« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

DNA. Buletin de presă – februarie 2015
05.03.2015 | Elena TOMACINSCHI, Georgiana-Camelia LUCIU, Elena TOMACINSCHI

JURIDICE - In Law We Trust Monitor Dosare

Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna februarie 2015, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor de corupție săvârșite de militari au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului lt. col. B. P., ofițer activ în Ministerul Apărării Naționale, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul lunii februarie 2014, lt. col. B. P., îndeplinind funcția de șef al Biroului Informare Recrutare din cadrul Centrului Militar Județean Vaslui, a pretins și ulterior, în jurul datei de 11 martie 2014, a primit de la o persoană, denunțător în cauză, suma de 500 euro și produse alimentare (20 litri de vin, 2 litri de țuică și 2 cocoși), căruia i-a promis că, în schimbul unei plăți nedeterminate, îi va ajuta fiul să fie angajat ca soldat – gradat profesionist în armată, lăsând să se creadă că are influență asupra membrilor comisiei de selecție, formată din cadre militare, și că i-ar putea determina pe aceștia să îndeplinească un act contrar îndatoririlor lor de serviciu.

În cauză procurorul a beneficiat de sprijin din partea Serviciului Român de Informații.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Militar Iași.

2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului T. G. E., în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
trafic de influență (două infracțiuni);
participație improprie la fals intelectual.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada noiembrie 2013 – ianuarie 2014, inculpatul T. G. E. a pretins de la un martor – denunțător suma de 250.000 euro, din care a primit efectiv 52.000 euro (în patru rânduri, respectiv în 16 noiembrie 2013 – 22.500 euro, 18 decembrie 2013 – 10.000 euro, 24 decembrie 2013 – 10.000 euro și 18 ianuarie 2014 – 10.000 euro) și promisiunea de transmitere a dreptului de proprietate asupra unui imobil evaluat la 100.000 euro, în schimbul influențării magistraților învestiți cu soluționarea unor cauze penale în care mama denunțătorului, avea și are calitatea de inculpat.
Pentru convingerea denunțătorului în necesitatea remiterii sumelor de bani în cauză, inculpatul T. G. E. a lăsat să se creadă că prin intermediul unor rude/afini ce dețin funcția de judecatător la Înalta Curte de Casație și Justiție poate să exercite acte de influență asupra magistraților – judecători și procurori de pe raza de competență a Curții de Apel Craiova, pentru a-i determina să dispună punerea în libertate din starea de arest preventiv a mamei denunțătorului, ridicarea unor măsuri asigurătorii instituite asupra unor imobile și finalmente (după terminarea cercetării judecătorești) obținerea unei pedepse cu suspendarea condiționată a executării acesteia.
În același context, la data de 4 februarie 2014, inculpatul T. G. E. a determinat un notar public, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, să ateste, fără vinovăție, împrejurări necorespunzătoare adevărului (în legătură cu faptul remiterii către martorul denunțător a sumei de 30.000 euro, aspect nepetrecut în realitate), în conținutul unei promisiunii bilaterale de vânzare-cumpărare ce privea imobilul respectiv.
În perioada decembrie 2012 – ianuarie 2013, inculpatul T. G. E. a pretins de la un alt denunțător suma de 80.000 euro și a primit efectiv suma de 40.000 euro (respectiv, 25.000 euro în București și 15.000 euro în municipiul Constanța), lăsând să se înțeleagă că are influență asupra magistraților învestiți cu soluționarea unei cauze penale, în vederea obținerii punerii în libertate din starea de arest preventiv a unei rude a martorului denunțător.

În cauză, a fost dispusă instituirea sechestrului asigurător până la concurența sumei de 92.500 euro asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea/coproprietatea inculpatului T. G. E.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului G. A. A., președinte al Asociației „Împreună Pentru Sibiu”, la data săvârșirii faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2012, în cadrul programului „Tineret în acțiune”, între Asociația „Împreună Pentru Sibiu”, reprezentată de inculpatul G. A. A., și Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale – ANPCDEFP s-a încheiat un contract de finanțare pentru implementarea proiectului „Iubește-ți copiii, fii alături de ei!”, program finanțat din fonduri europene.
În vederea implementării acestui proiect, ANPCDEFP București a virat, în data de 26 martie 2012, în contul bancar aparținând Asociației „Împreună Pentru Sibiu” suma de 16.597,57 lei, reprezentând avans implementare proiect.
Această sumă a fost retrasă în numerar, în mod succesiv, în perioada 29 martie – 8 mai 2012, de către inculpatul G. A. A., bani pe care nu i-a folosit conform destinației.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Alba.

4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate a inculpatului C. M. V., asociat și administrator al mai multor societăți comerciale, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea, în formă continuată, a infracțiunilor concurente de evaziune fiscală și înșelăciune (câte 708 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 4 iulie 2003 – 15 decembrie 2005, inculpatul C. M. V. a prezentat declarații de valoare în vamă și facturi externe de marfă cu ocazia celor 708 importuri de mărfuri alimentare congelate efectuate prin intermediul mai multor societăți comerciale, administrate de acesta și care conțineau prețuri și valori mai mici ale mărfurilor importate decât cele reale. În acest mod, inculpatul a ascuns o bază de impozitare în valoare totală de 46.506.426,29 lei, prin diminuarea prețului și valorii reale a mărfii și redistribuirea nelegală a acestuia sub forma unor servicii fictive de marketing sau de altă natură în cuantum de 46.506.426,29 lei, care nu au fost astfel incluse în baza de impozitare.
În acest mod, inculpatul a sustras de la plată suma de 12.153.037,10 lei, reprezentând taxă pe valoarea adăugată cuvenită bugetului de stat.
Totodată, inducerea în eroare a autorităților vamale române de către inculpatul C. M. V. a determinat aceste autorități să acorde liberul de vamă pentru importurile efectuate de societățile comerciale administrate de inculpat, în condițiile unor valori nereale a mărfurilor și a bazei de impozitare, ceea ce a condus la păgubirea bugetului de stat cu suma de 18.802.818,04 lei reprezentând taxe vamale și cu suma de 205.999,32 lei reprezentând comision vamal.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor mobile, imobile și conturilor aparținând inculpatului C. M. V.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului T. M., administrator al unei societăți comerciale, la data săvârșirii faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de șantaj.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada aprilie – iulie 2014, inculpatul T. M., în mai multe rânduri, pe fondul unor relații comerciale tensionate, a constrâns, prin amenințare, pe administratorul unei alte firme să-i dea suma de 83.856,34 lei, reprezentând o datorie mai veche, cu scopul de a dobândi în mod injust acest folos patrimonial.
În acest context, inculpatul a transmis persoanei vătămate mai multe mesaje de amenințare, dar și unele cu un conținut jignitor prin care îi cerea datoria, scopul acestor amenințări, care vizau viața și integritatea corporală a persoanei vătămate și a copiilor săi, fiind acela de a o determina să îi dea banii datorați.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Departamentului de Informații și Protecție Internă.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța.

În legătură cu toate dosarele penale menționate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Elena TOMACINSCHI

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Monitorizarea inteligentă a dosarelor de instanţă: Monitor Dosare

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.