Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Îndreptare hotărâre vs. completare hotărâre
05.03.2015 | Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Jurisprudența ÎCCJ, Procedură civilă, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că dispozițiile art. 281 alin. (1) C. proc. civ. (art. 442 NCPC) permit îndreptarea hotărârii, în ceea ce privește erorile sau omisiunile de calcul. O astfel de omisiune o reprezintă și neluarea în calcul la acordarea cheltuielilor de judecată a sumei de bani, constând în taxa judiciară de timbru și timbrul judiciar, achitată în apel și nemenționată în decizia pronunțată în cauză. Sub acest aspect, Înalta Curte a precizat că nu poate fi primită aserțiunea recurenților, în sensul că, în scopul obținerii acestor cheltuieli, apelanta pârâtă ar fi trebuit să formuleze cerere de completare a deciziei, în condițiile art. 281C. proc. civ., întrucât instanța nu a omis să se pronunțe asupra cererii privind cheltuielile de judecată pretinse de apelantă, pentru a fi incidente dispozițiile acestui text, ci a omis să ia în calcul o parte dintre cheltuieli, respectiv taxa judiciară de timbru și contravaloarea timbrului judiciar, ceea ce reprezintă o eroare materială în sensul art. 281 din Cod (art. 442 NCPC). (Decizia nr. 5806 din 16 decembrie 2013 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect constatarea simulației unui act de adjudecare)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti