Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Judecata în cazul recunoaşterii vinovăţiei


12 martie 2015 | Paula VÂRBAN

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept penal, RNSJ

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că fapta inculpatului care, împreună cu un coinculpat, a cumpărat droguri de risc, preluate de coinculpat și plătite de inculpat din banii trimiși de un alt coinculpat, întrunește elementele constitutive ale infracţiunii de trafic de droguri de risc prevăzută în art. 2 alin. (1) din Legea nr. 143/2000, săvârșită în forma autoratului, iar nu în forma complicităţii, întrucât, participând activ la cumpărarea de droguri de risc, inculpatul a comis una dintre acţiunile care constituie elementul material al infracţiunii prevăzute în art. 2 alin. (1) din Legea nr. 143/2000, fapta sa depășind limitele înlesnirii sau ale ajutorului dat pentru comiterea infracţiunii.
În ceea ce privește soluţia de condamnare pronunţată cu privire la inculpaţii care au fost judecaţi, conform procedurii prevăzute în art. 320^1 C. proc. pen., pentru săvârșirea în participaţie penală a unor infracţiuni, instanța supremă a hotărât că aceasta nu face dovada că fapta există, constituie infracţiune și a fost comisă cu vinovăţie de către participanţii care sunt judecaţi potrivit procedurii de drept comun în cauza disjunsă. (Decizia nr. 3484 din 11 noiembrie 2013 pronunțată de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție având ca obiect infracțiunea de trafic de droguri)

Conform noilor dispoziții de procedură penală, judecata în cazul recunoașterii vinovăției este reglementată de art. 375 C. proc. pen.

Avocat Paula VÂRBAN

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică