Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

Revista Română de Dreptul Muncii nr. 11/2014: Incidenţa dispoziţiilor Codului Civil, Legea nr. 287/2009, asupra negocierii şi încheierii contractului colectiv de muncă | Gheorghe Stancu
09.03.2015 | Andreea BREBU

JURIDICE - In Law We Trust

Prof. univ. dr. Gheorghe Stancu a publicat în Revista Română de Dreptul Muncii nr. 11/2014 articolul intitulat „Incidenţa dispoziţiilor Codului Civil, Legea nr. 287/2009, asupra negocierii şi încheierii contractului colectiv de muncă”.

Tendinţa de unificare a tuturor reglementărilor de drept privat în cadrul actualului Cod civil nu a afectat ramura dreptului muncii în aceeaşi măsură în care a fost afectat dreptul comercial de pildă, în ce priveşte modalitatea de reinterpretare din perspectiva existenţei sau inexistenţei acestuia ca ramură distinctă de drept privat. Dar, în calitate de drept comun pentru toate domeniile, Codul civil actual completează şi dispoziţiile de dreptul muncii în măsura în care acestea nu vin în contradicţie cu specificul raporturilor de muncă. Astfel că legislaţia muncii nu a fost nici ea indiferentă faţă de schimbările aduse de contextul legislativ actual privind dreptul civil.

Abordarea actualului Cod civil faţă de etapele formării contractului influenţează şi viziunea asupra modalităţii de încheiere a contractului colectiv de muncă. Nereglementată anterior, faza precontractuală, ce cuprinde toate etapele, negocierile şi discuţiile ce au loc înaintea întâlnirii ofertei cu acceptarea ce reprezintă de principiu momentul încheierii unui contract, oferă răspunsuri importante faţă de toate etapele existente anterior obţinerii formei finale a unui contract colectiv de muncă. Astfel, deşi negocierile în vederea încheierii unui contract colectiv de muncă au un regim diferit faţă de etapa negocierilor din faza precontractuală reglementată de Codul civil, aceste din urmă prevederi completează lacunele legislaţiei muncii în acest domeniu.

O serie de acte normative precum Codul muncii, Legea nr. 62/2011 a dialogului social, Legea nr. 467/2006 privind stabilirea cadrului general de informare şi consultare a angajaţilor, Hotărârea Guvernului nr. 833/2007 privind încheierea acordurilor colective în cadrul autorităţilor publice şi instituţiilor publice, precum şi multe altele, la care se adaugă şi prevederile Codului civil, consacră modalitatea de negociere, formare şi încheiere a unui contract colectiv de muncă, etape ce sunt tratate pe larg de către autor în cuprinsul articolului, alături de caracterele şi natura juridică a contractului colectiv de muncă precum şi de obligaţiile şi drepturile părţilor într-un astfel de contract.

Concluzionând, în urma analizei elaborate a tuturor aspectelor privind natura juridică a unui contract colectiv de muncă, autorul caracterizează această specie în raport de legislaţia muncii, dar şi de dreptul comun în materie, drept un contract privat, izvor specific al dreptului muncii, ramură distinctă a dreptului privat.

Andreea BREBU

Aflaţi mai mult despre , , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.