Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Oradea. Luare de mită, dare de mită, spălare a banilor, abuz în serviciu, conflict de interese. Trimitere în judecată


10.03.2015 | Mădălina MIHALCEA, Georgiana-Camelia LUCIU, Mădălina MIHALCEA
Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DNA-Oradea. Luare de mită, dare de mită, spălare a banilor, abuz în serviciu, conflict de interese. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
D. A. N., primar al municipiului Beiuș, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
luare de mită, în formă continuată (patru acte materiale),
spălare a banilor, în formă continuată (patru acte materiale),
abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial,
abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial,
conflict de interese, în formă continuată (trei acte materiale),
conflict de interese, în formă continuată (paisprezece acte materiale),
conflict de interese, în formă continuată (unsprezece acte materiale),
conflict de interese, în formă continuată (douăzeci și opt de acte materiale),
conflict de interese, în formă continuată (douăzeci și șapte de acte materiale),
conflict de interese, în formă continuată (treisprezece acte materiale),
conflict de interese, în formă continuată (trei acte materiale),
conflict de interese, în formă continuată (treizeci și șapte de acte materiale).
L. V., administrator al societății comerciale SC Unicarm SRL, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
dare de mită, în formă continuată (patru acte materiale),
complicitate la spălare a banilor, în formă continuată (patru acte materiale).
SC Unicarm SRL, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
dare de mită, în formă continuată (patru acte materiale),
complicitate la spălare a banilor, în formă continuată (patru acte materiale).
U. I., șef al compartimentului de urbanism din cadrul Primăriei municipiului Beiuș, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 14 octombrie 2010 – 26 aprilie 2012, inculpatul D. A. N., în calitate de primar al municipiului Beiuș, a pretins și a primit suma totală de 59.000 lei de la inculpații L. V. și societatea comercială SC Unicarm SRL, pentru ca, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, să elibereze în mod ilegal o autorizație de construire, având ca obiect construirea unui magazin universal în municipiul Beiuș, să confere un regim preferențial în soluționarea cererilor ulterioare și să susțină interesele societății comerciale sus-menționate.
În aceeași perioadă, primarul municipiului Beiuș, cu ajutorul inculpatului L. V. și prin intermediul firmei administrate de acesta din urmă, a disimulat adevărata natură a provenienței sumei de 59.000 lei, primită cu titlu de mită, prin încheierea unor contracte de sponsorizare între SC Unicarm SRL și Asociația „Fortuna” Beiuș, al cărei președinte este și în prezent inculpatul D. A. N.
În perioada octombrie–noiembrie 2010, inculpații D. A. N., în calitate de primar al municipiului Beiuș, și U. I., în calitate de șef al compartimentului de urbanism din cadrul Primăriei Municipiului Beiuș, deși cunoșteau faptul că societatea comercială SC Unicarm SRL nu deținea autorizație de construire pentru magazinul situat în municipiul Beiuș, prin nerespectarea atribuțiilor de serviciu, nu au luat măsurile necesare pentru sistarea lucrărilor și intrarea în legalitate decât după ce Primăria Beiuș a fost somată în acest sens de către Inspectoratul Teritorial în Construcții Bihor.
După această somație, la data de 12 noiembrie 2010, inculpații au emis ilegal autorizația de construire, având ca obiect construirea imobilului susmenționat, deși nu exista acordul de mediu și acordul proprietarilor vecini afectați, cauzând o vătămare a intereselor legale unei persoane fizice și obținând un avantaj pentru societatea comercială SC Unicarm SRL, constând în posibilitatea de a continua nestingherit edificarea construcției.
În luna noiembrie 2010, inculpatul D. A. N., în calitate de primar al municipiului Beiuș, a acceptat ca pe o suprafață de 470 mp din domeniul public al municipiului Beiuș să fie construită o parcare necesară funcționării magazinului aparținând societății comerciale SC Unicarm SRL, fără să fi fost încheiat vreun contract de concesiune sau închiriere și fără plată, cauzând un prejudiciu bugetului local al municipiului Beiuș în cuantum de 84.600 lei (până în prezent) și obținând un avantaj pentru societatea comercială SC Unicarm SRL, constând în neachitarea redevenței sau a chiriei.
În perioada martie 2009 – decembrie 2012, inculpatul D. A. N., în calitate de președinte al Asociației „Fortuna” Beiuș, a obținut cu titlu de sponsorizare, de la mai multe societăți comerciale, sume de bani și mobilier în valoare totală de 105.011,79 lei.
Concret, după efectuarea sponsorizărilor de către societățile comerciale respective, inculpatul D. A. N., în calitate de primar al municipiului Beiuș, a efectuat următoarele activități în exercitarea atribuțiilor de serviciu:
– a emis, în favoarea unei firme din municipiul Beiuș, un certificat de urbanism și două autorizații de construire;
– a încheiat două contracte cu o societate comercială, a emis trei comenzi și a aprobat ordonanțarea la plată a sumelor de bani facturate de către societatea respectivă;
– a aprobat ordonanțarea la plată a sumelor de bani facturate de o firmă;
– a emis mai multe autorizații de construire, a semnat mai multe contracte și a dispus ordonanțarea la plată a facturilor emise de către o societate comercială, în valoare de peste 1.000.000 lei;
– a încheiat cu o societate comercială patru contracte de furnizare, în valoare totală de 194.094,36 lei, a emis în favoarea aceleiași societăți o autorizație de construire, a aprobat, în mai multe rânduri, ordonanțarea la plată a sumelor facturate de aceasta și a semnat procesul verbal de stingere reciprocă a obligațiilor de plată;
– a încheiat cu o societate comercială patru contracte de lucrări, în valoare totală de 187.987,87 lei, a semnat mai multe acte adiționale și procese verbale pentru compensarea datoriilor privind aceste contracte, a confirmat situația de lucrări pe luna mai 2009 pentru obiectivul de investiții „canalizare menajeră sat Delani” și a aprobat ordonanțarea la plată a sumelor de bani facturate de această societate comercială;
– a emis pentru o firmă două autorizații de construire și un certificat de urbanism, necesare construirii unui magazin în municipiul Beiuș;
– a încheiat cu o societate comercială două contracte de executare de lucrări, un contract în valoare de 13.711.880 lei (fără TVA), a confirmat mai multe devize de lucrări și centralizatoarele privind lucrările executate de firma respectivă, a ordonanțat plata unor sume de bani facturate de această societate și a emis în favoarea acesteia două certificate de urbanism, două autorizații de construire și o autorizație de desființare.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor imobile și mobile aparținând inculpatului D. A. N.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor, cu propunere de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Mădălina MIHALCEA

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro