Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
 1 comentariu | 
Print Friendly, PDF & Email

Tentativă de fraudare la concursul pentru ocuparea unor posturi de grefieri vacante organizat de Curtea de Apel Alba Iulia
11.03.2015 | JURIDICE.ro


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Curtea de Apel Alba Iulia a dat publicității marți, 10 martie 2015, un comunicat cu privire la tentativa de fraudare la concursul pentru ocuparea unor posturi de grefieri vacante organizat de Curtea de Apel Alba Iulia.

Concursul pentru ocuparea celor cinci posturi de grefieri cu studii superioare vacante la Curtea de Apel Alba Iulia (două posturi) şi la instanţele din circumscripţia teritorială (un post Tribunalul Sibiu, un post Tribunalul Hunedoara, un post Judecătoria Deva) a avut loc duminică, 8 martie 2015.

Cu ocazia desfăşurării probei scrise a fost descoperit un caz de tentativă la fraudarea concursului prin folosirea de mijloace de comunicare la distanţă, disimulate în piesele de îmbrăcăminte. Pe lângă măsurile prevăzute de Regulamentul de organizare a concursului, anume: anularea lucrărilor de concurs cu menţiunea „Fraudă” şi eliminarea din concurs, s-a formulat şi plângere penală împotriva candidatului, pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la înşelăciune în formă calificată. Infracţiunea de înşelăciune în formă calificată este prevăzută de Noul Cod Penal la art. 244 alin. 2 şi se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Concursul va continua cu următoarele etape: soluţionarea contestaţiilor la bareme, afişarea baremelor definitive, corectarea lucrărilor, afişarea tabelului de clasificare a candidaţilor, soluţionarea eventualelor contestaţii, afişarea tabelului definitiv de clasificare a candidaţilor urmată de exprimarea opţiunilor pe instanţe a candidaţilor admişi.

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Tentativă de fraudare la concursul pentru ocuparea unor posturi de grefieri vacante organizat de Curtea de Apel Alba Iulia”

 1. Florin-Iulian HRIB spune:

  Penibil! CAAI a „sistat” concursul din septembrie 2014 pt. 11 posturi de grefier din circumscripţia sa (v. linkuri: https://www.juridice.ro/330403/curtea-de-apel-alba-iulia-organizeaza-concurs-pentru-ocuparea-a-11-posturi-vacante-de-grefier.html
  şi http://portal.just.ro/57/Documents/CONCURSURI/ANUNT-PRIVIND%20SISTAREA%20CONCURSULUI%20PT%20OCUPAREA%20POSTURILOR%20DE%20GREFIER.PDF ), pretextînd că Ministerul Justiţiei trebuie să obţină „fonduri suplimentare necesare”. Numai că, prin Hotărîrea nr. 867/3 iulie 2014, plenul CSM aprobase concursul respectiv, ceea ce înseamnă că acele posturi erau deja finanţate, mai ales că în cuprinsul respectivei hotărîri se spune, citez de la pagina 2: „Curtea de Apel Alba Iulia a precizat că toate posturile vacante pentru care se solicită ocuparea prin concurs sunt cuprinse în fila de buget”?! În plus, în noiembrie 2014, CA Suceava a organizat un concurs similar pt. 6 posturi de grefier din circumscripţia sa şi nu s-a plîns nimeni că n-ar exista finanţare… – v. link: http://portal.just.ro/39/Documents/Concursuri/29.11.2014/1.%20Anunt%20Concurs%20-%2029.11.2014.pdf

  Şi cine ştie cîte concursuri similare or mai fi fost organizate de alte curţi de apel în perioada septembrie 2014-martie 2015; eu am aflat întîmplător de consursul organizat de CA Suceava cînd căutam nişte jurisprudenţă relevantă în domeniul actualizării pensiilor.

  Ca să nu mai vorbim de faptul că luna viitoare se desfăşoară concursul organizat de SNG la nivel naţional pt. cel mai mic număr de locuri de la înfiinţarea acestei şcoli, recte 63, dintre care 10 la parchete. În paranteză fie spus, numărul este ridicol de mic doar prin prisma faptului că într-un an se pensionează, mor, promovează sau demisionează mult mai mulţi grefieri, iar raportul din 2013 al Băncii Mondiale privind Analiza Funcţională a Sectorului Justiţiei din România – raport însuşit de plenul CSM prin hotărîrea nr. 1474 din 17 decembrie 2014 (v. pct. 24 de pe ordinea de zi, fiindcă hotărîrea nu este publicată nici azi) – sublinia necesitatea recrutării cît mai multor grefieri pt. a acoperi deficitul de personal auxiliar, citez de la pagina 108 din raport: „Numărul personalului auxiliar din sistemul judiciar, totuși, este mult mai scăzut decât mediile pe plan european în 2010, sistemul de justiţie includea 39,6 (40,2 în 2008) angajați auxiliari raportat la 100.000 locuitori, în timp ce media în Europa era 62,3 (55,6 în 2008). […] Ca o consecință a deficitului relativ al personalului auxiliar, judecătorii și procurorii preiau o sarcină administrativă majoră în plus față de funcțiile judiciare obișnuite. […] Vor fi necesare creşteri și mai mari ale numărului de grefieri, conform studiului de impact (Țuca Zbârcea şi alţii, 2011). Conform noului Cod de Procedură Civilă, de exemplu, părţile dintr-o cauză civilă pot cere ca audierile să fie transcrise de către grefieri. Studiul de impact estimează că dacă 10 procente din astfel de audieri sunt transcrise, vor trebui angajaţi 1.500 de grefieri noi. Un sondaj mai recent al administratorilor instanţelor (România, MJ, 2012) a raportat că, după părerea participanţilor, 1.391 judecători noi şi 3.883 grefieri noi ar fi necesari numai în sistemul de justiţie.”

  Nu era oare mai „profitabil” să fie recrutaţi aceşti 5 grefieri cu studii superioare din circumscripţia CAAI prin concursul organizat de SNG, avînd în vedere că taxa la SNG este uriaşă – 400 lei, exact ca la INM (deşi la SNG se susţine un singur examen scris de 3 ore) – în comparaţie cu taxa de 150 de lei percepută la concursurile locale?! Ca să nu mai zic că un concurs naţional este mai transparent şi mai eficient decît unul local. Din experienţa mea, destul de vastă în domeniu (din păcate), pot să spun că, de regulă, concursurile locale sînt aranjate, într-un fel sau altul. E bine că reprezentanţii CAAI au anihilat o tentativă de fraudă, dar nu m-ar mira ca unele posturi să fie ocupate deja… Oricum, bătălia e crîncenă: peste 30 de candidaţi pe un loc! Nici la INM nu vezi asemenea concurenţă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate