Secţiuni » Arii de practică » Business » Concurenţă
Concurenţă
DezbateriCărţiProfesionişti

Simularea efectelor unilaterale în cazul concentrărilor economice orizontale pentru piețe cu produse diferențiate – considerații teoretice | Danusia Vamvu


12 martie 2015 | Alexandra-Adriana DOBRIȘAN

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Drd. Danusia Vamvu, inspector de concurență la Consiliul Concurenței, a publicat în Revista Română de Concurență nr. 1/2013 articolul intitulat „Simularea efectelor unilaterale în cazul concentrărilor economice orizontale pentru piețe cu produse diferențiate – considerații teoretice”.

Așa cum este bine cunoscut, întotdeauna este mai bine să previi decât să tratezi. Acest principiu este aplicabil și în materia încălcării dreptului concurenței. În acest domeniu, în ultima perioadă, au început să fie folosite diverse metode pentru a putea estima gradul de afectare a piețelor. Autorul își propune să studieze eficiența simulației, ca metodă de analiză, fie a schimbărilor produse până în momentul intervenției efective a autorităților naționale de concurență, fie a schimbărilor previzionate că s-ar fi produs, în cazul în care nu ar fi avut loc o astfel de intervenție. De asemenea, această metodă își găsește aplicarea în privința efectelor unilaterale ale concentrărilor economice orizontale pentru piețe cu produse diferențiate, problemă ce constituie chiar obiectul articolului.

În momentul în care se vorbește despre simulație, trebuie avute în vedere cele două valențe ale termenului, așa cum apar acestea în materia dreptului concurenței. Într-o primă fază, simulația, în cea mai simplă dintre formele sale, este utilizată ca dispozitiv de screening. În al doilea rând, metoda simulației contribuie la crearea unui model complex, prin prisma căruia sunt estimate efectele potențiale ale unei concentrări economice. Pe baza datelor colectate din cadrul pieței, se realizează un scenariu real, care, prin intermediul metodei simulației, este transformat într-un scenariu ipotetic. Acest din urmă scenariu are rolul de a prezenta modele econometrice ale evoluției sau involuției pieței, în cazul în care autoritățile abilitate nu ar fi intervenit în sensul stopării practicilor antitrust. Un instrument important, în acest sens, este reprezentat de metodologia PCAIDS, metodologie ce are ca punct de plecare ipoteza proporționalității cererii unui anumit produs relativă la cota de piață a întreprinderilor care îl oferă.

În mod concret, procesul simulării potențialelor efecte unilaterale în cazul concentrărilor economice orizontale presupune parcurgerea a trei faze principale, și anume: construirea modelului prin ajustarea parametrilor acestuia pentru reflectarea structurii pieței pre-concentrare, utilizarea modelului rezultat, în vederea previzionării modului în care prețurile și nivelul cererii au fost influențate de modificările produse și, nu în ultimul rând, calcularea pierderii care a fost evitată în acest mod. Prin utilizarea acestei metode, se preîntâmpină, practic, două efecte negative majore. Pe de o parte, este vorba despre așa-numitul „price effect”, care se traduce printr-o sărăcire a consumatorilor, care sunt nevoiți să plătească mai mult pentru achiziționarea acelorași produse. Pe de altă parte, în cazul în care aleg, totuși, să nu mai cumpere produsele în cauză, aceștia vor pierde beneficiile pe care le-ar fi obținut, în mod normal, în condițiile pre-concentrare („deadweight effect”).

În concluzie, autorul formulează opinia conform căreia este util să se realizeze anumite măsurători ale modului în care anumite practici ale întreprinderilor influențează structura pieței. În acest sens, metoda simulației își dovedește eficiența în estimarea efectelor unilaterale în cazul concentrărilor economice orizontale pentru piețele cu produse diferențiate, contribuind la prevenirea eventualelor pierderi pe care le-ar putea suporta consumatorii.

Alexandra DOBRIȘAN

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică