« Secţiuni « Jurisprudenţă « ÎCCJ « Jurisprudenţă curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRecurs în interesul legii
ÎCCJ. Recurs în interesul legii
JURIDICE

Recurs in interesul legii admis. Calculul pedepsei pentru liberarea conditionata
01.08.2008 | JURIDICE.ro, SAVESCU & ASOCIATII

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 574 din 30 iulie 2008 a fost publicata Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. XXV din 16 aprilie 2007.

Jurisprudenta neunitara se refera la modul de calcul al fractiunii executate din pedeapsa pentru acordarea liberarii conditionate in cazul condamnatilor la pedepse mai mari de 10 ani inchisoare pentru infractiuni deosebit de periculoase savarsite anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 140/1996, unele instante considerand ca sunt aplicabile dispozitiile art. 59 si 60 din Codul penal, astfel cum au fost modificate prin Legea nr. 140/1996, indiferent daca infractiunile au fost savasite sau nu anterior intrarii in vigoare a acestei legi, iar alte instante considerand ca daca infractiunile au fost savarsite anterior intrarii in vigoare a legii, fractiunile de pedeapsa ce trebuie executate se calculeaza potrivit art. 59 si 60 din Codul penal, astfel cum aceste texte erau inainte de modificarea prin Legea nr. 140/1996.

Inalta Curte a apreciat ca aceste din urma instante au interpretat corect legea si in consecinta a admis recursul in interesul legii si a stabilit ca in cazul cererilor de liberare conditionata formulate potrivit art. 59 si 60 din Codul penal pentru infractiuni comise anterior adoptarii Legii nr. 140/1996, fractiunile din pedepsele aplicate ce trebuie executate sunt cele prevazute de dispozitiile legale mentionate din Codul penal, inainte de a fi modificate prin legea precizata.

Pentru STIRI.JURIDICE,
SAVESCU & ASOCIATII 
SSA

 
Secţiuni: Lege 9, Recurs în interesul legii | Toate secţiunile
Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD