Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Gestiunea bunurilor comune ale soților în sistemul Codului Civil român – continuitate sau reformă? | Cristina Nicolescu


11 martie 2015 | Raluca-Andreea TRÎNCĂ-GĂVAN
Secţiuni: Drept civil, Familie, Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Lect. univ. dr. Cristina Nicolescu a publicat în Revista Română de Drept Privat nr. 5/2013 articolul intitulat: “Gestiunea bunurilor comune ale soților în sistemul Codului Civil român – continuitate sau reformă?”.

În lucrarea sa, autoarea realizează o vastă și amănunțită prezentare a mecanismelor de gestiune a bunurilor comune potrivit Codului Civil, făcând apel totodată la prevederile existente în vechiul Cod al Familiei.

Studiul debutează prin evidențierea mecanismelor de gestiune a bunurilor comune de către soți (gestiune comună, gestiune separată, gestiune paralelă), prin sublinierea caracteristicilor generale și particulare ale acestora. Autoarea remarcă faptul că opțiunea Codului Familiei era aceea a gestiunii comune, completată de prezumția mandatului tacit reciproc între soți, fiind întâlnită și gestiunea paralelă (în cazul încheierii actelor de conservare cu privire la bunurile comune) sau gestiunea exclusivă (posibilitatea soților de a dispune prin testament de bunurile comune).

Analizând regulile instituite de Noul Cod Civil în materia gestiunii bunurilor comune ale soților, autoarea semnalează preferința legiuitorului pentru un sistem mixt, prin prezența gestiunii paralele pentru majoritatea actelor privind bunurilor comune, temperată de gestiunea comună și gestiunea exclusivă. În acest sens, autoarea evidențiază printre elementele de noutate aduse de Codul Civil: extinderea gestiunii paralele, dar și a sferei actelor ce pot fi încheiate doar cu consimțământul expres al ambilor soți, renunțarea la prezumția mandatului tacit reciproc, răspunderea pentru actele ce au prejudiciat comunitatea.

Autoarea nu omite în studiul său nici particularitățile regimului comunității convenționale privind gestiunea bunurilor comune ale soților, analizând posibilitatea conferită de legiuitor soților ca, prin comunul lor acord, să extindă categoria actelor ce necesită pentru încheiere consimțământul amândurora. Supunând atenției această prevedere conținută în art. 367 lit. c) C. civ., autoarea opinează că textul legal nu trebuie interpretat de o manieră restrictivă, soții având posibilitatea de a institui obligativitatea acordului nu doar pentru încheierea actelor de administrare, ci și a celor de dispoziție.

În final, autoarea consideră că Noul Cod Civil a optat pentru soluții flexibile, moderne, prin acordarea unei mai mari libertăți soților în ceea ce privește gestiunea bunurilor comune, păstrând totodată și mecanisme tradiționale prezente în vechiul Cod al Familiei.

Raluca-Andreea TRÎNCĂ-GĂVAN

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro