Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Admiterea cererii de abținere a tuturor judecătorilor. Competența teritorială de soluționare a acțiunii


10 martie 2015 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ
Secţiuni: ÎCCJ Jurisprudență curentă, Procedură civilă, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu prevederile art. 127 alin. (1) C. proc. civ., opţiunea reclamantului judecător între instanţele deopotrivă competente teritorial, indicate de acest text de lege, poate fi exercitată doar până la momentul sesizării instanţei de judecată. În speță, reclamantul, având calitatea de judecător la Judecătoria Oraviţa, s-a adresat cu cererea de chemare în judecată instanţei la care îşi desfăşoară activitatea, iar prin repartizarea aleatorie a cauzei, dosarul a revenit completului de judecată prezidat de judecătorul reclamant, ceea ce a atras formularea de către acesta a unei cereri de abţinere, urmată şi de abţinerile celorlalţi judecători din complet. Instanța ierarhic superioară învestită cu soluţionarea abţinerii a dat efect prorogării judecătoreşti de competenţă prevăzută de art. 52 C. proc. civ. și a dispus trimiterea pricinii la o altă instanţă de acelaşi grad din circumscripţia sa (Judecătoria Reșița), iar, ulterior, această instanță, ca urmare a unei precizări depuse de reclamant, și-a declinat competența în favoarea Judecătoriei Dr. Tr. Severin. În soluționarea conflictului negativ de competență, Înalta Curte a statuat că Judecătoria Reșița nu mai putea să ia în dezbatere necompetenţa teritorială absolută instituită de art. 127 alin. (1) C. proc. civ., întrucât excepţia nu mai avea obiect faţă de soluţia pronunțată în aplicarea art. 52, ce are autoritate de lucru judecat, admiterea abţinerii fiind soluţionată printr-o încheiere care nu este supusă niciunei căi de atac, astfel cum dispune art. 53 alin. (2) C. proc. civ. (Decizia nr. 2091 din 27 iunie 2014 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect obligarea la desfiinţarea unei construcții)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro