Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Revista Română de Dreptul Muncii nr. 9/2014: Consideraţii privind conceptul şi contractul de salariat-acţionar în contextul tendinţei actuale de liberalizare a dreptului muncii | Tiberiu Ţiclea
04.03.2015 | Andreea BREBU

Secţiuni: Dreptul muncii, Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust

Asist. univ. drd. Tiberiu Ţiclea a publicat în Revista Română de Dreptul Muncii nr. 9/2014 articolul intitulat „Consideraţii privind conceptul şi contractul de salariat-acţionar în contextul tendinţei actuale de liberalizare a dreptului muncii”.

Criza economică a afectat în mod vizibil şi domeniul dreptului muncii în care s-a pus la îndoială protecţia salariaţilor în raporturile cu angajatorii, ceea ce a dus la un dezechilibru între relaţiile dintre aceştia. În timp ce angajatorii încearcă să aducă în avantajul lor contextul economic actual şi să reducă astfel mai mult decât este necesar protecţia salariaţilor, salariaţii luptă pentru drepturile ce li se cuvin prin intermediul sindicatelor. Dar rata şomajului şi problemele economice au dus la un dezechilibru major în dreptul muncii, reflectat şi în sumedenia de schimbări legislative deseori contrare scopului urmărit. S-a ajuns astfel la apariţia unor concepte noi ce nu sunt altceva decât rezultatul unui compromis legislativ, printre care se numără şi noţiunea de salariat-acţionar. Calitatea de acţionar a unui salariat nu trebuie să se confunde cu alte situaţii juridice în urma cărora acestuia i se cuvine o parte din profitul societăţii, ci reprezintă o noţiune strict delimitată de alte astfel de concepte pe care autorul o evidenţiază pe larg în cadrul articolului.

În România, dubla calitate de salariat-acţionar a constituit printre cele mai importante mijloace de privatizare a societăţilor ce aparţineau statului, în perioada 1993-2000 vehiculându-se tot mai des metoda de privatizare Management and Employee Buyout (MEBO) prin care acţiunile unei companii, ce până la acel moment a aparţinut statului, erau vândute salariaţilor sau membrilor conducerii acelor companii ce se organizau în asociaţii. Valul de privatizare la care a fost martoră România postdecembristă a fost susţinut din punct de vedere legislativ de acte normative precum Legea nr. 77/1994 privind participarea salariaţilor, membrilor consiliului de administraţie şi/sau managerilor la cumpărarea de acţiuni emise de societăţile comerciale care se privatizează sau Legea nr. 55/1995 pentru accelerarea procesului de privatizare.

Pe plan european, acest compromis la care s-a recurs, privind acceptarea dublei calităţi de salariat şi acţionar al societăţii, a determinat apariţia unei specii noi de contract de muncă, o specie mixtă rezultată prin îmbinarea caracterelor contractului de muncă obişnuit cu cel de cesiune de acţiuni cunoscut drept contractul de salariat-acţionar faţă de care autorul aduce remarci interesante cu privire la principalele sale caracteristici şi în legătură cu gradul de compatibilitate şi integrare al acestuia în legislaţia românească.

În concluzia articolului sunt cuprinse aspectele pozitive din punct de vedere economic şi social ale conceptului de salariat-acţionar, prin această metodă realizându-se creşterea perfomanţei şi a gradului de responsabilizare al angajaţilor, motiv pentru care această soluţie este demnă de luat în seamă în încercarea de rezolvare a problemelor economice ale mediului de afaceri din România. Cu toate acestea, autorul nu consideră o variantă fericită actuala formă a contractului de salariat-acţionar existentă în alte ţări europene şi de aceea implementarea lui în legislaţia românească este descrisă mai degrabă ca un atac direct faţă de anumite drepturi cheie pe care le are un salariat în prezent, drept consecinţă a încercării de satisfacere a unor interese ale promotorilor tendinţei de liberalizare şi dereglementare a dreptului muncii.

Andreea BREBU

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti