Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Câteva gânduri despre Domnul Profesor Ion Deleanu
09.03.2015 | Liviu-Alexandru VIOREL

Secţiuni: Opinii, Procedură civilă
JURIDICE - In Law We Trust

Nu am avut prilejul să-l întâlnesc vreodată pe profesorul Deleanu.

L-am cunoscut însă prin intermediul scrierilor sale juridice, care m-au fermecat de-a lungul vremii; am devenit, în scurt timp, un împătimit al acestui tip de beletristică juridică rafinată.

Lucrările autorului surprind trăiri intense ale acestuia pe care le împărtăşeşte publicului, cu o naturaleţe aparte. Creaţiile sale juridice sunt realmente seducătoare, te cuceresc, îţi stârnesc interesul; nu poţi să te rezumi la un unic paragraf; simţi mereu nevoia să citeşti mai departe, să vezi ce urmează, să te bucuri de argumentele şi de concluziile la care ajunge Profesorul. De fiecare dată când citesc publicaţiile sale am senzaţia că evadez din cotidian, din canoanele obişnuite, graţie stilului său inconfundabil, plin de subtilităţi juridice, mereu alert, niciodată monoton, mereu incitant.

Am privit întotdeauna cu admiraţie eleganţa stilului, lejeritatea aparte în alegerea cuvintelor, fantezia Profesorului în construcţia frazelor sale desăvârşite, îmbinarea armonioasă a propoziţiilor, articulaţiile logice, sistemul argumentativ convingător, impecabilul sistem retoric, limbajul precis şi mesajul clar. Notele de subsol sunt ele însele captivante, constituind o sursă infinită de opinii şi critici ale autorului, astfel că ar fi putut fi, oricând valorificate sub forma unor publicaţii de sine-stătătoare. Atribuirea acestor însuşiri nu ar fi fost însă posibilă fără o stăpânire desăvârşită a graiului românesc, cunoaştere aflată în contrast cu tendinţa deziluzionantă a vremurilor actuale de depreciere constantă a limbii române.

Profesorul Deleanu este un ambasador al Românei ce face parte dintr-o galerie selectă a istoriei doctrinarilor români prin remarcabila sa contribuţie la diversitatea de idei. Opiniile deschizătoare de noi orizonturi precum şi numeroasele sale teze de lege ferenda au fost şi rămân greu de contestat chiar şi de cei mai clevetitori şi mai pizmuitori dintre cititori; am convingerea că aceştia din urmă păstrează – fie şi numai în forul lor interior – laude la adresa marelui autor.

Ceea ce mi se pare uimitor este faptul că scrierile sale au avut întotdeauna acelaşi înalt standard juridic şi aceeaşi profunzime, în condiţiile unor preocupări doctrinare constante, dar mai cu seamă frecvente (ne putem închipui cu toţii cât de greu este să menţii un asemenea ritm). Iar din acest registru fac parte chiar şi ultimele sale studii. Au văzut lumina tiparului o serie de articole chiar în acest an trist, în care profesorul ne-a părăsit. Această competiţie cu sine-însuşi relevă dedicaţia, capacitatea de muncă şi pasiunea profesorului pentru drept explicând, totodată, motivul pentru care este dificil să identifici cel mai bun articol sau cea mai bună lucrare a Domniei Sale.

Beneficiind de o pregătire temeinică, pluridisciplinară, profesorul Deleanu ajunsese la o maturitate juridică greu de egalat, care îi îngăduia să exprime – cu o naturaleţe dezarmantă – o opinie avizată, în orice domeniu al dreptului. A fost un savant, elitist, intelectual rafinat, profesionist de anvergură, strălucitor doctrinar înzestrat cu o minte sclipitoare, cu o putere creatoare inegalabilă, cu un instinct juridic desăvârşit şi cu o pasiune cultivată pentru drept.

Dispariţia sa a lăsat un gol imens… Ar fi trebuit să fie anul Domniei Sale…

Rămâne o figură proeminentă a literaturii juridice în general şi a doctrinei procesual civile în special, de la care, fiecare dintre noi a avut, la un moment dat, ceva de învăţat, indiferent că vrem sau nu să o recunoaştem.

Greşeala noastră a fost că l-am crezut nemuritor! Eterne rămân însă scrierile sale. Rămâne un tezaur doctrinar consistent, o zestre juridică de o inestimabilă valoare teoretică, inepuizabilă sursă de inspiraţie pentru generaţiile care vor urma. Rămân unele dintre frazele, exclamaţiile ori interogaţiile sale memorabile.

Voi preţui, întotdeauna, lucrarea primită în dar cu autograful Domniei Sale.

Pentru toate acestea, dar şi pentru multe altele, sunt mândru ca am fost contemporan cu profesorul Deleanu!

* Prezentul material a fost publicat în RRDP nr. 4/2014, p. 197-198 (fapt ce explică referirile din cuprinsul său la anul 2014). Mulțumesc Editurii Universul Juridic pentru că a îngăduit publicarea sa în mediul on-line.

Liviu-Alexandru VIOREL

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti