Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Sistemul judiciar
Official partners: Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Direcţia Naţională Anticorupţie
JURIDICE
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Discursul procurorului Bogdan Gabor la şedinţa de evaluare a activităţii desfăşurate de DIICOT în anul 2014
09.03.2015 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicității vineri, 6 martie 2015, discursul procurorului Bogdan Gabor, vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, cu ocazia şedinţei de Evaluare a activităţii desfăşurate de DIICOT în anul 2014.

Discursul integral:

„Stimaţi colegi,
Onoraţi invitaţi,

Sunt onorat să particip la această activitate şi îmi face o deosebită plăcere să transmit, în numele meu personal şi al Consiliului Superior al Magistraturii, felicitări şi aprecieri pentru rezultatele deosebite obţinute de DIICOT pe parcursul anului 2014.

Materialul de bilanţ prezentat de doamna procuror şef adjunct reflectă cu multă acurateţe nu numai volumul impresionant de activităţi desfăşurate pe parcursul anului trecut dar şi faptul că, aşa cum ne-a obişnuit deja, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism ştie şi continuă să facă performanţă.

Pe fondul unei infracţionalităţi crescânde, atât ca fenomen, cât şi din punctul de vedere al complexităţii, în condiţiile internaţionalizării activităţii infracţionale şi specializării infractorilor, a unui management aproape „ştiinţific” al organizaţiilor criminale, DIICOT dovedeşte perseverenţă, creativitate şi adaptabilitate rapidă, desfăşurându-şi activitatea pe coordonate de profesionalism şi eficienţă.

Aceasta cu atât mai mult cu cât infracţionalitatea investigată de direcţia dumneavoastră are importante efecte la nivelul emoţiei, moralei şi sănătăţii publice, prin caracterul său organizat şi varietatea de consecinţe produse nu numai din perspectiva prejudiciilor materiale, cât mai ales a consecinţelor produse victimelor unor astfel de activităţi infracţionale.

Desigur că intrarea în vigoare şi aplicarea noilor coduri au reprezentat o provocare profesională majoră pentru toate instanţele şi parchetele din România şi au presupus un efort suplimentar atât la nivel instituţional, cât şi la nivel individual, al profesioniştilor. Remarc cu satisfacţie că acest efort a fost asumat cu responsabilitate de către toate unităţile şi direcţiile specializate de parchet, într-un demers conjugat de adaptare pragmatică şi standardizată a noilor proceduri, astfel încât implementarea lor să nu perturbe sau să afecteze calitatea activităţilor curente. În acest context, felicit procurorii DIICOT pentru maniera în care au înţeles să se mobilizeze pentru finalizarea urmăririlor penale aflate sub incidenţa vechilor coduri.

O medie anuală de 5,4 rechizitorii pe procuror în anul 2014 reprezintă o performanţă remarcabilă şi reflectă o creştere continuă a acestui indicator, raportat la anii precedenţi, însă cred că trebuie să reflectăm asupra creşterii procentului de achitări la 4,02% în 2014, faţă de 1,2% achitări în 2012, de exemplu, sau a creşterii numărului de restituiri (10 restituiri cu 50 inculpaţi în 2014), faţă de anii precedenţi (4 restituiri cu 20 inculpaţi în 2013).

Este de apreciat capacitatea personalului DIICOT de a depăşi situaţiile sau momentele critice, independent de natura şi amploarea acestora şi, în acest sens, fără a intra în detalii, doresc să subliniez un lucru evident pentru noi toţi sper: anume că, DIICOT nu este un om, este o instituţie. Iar instituţiile funcţionează cu şi prin oameni. Este datoria dumneavoastră să contribuiţi la consolidarea încrederii cetăţenilor în structura din care faceţi parte şi pe care, într-un fel sau altul, o reprezentaţi. Succesul, eficienţa acesteia se bazează, dincolo de calitatea reglementărilor privitoare la atribuţii şi competenţe sau de dimensiunea bugetului, pe calitatea umană şi profesională a resurselor umane. Din această perspectivă, coeziunea internă, bazată pe respect reciproc, principialitate şi sentimentul apartenenţei instituţionale sunt determinante în asigurarea unui perimetru de încredere şi echilibru atât de necesar într-o construcţie instituţională orientată spre eficienţă. De aceea, consider că una dintre priorităţile organizaţionale este consolidarea spiritului de echipă şi a comunicării interne la nivelul întregului personal, fie că este vorba despre procurori, personal auxiliar de specialitate sau poliţişti detaşaţi.

Consiliul Superior al Magistraturii îşi exprimă întreaga disponibilitate de a sprijini şi susţine toate proiectele ce vizează politici de personal coerente şi orientate spre performanţă.

Felicit DIICOT pentru calitatea activităţii desfăşurate până acum, pentru randamentul cu care a fost capabilă să transforme efortul şi resursele în rezultate şi am convingerea că, indiferent de sincopele de moment, calitatea umană deosebită şi profesionismul colectivului vor converge spre consolidarea maturităţii instituţionale şi a unor standarde de performanţă de necontestat.

Tuturor vă doresc mult succes şi vă asigur de întreg sprijinul Consiliului Superior al Magistraturii şi al meu personal!”.

Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.