Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Eroarea proprie vs. eroarea cocontractantului


2 martie 2015 | Corina CIOROABĂ

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept civil, Jurisprudență ÎCCJ curentă, RNSJ

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu prevederile art. 954 din C. civ. (art. 1207 NCC), pentru a se reţine eroarea asupra substanţei obiectului contractului se impune ca partea care invocă acest viciu de consimţământ să fi fost în eroare cu privire la calităţile substanţiale ale obiectului contractului, iar cocontractantul să fi cunoscut starea de eroare a celeilalte părţi cu privire la un element esenţial în încheierea contractului. În speță, în cadrul unei acțiuni în anularea unui contract de vânzare-cumpărare, reclamantul vânzător a invocat eroarea cumpărătorului asupra caracterului esenţial al obligaţiei prevăzute în sarcina cumpărătorului de construire pe terenul vândut a unui muzeu, iar Înalta Curte a statuat că, în această situație, nu este incidentă ipoteza legală prevăzută de art. 954 alin. (1) C. civ., întrucât părţile contractante pot invoca doar eroarea proprie ca viciu de consimţământ, nu şi eroarea cocontractantului. (Decizia nr. 3631 din 19 noiembrie 2014 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect anulare contract de vânzare-cumpărare)

Corina CIOROABĂ

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică