Secţiuni » Materii / Arii de practică » Business » Energie
Energie
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Energie Studii
3 comentarii

Neconstituționalitatea Legii nr. 121/2014 privind eficienţa energetică

3 martie 2015 | Darius MARCU

Degradarea continuă a calității procesului de legiferare, la nivel central sau local, nu este o noutate pentru nimeni. O mostră a acestei degradări va fi prezentată în cele ce urmează.

La data de 1 august 2014 a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 121/2014 privind eficienţa energetică, lege care transpune Directiva 2012/27/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 25 octombrie 2012 privind eficiența energetică, de modificare a Directivelor 2009/125/CE și 2010/30/UE și de abrogare a Directivelor 2004/8/CE și 2006/32/CE.

Există mai multe motive pentru care Legea nr. 121/2012 este neconstituțională.

1. Inexistența unor avize la proiectul de lege

Nu există avizul Consiliului Legislativ, punctul de vedere al Guvernului, avizul Comisiei pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic.

Obligația avizării proiectelor de lege de către Consiliul Legislativ este prevăzută de art. 79 alin. 1 din Constituţie, de art. 9, 10 și 31 alin. 3 din Legea nr. 24/2000, republicată, privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, de art. 3 alin. 1 din Legea nr. 73/1993, republicată, pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ.

În practica sa, de exemplu, Decizia nr. 17/2015, Curtea Constituțională a invocat, printre alte motive de neconstituționalitate, lipsa avizului CSAT, prevăzut de art. 119 din Constituție.

Consultând procesul legislativ pe site-ul Camerei Deputaților[1], se constată că proiectul de lege inițial, Pl-x nr. 201/2011, a fost înregistrat la data de 21 mai 2011 și avea ca obiect transpunerea Directivei 2010/31/UE privind performanța energetică a clădirilor.

Avizul Consiliului Legislativ[2] nr. 1541/14.12.2010 se referă la transpunerea Directivei 2010/31/UE.

Punctul de vedere al Guvernului[3] nr. 374/17.02.2011 se referă la transpunerea Directivei 2010/31/UE.

Avizul Comisiei pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic[4] nr. 26/166/11.06.2011 se referă la transpunerea Directivei 2010/31/UE.

După 3 ani de “hibernare”, procesul legislativ se reia în anul 2014.

Comisia pentru industrii și servicii a Camerei Deputaților întocmește un Raport la proiectul de lege[5] nr. 4c-3/115/2011, cu data de 23 iunie 2014, (??) prin care se fac o serie de amendamente. Prin amendamente se modifică fundamental, practic se înlocuiește proiectul de lege inițial. Motivul este apariția între timp a Directivei 2012/27/UE. Astfel, se înlocuiește titlul legii, din “Lege privind performanța energetică a clădirilor” în “Lege privind eficienţa energetică”. Conținutul proiectului de lege inițial privind transpunerea Directivei 2010/31/UE este înlocuit cu altul, privind transpunerea Directivei 2012/27/UE.

Pe pagina oficială privind procesul legislativ nu apare nicio mențiune privind emiterea unor noi avize/puncte de vedere ale autorităților care le-au emis în anul 2011. Rezultă că Legea nr. 121/2014 este neconstituțională, întrucât nu are avizele necesare. Niște avize/puncte de vedere, emise în anul 2011, cu privire la transpunerea Directivei 2020/31/UE nu pot fi valabile pentru transpunerea Directivei 2012/27/UE, apărută ulterior, după un an.

2. Legea nr. 121/2014 transpune trunchiat Directiva 2012/27/UE privind eficiența energetică, încălcând art. 1 alin. (3): ”România este stat de drept”, alin. (5): ”În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie”, art. 148 alin. (2) din Constituție: ”Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare”. Art. 22 alin. (1) din Legea nr. 24/2000 (republicată şi actualizată) privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative prevede: ”Soluţiile legislative preconizate prin noua reglementare trebuie să aibă în vedere reglementările în materie ale Uniunii Europene, asigurând compatibilitatea cu acestea.”

Directiva 2012/27/UE prevede diverse mijloace care pot fi folosite în scopul realizării eficienţei energetice, nu are drept scop montarea repartitoarelor de costuri pentru căldură. Repartitoarele reprezintă doar unul din mijloacele de realizare a scopului Directivei (dacă se montează şi utilizează corect, ca şi în Europa de Vest).

Art. 9 alin. 3 din Directivă prevede, pentru clădirile cu mai multe apartamente, termenul de 31 decembrie 2016 pentru montarea de contoare. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punct de vedere al costurilor, pentru contorizarea energiei termice se utilizează repartitoare individuale de costuri pentru energia termică…, cu excepția cazului în care statul membru în cauză arată că instalarea unor astfel de repartitoare nu ar fi eficientă din punct de vedere al costurilor. În aceste cazuri, pot fi avute în vedere METODE ALTERNATIVE eficiente din punct de vedere al costurilor privind măsurarea consumului de energie termică.

În Legea nr. 121/2014, art. 10 alin. 5, nu apare posibilitatea utilizării unor metode alternative la repartitoare, fără a exista nicio justificare în acest sens. Excepţia din Directivă se adresează tocmai statelor mai sărace ale Uniunii, precum România, unde starea materială a populaţiei este precară. Directiva oferă un criteriu obligatoriu în alegerea metodelor de măsurare de către state.

Prof. Dan Constantinescu, o personalitate[6] în domeniul instalațiilor de încălzire și a performanței energetice, infirmă, de asemenea, ideea impunerii soluției unice a repartitoarelor:

“Încurajarea principiului “plăteşti atât cât consumi”, în condiţiile de realizare constructivă a clădirilor existente şi de educaţie civică a populaţiei, constituie o eroare atât tehnică, cât şi economică şi contravine flagrant principiului general al Dezvoltării Durabile. Sistemul tehnic al repartitoarelor de cost aplicat în prezent este departe de a genera echitate şi corectitudine şi, în opinia autorilor, trebuie regândit în totalitate. În raport cu soluţiile de realizare a clădirilor şi a instalaţiilor de încălzire se pot elabora soluţii cu diverse grade de complexitate, fără a fi impusă soluţia unică a repartitoarelor de cost”[7].

Legea nr. 121/2014 și Directiva 2012/27/UE sunt folosite în prezent, de către autoritățile române și firmele prestatoare române din domeniul contorizării consumului de căldură, drept sperietori pentru obligarea cetățenilor la cumpărarea și montarea de repartitoare individuale de costuri pentru căldură. Nicio autoritate nu menționează existența acestei alternative în Directivă. Avem de-a face cu o înșelăciune legalizată. Practic, Parlamentul, autoritatea legislativă a țării, se transformă în agent de vânzări al firmelor prestatoare din domeniul contorizării.

Costurile privind utilizarea repartitoarelor includ costul echilibrării hidraulice a sistemului de încălzire. Condiţia esențială pentru utilizarea corectă a repartitoarelor, echilibrarea hidraulică a instalaţiei, presupune montarea regulatoarelor automate de presiune, în subsol, la baza coloanelor de distribuţie[8],[9] şi la branşament[10]. Directiva prevede în Preambul (28): ”utilizarea repartitoarelor are sens doar în clădirile în care corpurile de încălzire sunt prevăzute cu robinete cu termostat. Aceaste robinete cu termostat dezechilibrează (dereglează) toată instalația de încălzire a condominiului, avînd efectul unei debranșări. O instalație dereglată hidraulic înseamnă ineficienţă energetică a sistemului de încălzire, contravenind scopului Directivei 27/2012. Echilibrarea hidraulică are ca scop alimentarea raţională şi eficientă cu căldură, minimizarea erorilor repartitoarelor[11], repartizarea echitabilă a costurilor, economia de căldură.

Tocmai aceste costuri conexe au determinat apariția unor înșelăciuni legislative. Variantă falsă din art. 16 alin. 1, lit. c din anexa 3 a Ordinului nr. 233/2004, ce prevede: ”Se admite neefectuarea echilibrării hidraulice în cazul în care nu s-au adus modificări la instalațiile interioare de încălzire din condominiu față de proiectul inițial”, NU EXISTĂ în standardul SR EN 834 privind repartitoarele, nici în reglementările tehnice în construcţii, nici în literatura tehnică. Se induce ideea falsă că ar exista şi situații când nu e necesară efectuarea echilibrării hidraulice, ajutând firmele prestatoare în înșelarea populației ignorante.

3. Existenţa unui paralelism instituțional și de reglementare privind competenţa de elaborare a reglementărilor tehnice şi a metodologiilor de calcul în domeniul montării şi exploatării repartitoarelor de costuri pentru încălzire aferente instalaţiilor de încălzire: Ministerul Dezvoltării Regionale şi Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC).

Prevederile constituţionale încălcate sunt art. 1 alin. (3): ”România este stat de drept”, alin. (5): ”În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie”. Legea nr. 24/2000 (republicată şi actualizată) privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, la art. 16, interzice paralelismele de reglementare.

În practica sa, prin Decizia nr. 1/2014, Curtea Constituţională prevede ca motive de neconstituţionalitate paralelismul legislativ (pt. 106) şi dubla competenţă decizională, (pt. 117), probleme de neconstituționalitate existente şi în domeniul reglementării repartitoarelor.

Legea nr. 121/2014, art. 10 alin. 6, prevede: ”… repartizarea consumului de energie termică pentru încălzire/răcire și/sau apă caldă se face în baza normelor tehnice elaborate de A.N.R.S.C. Normele includ modalităţi de repartizare a consumului de energie termică aferent:
b) încălzirii spaţiilor comune;
c) încălzirii apartamentelor şi spaţiilor cu altă destinaţie din condominiu.”

Montarea şi exploatarea repartitoarelor, contoarelor şi a robinetelor termostatice reprezintă o problemă de modernizare, de reabilitare a instalaţiei de încălzire, fiind sub incidenţa Legii nr. 10/1995 a calităţii în construcţii, (art. 2) şi a Regulamentului UE nr. 305/2011 în domeniul construcţiilor.

Competenţa de reglementare tehnică reală o are Ministerul dezvoltării regionale, (fost Ministerul Lucrărilor Publice), conform Legii nr. 10/1995, a calității în costrucții, art. 37, 38 şi 40 alin. 1, lit. a, H.G.R. nr. 203/2003 privind tipurile de reglementări tehnice, Anexa 1, art. 4 alin. 1, Ordinului M.L.P.T.L. nr. 542/2003 privind iniţierea, elaborarea, avizarea, aprobarea reglementărilor tehnice în construcţii, art. 5.

H.G.R. nr. 203/2003, Anexa 1, art. 1: ”Activitatea de reglementare în construcţii, … şi habitat constituie o componentă a activităţii de cercetare-dezvoltare în domeniile menţionate, care valorifică rezultatele acesteia, cuprinzând elaborarea de reglementări tehnice şi efectuarea unor activităţi specifice. Reglementările în construcţii-instalaţii sunt elaborate de către Institutul National de Cercetare-Dezvoltare în Construcţii (INCERC) şi Institutul de Cercetare-Proiectare şi Tehnică de Calcul.

În prezent, există un conflict între reglementările în construcții[12] și reglementările ANRSC. Ordinele nr. 233/2004 şi nr. 343/2010 ale ANRSC în domeniul montării şi utilizării repartitoarelor, al repartizării costurilor încalcă legislaţia calităţii în construcţii, nu sunt avizate tehnico-ştiinţific, fiind variante neştiinţifice, falsificate, ale normativelor tehnice în construcţii.

Inclusiv Consiliul Legislativ a sesizat problema paralelismului instituțional promovat în România, în Avizul[13] nr. 252/29.05.2014. A existat încă un proiect de lege[14] privind transpunerea Directivei 2012/27/UE, prin care s-a propus înființarea unei Autorități Naționale de Eficiență Energetică, cu buget și organigramă proprie. Consiliul Legislativ a constatat că atribuțiile ANEE le dublează pe cele ale Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, fiind copiate din OUG nr. 33/2007 privind organizarea şi funcționarea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei.

Despre dezastrul de reglementare promovat de ANRSC în domeniul repartitoarelor există o bogată literatură tehnică în domeniu, elaborată de personalități, adevărate autorități profesionale. O mică sinteză a erorilor grave de concepție a reglementărilor ANRSC se poate regăsi în Protocolul[15] încheiat de ANRSC cu Asociația Inginerilor de Instalaţii din România, a cărei reprezentanți, contestă de 10 ani caracterul științific al reglementărilor ANRSC.

Inclusiv majoritatea consiliilor locale din ţară au emis variante pseudo-științifice de normative tehnice, inclusiv formule de calcul, sub pretextul reglementării serviciilor publice, cu încălcarea legislației calității în construcții și a normelor de tehnică legislativă.


[1] Procesul legislativ al Proiectului Pl-x nr. 201/2011.
[2] Avizul Consiliului Legislativ nr. 1541/14.12.2010.
[3] Punctul de vedere al Guvernului nr. 374/17.02.2011.
[4] Avizul Comisiei pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic nr. 26/166/11.06.2011.
[5] Raport la proiectul de lege nr. 4c-3/115/2011.
[6] Despre prof. ing. dr. Dan Constantinescu.
[7] „Performanța Energetică a Clădirilor existente – aspecte tehnice şi economice ale modernizării instalaţiilor interioare de încălzire centrală (II)”, Concluzii, pct. 9 – prof. dr. ing. D. Constantinescu – INCERC București, Revista Instalatorul nr. 3/2005.
[8]. Ordin M.L.P.T.L. nr. 1625/2001 – Soluţii cadru pentru reabilitarea şi modernizarea instalațiilor de încălzire din clădirile de locuit, SC 006-01, 4, Pct. A8 și A10.
[9] Ordin M.L.P.T.L. nr. 929/2002 pentru exploatarea instalaţiilor de încălzire centrală I, 13/1-2002, pct. 8.36, 6.37.
[10] Ordin M.L.P.T.L. nr. 926/2002 pentru exploatarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică reţele şi puncte termice, NP 059-2002, pct. 2.15.
[11] Standardul românesc SR-EN 834: 2002, Repartitoare de costuri ale căldurii pentru determinarea consumului radiatoarelor utilizate la încălzirea încăperilor. Dispozitive alimentate cu energie electrică (identic cu cel european, EN 834:1994, adoptat de Comitetul European de Standardizare).
[12] Ordin M.L.P.T.L. nr. 1618/2001 – Specificaţii tehnice privind montarea şi utilizarea repartitoarelor pentru consumurile de căldură ST 046-01, Ordin M.L.P.T.L. nr. 1625/2001, Ordin M.L.P.T.L. nr. 929/2002.
[13] Avizul nr. 252/29.05.2014.
[14] Proiect de lege privind transpunerea Directivei 2012/27/UE.
[15] Protocolul încheiat de ANRSC cu Asociația Inginerilor de Instalaţii din România.


Av. Darius MARCU
Baroul Mehedinți

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Materii / Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul securităţii sociale
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Drepturile omului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu
Studii
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Top Legal
Avocaţi
Consilieri juridici
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Revista revistelor juridice
Wisdom stories

J   Servicii   Membership   Comunicare   Documentare   Legal Talent Search   Partnership   Servicii tehnice