Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti

TUE anulează Cadrul politicii de supraveghere a Eurosistemului


05.03.2015 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Banking, CJUE, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Tribunalul Uniunii Europene a dat publicității miercui, 4 martie 2015, un comunicat cu privire la hotărârea pronunțată în cauza T-496/11.

Comunicatul integral:

Tribunalul anulează Cadrul politicii de supraveghere a Eurosistemului publicat de BCE, care impune contrapărților centrale să fie localizate în zona euro.

BCE nu dispune de competența necesară pentru a impune o astfel de cerință contrapărților centrale care intervin în compensarea titlurilor financiare.

Eurosistemul cuprinde Banca Centrală Europeană (BCE) și băncile centrale ale statelor membre care au adoptat euro ca monedă comună. La 5 iulie 2011, BCE a publicat pe site-ul său de internet Cadrul politicii de supraveghere a Eurosistemului, descriind rolul acestuia în supravegherea „sistemelor de plăți, de compensare și de decontare”. Potrivit BCE, supravegherea ansamblului acestor sisteme și infrastructuri decurge din misiunea pe care i-o încredințează Tratatul FUE de a promova buna funcționare a sistemelor de plăți și din articolul 22 din Statutul Eurosistemului și al BCE care prevede că „BCE poate adopta regulamente în vederea asigurării eficienţei și solidităţii sistemelor de compensare și de plăți în cadrul Uniunii și în raporturile cu ţările terţe”.

În acest cadrul al politici de supraveghere, BCE a precizat că sistemele de decontare a titlurilor de valoare și organismele de compensare în contraparte centrală (denumite în continuare „contrapărți centrale”)[1] sunt componente esențiale ale sistemului financiar. Sistemul financiar ar putea fi afectat în mod sistemic de o eventuală problemă financiară, juridică sau operațională a acestor sisteme. Această situație s-ar regăsi în special în cazul contrapărților centrale, prin aceea că acestea constituie un punct de convergență a riscurilor atât de lichiditate, cât și de credit. Se subliniază, în cadrul politicii de supraveghere, că o funcționare necorespunzătoare a infrastructurilor situate în afara zonei euro ar putea avea efecte negative asupra sistemelor de plăți situate în zona euro, chiar dacă Eurosistemul nu dispune de nicio influență directă asupra unor astfel de infrastructuri. BCE a dedus din aceasta că infrastructurile care efectuează decontarea unor tranzacții în euro ar trebui să fie înregistrate din punct de vedere juridic, controlate și operate cu privire la ansamblul funcțiilor esențiale în zona euro.

BCE a precizat că această politică de localizare se aplică contrapărților centrale care, în medie, au o expunere de credit netă zilnică de peste 5 miliarde de euro în una dintre principalele categorii de produse denominate în euro.

Regatul Unit a introdus o acțiune la Tribunalul Uniunii Europene susținând în principal că BCE nu era competentă să impună contrapărților centrale o cerință privind localizarea.

În hotărârea sa de astăzi, Tribunalul anulează Cadrul politicii de supraveghere a Eurosistemului publicat de BCE în măsura în care impune contrapărților centrale care intervin în compensarea de titluri de valoare financiare cerința privind localizarea într-un stat membru al Eurosistemului.

Constatând că crearea unei asemenea cerințe depășește cadrul simplei supravegheri și intervine în reglementarea activității lor, Tribunalul apreciază că BCE nu dispune de competența necesară pentru a reglementa activitatea sistemelor de compensare a titlurilor de valoare, competența sa fiind limitată de articolul 127 alineatul (2) din Tratatul FUE numai la sistemele de plăți. Prin urmare, în lipsa unei referiri explicite la compensarea titlurilor de valoare în cuprinsul articolului 22 din statut, expresia „sisteme de compensare și de plăți” trebuie interpretată ca fiind destinată mai degrabă să sublinieze că BCE dispune de competența de a adopta regulamente în vederea asigurării eficienței și a securității sistemelor de plăți, inclusiv a celor care includ o etapă de compensare, decât să îi atribuie o competență de reglementare autonomă în privința ansamblului sistemelor de compensare.

În continuare, Tribunalul a respins argumentația BCE potrivit căreia misiunea care îi este încredințată prin Tratatul FUE de a promova buna funcționare a sistemelor de plăți implică faptul că dispune în mod necesar de competența de a reglementa activitatea infrastructurilor de compensare a titlurilor de valoare. În eventualitatea în care ar aprecia că această competență este necesară pentru buna exercitare a misiunii vizate, Tribunalul declară că BCE ar avea obligația să solicite legiuitorului Uniunii, în temeiul articolului 129 alineatul (3) din Tratatul FUE, o modificare a articolului 22 din statut, prin adăugarea unei referiri explicite la sistemele de compensare a titlurilor de valoare.


[1] Organismele de compensare în contraparte centrală asigură compensarea anumitor tranzacții cu instrumente financiare derivate extrabursiere suportând și gestionând riscul de credit al părților la tranzacții.


Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro