrare, taxa de utilizare (cuantumul acestora variază și pot fi solicitate pentru o perioada inițială de 1-3 ani, de exemplu).

Situațiile practice de folosire a proprietății periodice, precum: situația în care proprietarul din perioada anterioară refuză să elibereze imobilul la momentul încetării perioadei cuvenite; deteriorarea imobilului de proprietarul anterior (cum vor fi suportate cheltuielile de reparații și renovare, cum va fi afectată intrarea în spațiu, ce se întâmplă dacă nu sunt alte spații disponibile pentru situația în care spațiul deținut în proprietate periodică este inutilizabil); deteriorarea unui element esențial pentru proprietar (ca de exemplu, aparatul de aer condiționat pe perioada verii); debarasarea gunoiului sau aprovizionarea cu produse consumabile; contorizarea utilităților și plata aferentă, intrarea în spațiu în caz de pericol sau pentru efectuarea de reparații – implicit, asigurarea securități bunurilor personale – toate acestea trebuie prevăzute și soluționate prin contractul de vânzare. În plus, procedura de numire a unui nou administrator implică consimțământul și, mai important, consensul proprietarilor. În mod similar deținerii unui apartament de bloc, în cazul proprietății periodice vor fi necesare întâlniri ale asociației de proprietari, decizii cu privire la situația datornicilor la întreținere sau la situația întreruperii furnizării utilităților în caz de neplată etc.

De asemenea, analiza Casei de Avocatură IONESCU ȘI SAVA atrage atenția asupra unor caracteristici juridice specifice acestui tip de proprietate, ce nu se regăsesc în cazul altor instituții juridice: poate avea loc excluderea oricărui proprietar, însă aceasta se face în mod restrictiv, numai de către instanța de judecată, cu despăgubirea acestuia (și numai dacă unul dintre ceilalți coproprietari sau un terț cumpără cota-parte a celui exclus) și aplicarea legislației din domeniul protecției consumatorului cu privire la încheierea și executarea contractelor privind dobândirea dreptului de folosință pe o perioadă determinată sau a mai multor spații de cazare, a contractelor pe termen lung privind dobândirea unor beneficii pentru produsele de vacanță, a contractelor de revânzare, precum și a contractelor de schimb.

„Deși acest instrument este utilizat cu succes în alte țări europene, atât în sistemul public, cât și în cel privat, chiar în cazul în care relațiile dintre părți sunt guvernate de o serie de prevederi contractuale și legale care să asigure protecția proprietarilor în sistem de proprietate periodică, dificultățile și neplăcerile generate de implementarea acestora măsuri, precum și costurile asociate proprietății pe termen lung trebuie avute în vedere la evaluarea posibilității de cumpărare. Închirierea clasică sau în regim hotelier par în continuare a fi soluțiile cel mai puțin împovărătoare”, a declarat Diana Turturică, avocat asociat, Casa de Avocatură IONESCU ȘI SAVA.

Despre Casa de Avocatură IONESCU ȘI SAVA

10 ani de excelență în avocatura de business. Casa de Avocatura IONESCU ȘI SAVA a fost înființată în 2005 de o echipă de avocați cu experiență în cadrul unora dintre firmele de avocatură de renume din România. Într-un timp relativ scurt, IONESCU ȘI SAVA a câștigat o reputație solidă pe piața avocaturii din România, prin servicii juridice de calitate, înțelegere profundă a nevoilor și business-ului clienților, prin disponibilitate și eficiență.

 
Secţiuni: Drept civil, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD