Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

CSM ref. propunerile instanțelor și parchetelor de modificare a NCP și NCPP


3 martie 2015 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Comisia nr. 1 – Independența și responsabilizarea justiției, eficientizarea activității acesteia și creșterea performanței judiciare, integritatea și transparența sistemului judiciar a decis în ședința de luni, 23 februarie 2015, cu privire la propunerile de modificare a Codului de procedură penală, formulate de instanțe și parchete, următoarele:

În ceea ce privește propunerile de amendamente formulate în legătură cu Codul de procedură penală, Comisia și-a însușit propunerile referitoare la modificarea art. 581^1, precum și cele privind introducerea art. 601^1, acestea din urmă cu mențiunea că cererile vizate vor fi respinse ca inadmisibile.

În ceea ce privește propunerea ce vizează art. 597 C. proc. pen., Comisia a apreciat că se impune păstrarea formei actuale a alin. 2, urmând ca, după acest alineat, să fie introdus un nou alineat, alin 2^1, cu următorul cuprins: ”Condamnatul aflat în stare de detenție sau internat într-un centru educativ poate participa la judecată în vederea rezolvării situațiilor reglementate în prezentul titlu și prin intermediul videoconferinței, la locul de deținere, cu acordul său și în prezența apărătorului ales sau numit din oficiu și, după caz, și a interpretului.”

Cât privește propunerile de amendamente formulate în legătură cu Codul penal, Comisia și-a însușit aceste propuneri, apreciindu-se în plus că se impune introducerea unor dispoziții noi, care să conțină norme de incriminare similare celor ale fostului art. 90 din OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Comisia a analizat și propunerile de amendamente formulate de PICCJ, fiind însușită propunerea de completare a art. 202 din C. pen.

Nu au fost însușite propunerile de modificare a art. 41 C. proc. pen. (pct. 3) și art. 63 C. proc. pen (pct. 6). De asemenea, Comisia a amânat discutarea propunerilor PICCJ referitoare la completarea art. 56 C. proc. pen. cu un nou alineat, alin. 7.

Cât privește propunerile privind modificarea art. 315 alin. 2 lit. e) C. proc. pen. și, respectiv, privind modificarea art. 434 alin. 2 lit. c) C. proc. pen, Comisia a reținut că CSM a formulat deja amendamente cu conținut identic.

Celelalte propuneri de modificare și completare a C. proc. pen. au fost însușite, cu următoarele observații:
– la art. 25 alin. 5 se modifică și va avea următorul cuprins: ”(5) În caz de achitare a inculpatului sau de încetare a procesului penal, în baza art. 16 alin. 1 lit. b) teza întâi, lit. e), f), i) și j), în caz de încetare a procesului penal ca urmare a retragerii plângerii prealabile, precum și în cazul prevăzut de art. 486 alin. 2, instanța lasă nesoluționată acțiunea civilă”.
– la art. 56, după alin. 3 se introduce un nou alineat, alin. 3^1, cu următorul cuprins: (3^1) Urmărirea penală se efectuează obligatoriu de către procurorul de la parchetul de pe lângă curtea de apel în cazul infracțiunii prevăzute la art. 301 C. pen. și, respectiv, de către procurorul de la PICCJ, în cazul infracțiunilor săvârșite de judecătorii de la curțile de apel și de procurorii de la parchetele de pe lângă aceste instanțe”.

Cât privește celelalte propuneri de modificare și completare a C. proc. pen. și, respectiv, a C. pen. formulate de instanțe și parchete, altele decât cele care au făcut obiectul consultării, Comisia a decis luare lor în evidență.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro