Secţiuni » Jurisprudenţă » CJUE
Jurisprudenţă CJUE (Curtea de Justiţie a Uniunii Europene)
DezbateriProfesionişti

UPDATE: Nominalizarea României:
prof. univ. dr. Camelia Toader. UPDATE: Candidații clasați pe primele trei locuri. Candidații admiși la proba interviului în cadrul procedurii de selecție a candidatului României pentru funcția de judecător la Curtea de Justiție a Uniunii Europene


02.03.2015 | JURIDICE.ro
Secţiuni: CJUE, Dreptul Uniunii Europene, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

11 martie 2015: Corneliu Calotă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a anunțat miercuri, 11 martie 2015, că jud. dr. Camelia Toader a fost nominalizată de Guvern pentru a reprezenta România la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Astfel, Camelia Toader va fi din nou desemnată judecător la CJUE, deținând această funcție din 2006.

***

10 martie 2015: Ministerul Justiției a dat publicității luni, 9 martie 2015, un comunicat cu privire la rezultatele audierii candidaților pentru funcția de judecător, din partea României, la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Comisia de selecție pentru desemnarea candidatului României pentru funcția de judecător la CJUE s-a întrunit la data de 3 martie 2015, la sediul Ministerului Justiției, iar în urma derulării probei interviului, candidații situați pe primele trei locuri, în ordinea punctajelor obținute, sunt:
1. Camelia TOADER
2. Laura Mihaela IVANOVICI
3. Claudia-Ana COSTEA (MOARCĂȘ).

***

Ministerul Justiției a dat publicității vineri, 27 februarie 2015, un anunț cu privire la desemnarea candidatului României pentru funcția de judecător la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Membrii prezenți ai comisiei de selecție au decis, în unanimitate, în urma verificării dosarelor de candidatură, admiterea la interviu a următorilor candidați (ordine alfabetică):
1. Gheorghe Buta
2. Valeriu Ciucă
3. Ruxandra Costache
4. Claudia-Ana Costea (Moarcăș)
5. Mircea Criste
6. Constantin-Virgil Ivan-Cucu
7. Mihaela Laura Ivanovici
8. Octavia Spineanu-Matei
9. Dragos Constantin Târșia
10. Camelia Toader (în funcție)
11. Augustin Zegrean.

Interviul va avea loc în Sala de Consiliu a Ministerului Justiției, Bulevardul Libertății, nr. 16, în data de 3 martie 2015, între orele 9:00-14:00 și 17:00-20:00.

* * *

PROCEDURA
pentru desemnarea candidatului Romaniei pentru functia de judecator la Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Art.1
(1) Desemnarea candidatului Romaniei pentru functia de judecator al Curtii se face de catre Guvern, la propunerea Comisiei de selectie.
(2) Comisia de selectie este formata din:
a) ministrul justitiei;
b) ministrul afacerilor externe;
c) agentul guvernamental pentru Curtea de Justitie a Uniunii Europene;
d) directorul Directiei afaceri europene si drepturile omului din cadrul Ministerului Justitiei;
e) directorul general al Departamentului afaceri juridice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe;
f) un membru al Consiliului Superior al Magistraturii, desemnat la invitatia ministrului justitiei;
g) un judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, desemnat la invitatia ministrului justitiei;
h) doua cadre didactice universitare de la facultatile de drept din cadrul universitatilor de cercetare avansata si educatie, astfel cum acestea sunt clasificate potrivit art. 193 alin. (4) lit.c) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. 2
(1) Comisia prevazuta la art. 1 este convocata de ministrul justitiei, care prezideaza lucrarile acesteia.
(2) Pentru procedurile de audiere, deliberare, selectie a candidatilor, Comisia este valabil intrunita prin prezenta tuturor membrilor. Pentru toate celelalte chestiuni, Comisia este valabil intrunita in prezenta a cel putin 5 membri.
(3) Comisia decide cu votul majoritatii membrilor prezenti.
(4) Membrii Comisiei isi exercita mandatul in mod individual si independent si isi exprima propria opinie.
(5) Secretariatul Comisiei este asigurat de Ministerul Justitiei.

Art. 3
(1) Comisia adopta anuntul privitor la selectia candidatilor in numele Romaniei pentru functia de judecator al Curtii de Justitie a Uniunii Europene.
(2) Secretariatul Comisiei de selectie transmite anuntul pentru publicare pe site-urile Ministerului Justitiei, Ministerului Afacerilor Externe, Consiliului Superior al Magistraturii si Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
(3) In anunt sunt indicate cerintele prevazute pentru ocuparea functiei de judecator al Curtii de Justitie a Uniunii Europene potrivit Tratatului privind Functionarea Uniunii Europene, documentatia ce trebuie prezentata in dosarul de candidatura, perioada si locul desfasurarii selectiei candidatilor si termenul pana la care pot fi depuse candidaturile.

Art. 4
Candidatii vor fi desemnati dintre personalitatile care prezinta toate garantiile de independenta si care intrunesc conditiile cerute pentru exercitarea in Romania a celor mai inalte functii jurisdictionale sau care sunt jurisconsulti ale caror competente sunt recunoscute si care se bucura de o buna reputatie profesionala, morala si civica.

Art. 5
(1) In termen de 5 zile de la expirarea termenului pentru depunerea candidaturilor, comisia verifica indeplinirea conditiilor mentionate in anuntul prevazut la articolul 3 (1) si publica pe siteul Ministerului Justitiei si al Ministerului Afacerilor Externe rezultatele verificarii si informatiile privind data, ora si locul organizarii sesiunii de audiere a candidatilor.
(2) In termen de 5 zile de la finalizarea verificarii prealabile, comisia organizeaza audierea candidatilor selectati.
(3) Criteriile in functie de care se va realiza evaluarea candidatilor sunt:
a) calificarea juridica a candidatului si cunoasterea dreptului si institutiilor UE;
b) experienta profesionala,
c) capacitatea de a exercita functii judiciare,
d) competentele lingvistice,
e) capacitatea de a lucra intr-un mediu multicultural, care reflecta diferite sisteme juridice,
f) lipsa oricarei indoieli cu privire la independenta si impartialitatea candidatului.
(4) In temeiul art. 2 alin. (3), fiecare membru al Comisiei acorda candidatilor punctaje de la 1 (minim) la 5 (maxim) pentru fiecare din cele 6 criterii mentionate la alin. (2).

Art. 6
(1) La finalizarea audierilor, Comisia selecteaza candidatul care a obtinut cel mai mare punctaj, precum si doua propuneri de rezerva, in ordinea punctajului obtinut de acestia, incheinduse un proces verbal motivat.
(2) Propunerile Comisiei de selectie sunt Comunicate Guvernului, spre aprobare.
(3) Rezultatele procedurii de selectie sunt publicate pe site-ul Ministerului Justitiei si al Ministerului Afacerilor Externe.

Art. 7
(1) In cazul in care Guvernul nu este de acord cu propunerea inaintata de comisie, va alege motivat din lista de rezerva.
(2) In cazul in care Guvernul nu este de acord cu niciuna dintre propunerile prezentate, inclusiv cele din lista de rezerva, se reia procedura de selectie, prevederile art. 1 – 6 aplicandu-se corespunzator.

Art. 8
In termen de 3 zile de la aprobarea de catre Guvern a candidatului in numele Romaniei pentru functia de judecator al Curtii de Justitie a Uniunii Europene, Guvernul inainteaza propunerea sa Consiliului UE.

Art. 9
In conformitate cu articolul 19 (1) din Legea nr. 373/2013 privind cooperarea intre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene, Guvernul informeaza Parlamentul cu privire la propunerile adoptate.

Art.10
In cazul in care avizul Comitetului prevazut de articolul 255 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene cu privire la candidatul propus de Romania este negativ, Guvernul poate proceda la transmiterea catre Secretariatul General al Consiliului, prin intermediul Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa UE, a persoanelor de pe lista candidatilor cu titlu de rezerva, in ordinea acestora, ca propunere a Romaniei pentru functia de judecator al Curtii de Justitie a Uniunii Europene. In cazul in care, pentru toate propunerile formulate, avizul Comitetului prevazut de articolul 255 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene este negativ, se reia procedura de selectie, prevederile art. 1- 9 ramanand aplicabile corespunzator.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro