Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

ICCJ. Îndreptare hotărâre vs. completare hotărâre
05.03.2015 | Corina CIOROABĂ


Cyberlaw - Valoarea legala a documentelor electronice

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că dispozițiile art. 281 alin. (1) C. proc. civ. (art. 442 NCPC) permit îndreptarea hotărârii, în ceea ce privește erorile sau omisiunile de calcul. O astfel de omisiune o reprezintă și neluarea în calcul la acordarea cheltuielilor de judecată a sumei de bani, constând în taxa judiciară de timbru și timbrul judiciar, achitată în apel și nemenționată în decizia pronunțată în cauză. Sub acest aspect, Înalta Curte a precizat că nu poate fi primită aserțiunea recurenților, în sensul că, în scopul obținerii acestor cheltuieli, apelanta pârâtă ar fi trebuit să formuleze cerere de completare a deciziei, în condițiile art. 281C. proc. civ., întrucât instanța nu a omis să se pronunțe asupra cererii privind cheltuielile de judecată pretinse de apelantă, pentru a fi incidente dispozițiile acestui text, ci a omis să ia în calcul o parte dintre cheltuieli, respectiv taxa judiciară de timbru și contravaloarea timbrului judiciar, ceea ce reprezintă o eroare materială în sensul art. 281 din Cod (art. 442 NCPC). (Decizia nr. 5806 din 16 decembrie 2013 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect constatarea simulației unui act de adjudecare)

Corina CIOROABĂ

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate