« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

ICCJ. Judecata în cazul recunoaşterii vinovăţiei
12.03.2015 | Paula VÂRBAN

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că fapta inculpatului care, împreună cu un coinculpat, a cumpărat droguri de risc, preluate de coinculpat și plătite de inculpat din banii trimiși de un alt coinculpat, întrunește elementele constitutive ale infracţiunii de trafic de droguri de risc prevăzută în art. 2 alin. (1) din Legea nr. 143/2000, săvârșită în forma autoratului, iar nu în forma complicităţii, întrucât, participând activ la cumpărarea de droguri de risc, inculpatul a comis una dintre acţiunile care constituie elementul material al infracţiunii prevăzute în art. 2 alin. (1) din Legea nr. 143/2000, fapta sa depășind limitele înlesnirii sau ale ajutorului dat pentru comiterea infracţiunii.
În ceea ce privește soluţia de condamnare pronunţată cu privire la inculpaţii care au fost judecaţi, conform procedurii prevăzute în art. 320^1 C. proc. pen., pentru săvârșirea în participaţie penală a unor infracţiuni, instanța supremă a hotărât că aceasta nu face dovada că fapta există, constituie infracţiune și a fost comisă cu vinovăţie de către participanţii care sunt judecaţi potrivit procedurii de drept comun în cauza disjunsă. (Decizia nr. 3484 din 11 noiembrie 2013 pronunțată de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție având ca obiect infracțiunea de trafic de droguri)

Conform noilor dispoziții de procedură penală, judecata în cazul recunoașterii vinovăției este reglementată de art. 375 C. proc. pen.

Avocat Paula VÂRBAN

 
Secţiuni: Drept penal, RNSJ | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD