Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
7 comentarii

Revocarea deciziei de concediere – Soluție sau capcană pentru angajator?
10.03.2015 | Lavinia-Gabriela CIOC-SCARLAT

Secţiuni: Dreptul muncii, Selected, Studii
JURIDICE - In Law We Trust

Iata un subiect din materia dreptului muncii despre care doctrina si jurisprudenta au vorbit foarte putin, fiind o tema controversata tocmai din cauza lipsei de reglementare a acestei chestiuni de catre legislatia specifica de dreptul muncii, interpretarile in acest caz fiind dintre cele mai diverse.

O abordare adoptata de o parte a jurisprudentei este contrara conceptului de revocare de catre angajator a deciziei de concediere, abordare motivata de principiul irevocabilitatii actului juridic unilateral si de lipsa unei reglementari a revocarii.

Astfel, se considera ca angajatorul poate emite decizii referitoare la executarea, modificarea, incetarea raporturilor de munca doar pe perioada existentei contractului de munca, astfel incat, in lipsa revocarii deciziei de concediere pana la momentul la care aceasta isi produce efectele (data comunicarii acesteia salariatului), decizia de concediere astfel emisa de angajator nu poate produce un alt efect juridic decat cel manifestat prin aceasta decizie.

Totodata, se sustine in jurisprudenta ca angajatorul nu poate suplini, prin actul unilateral de vointa, consimtamantul salariatului la reluarea raporturilor de munca dupa data incetarii contractului de munca, considerandu-se ca raporturile de munca pot fi reluate doar fie prin incheierea unui nou contract de munca, fie prin anularea cu caracter retroactiv a actului de concediere de catre instanta.

O alta abordare izvorata din practica specifica, rezonabila din punctul nostru de vedere, este in sensul in care revocarea deciziei de concediere este admisibila, aceasta nefiind un act jurisdictional si are ca efect repunerea in drepturi a salariatului si reintegrarea efectiva a acestuia in postul detinut anterior.

Astfel, masura revocarii deciziei de concediere, indiferent de temeiul juridic in baza caruia este desfiintat raportul de munca, este la latitudinea angajatorului in cazul in care acesta ar constata, ca urmare a unei sesizari din proprie initiativa, netemeinicia sau nelegalitatea masurii luate.

La unison cu perspectiva jurisprudentiala este si concepția doctrinara care sustine, in parte, ca posibila revocare a oricarui act civil unilateral este interzisa doar atunci cand prin aceasta revocare s-ar aduce atingere drepturilor altuia (ceea ce, in marea majoritatea cazurilor, este exclus, revocarea deciziei de concediere fiind in folosul salariatului). In plus, in principiu, ceea ce nu este legal interzis, este permis.

Avand in vedere caracterul neomogen al jurisprudentei si doctrinei, am solicitat, in cadrul unui eveniment de profil, si opinia unor judecatori cu privire la aceasta problematica.

Raspunsul acestora a fost raportat la art. 77 din Codul Muncii care prevede ca decizia de concediere produce efecte de la data comunicarii ei salariatului.

Astfel, ideea transmisa a fost ca doar pe parcursul relatiilor de munca, deci pana la data comunicarii deciziei de concediere a salariatului (care semnifica incetarea raportului de munca), angajatorul ar putea proceda la revocarea deciziei de concediere emise anterior, reflectand, in fapt, pozitia angajatorului de retractare a masurii sale luate initial cu intentia continuarii raportului de munca cu salariatul.

Totodata, am identificat si opinii jurisprudentiale in sensul in care revocarea poate interveni chiar dupa sesizarea instantei cu solutionarea contestatiei impotriva concedierii, insa pana la ramanerea definitiva a hotararii instantei de mentinere a deciziei, altfel s-ar incalca principiul autoritatii de lucru judecat.

Recent insa, am avut ocazia unei experiente concrete asupra problematicii in discutie in sensul in care o instanta din tara a admis exceptia lipsei de obiect invocate de noi in calitate de aparator al angajatorului si a respins contestatia salariatului ca fiind lipsita de obiect.

Rezumand speta, societatea a emis o decizie de concediere disciplinara pe care a comunicat-o salariatului in aceeasi zi. A doua zi, insa, angajatorul a revenit asupra deciziei sale, revocand-o si a inmanand-o spre semnare de primire salariatului. Acesta a refuzat primirea acesteia si in aceeasi zi a depus la instanta o contestatie impotriva deciziei de concediere.

Ulterior acestui moment, salariatul s-a prezentat o zi la serviciu, acesta achiesand prin gestul sau la decizia angajatorului de revocare a deciziei de concediere, intrucat a fost dispus sa isi reia activitatea in cadrul societarii angajatoare.

Prin urmare, in aceasta situatie, instanta de fond a considerat in mod corect ca nu mai poate analiza legalitatea deciziei de concediere, aceasta fiind revocata de insusi emitentul ei. Decizia instantei de fond a ramas definitiva prin neapelare, creand astfel inca un pas jurisprudential spre interpretarea, pe care o agream, ca revocarea deciziei de concediere apare admisibila, insa in limitele expuse mai sus.

Pe cale de consecinta, jurisprudenta continua sa contureze din ce in ce mai mult opinii distincte referitoare la conceptul de revocare a deciziei de concediere.

In acest context jurisprundential controversat, rolul unui specialist juridic de calibru face diferenta, fiind menit sa exprime “vocea” clientului sau (fie el angajator sau salariat) din perspectiva juridica si cu inalta calificare profesionala, aspecte care pot contribui la o deliberare favorabila a instantei.

Avocat Lavinia-Gabriela CIOC-SCARLAT
Senior Associate
NTMO ATTORNEYS AT LAW SPARL / KPMG Legal

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti