Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

România în identificarea unei alte realități contemporane
06.03.2015 | Rodica Aida POPA

JURIDICE - In Law We Trust

Fiecare zi pentru români este altfel, deși cotidianul ne inundă cu aceeași repetitivitate a gesturilor, a preocupărilor și a felului de a fi.

Acum, mai mult ca oricând, suntem împreună legați prin vibrația unei realități marcate de autenticitatea conferită de cultura pe care o avem în noi, îmbogățită prin acumulările pe care le adăugăm mereu.

Trăinicia caracterului românului este dată de bucuria de a trăi aici, în acest spațiu în care creativitatea este spontană, naturală și manifestă, încât uimește pe cei care vin în contact cu ea.

Cu toate că realitatea zilnică este plină de violență, agresivitate verbală, vizuală, care este livrată prin multe canale de comunicare, românii sunt imuni, pentru că dețin în fibra lor elixirul bucuriei de a iubi și trăi, prin a munci, a suferi, a renaște și a avea mereu la ei cheia abundenței, care este înțelepciunea.

Da, românii sunt înțelepți prin echilibrul de care dau dovadă acum mai mult ca oricând.

Ei sunt acei calmi și impenetrabili martori ai unei realități agitate, care resping cu atitudine de maestru orice încercare de inoculare a fricii, neliniștii și violenței, prin abordarea cu normalitate a vieții.

Corupția este invocată ca fenomen la nivelul tuturor sectoarelor societății românești, prin modul cum este percepută de opinia publică, din statisticile efectuate și din modul în care justiția se raportează la sancționarea unor asemenea fapte, însă ceea ce reprezintă normalitatea vieții de zi cu zi este atitudinea românilor care construiesc o lume nouă, prin cunoaștere și educație.

Bucuria de a constata că românii discută cu încredere despre un altfel de comportament social, de a respinge orice atitudine coruptibilă, discuții purtate în familie, cu prietenii, în medii publice, prin exprimarea unor opinii, reprezintă schimbarea atât de necesară care de la cuvânt devine acțiune, într-un mod constructiv.

De altfel, societatea românească este preocupată în a-și defini prioritățile, prin modul de raportare la viață, la îmbunătățirea calității acesteia, prin instrucție, cultură, credință, comunicare în cadrul comunității.

Românii sunt receptivi la orice formă de dialog, așa că rețelele sociale devin o altă identitate, în care, sub protecția sau nu a anonimatului, se pun în discuții bucurii, preocupări, se dezbat multe, ceea ce reprezintă o altfel de libertate.

Cu toate acestea, există și o altfel de lume în România, unde comunicarea în spațiul virtual nu ajunge, accesul la noutate este mai puțin vizibil și, cu toate acestea, schimbarea se produce, pentru că oamenii resimt autenticul mișcării de la tradițional, la un alt fel de tradițional, al simplității și punerii în aplicare la nivelul subtil al unui alt fel de a fi, al românului, care este iubitor al familiei, al prietenilor de o viață, care leagă într-un mod trainic unitatea ființei umane, în care credința vibrează prin smerenie față de aproapele său și se propagă în marile orașe sub forma acțiunii umanitare.

Este o mișcare frumoasă, în care tinerii se solidarizează și fac împreună gesturi firești, care completează existența tuturor.

Românii, fie că trăiesc în acest spațiu sacru, fie oriunde în lume, vibrează rostit sau nu cu acasă, pentru că amprenta lor ancestrală este îmbibată de pământul negru, de lumina perfectă care mângâie, de muzicalitatea limbii și puterea folclorului adus la forma perfectă de Enescu, așa încât tresar și zâmbesc larg la cuvântul românesc.

Judecător dr. Rodica Aida POPA
Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție
Reprezentantul României la Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni

Secţiuni: Opinii | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO