Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Judecata în cazul recunoaşterii vinovăţiei
12.03.2015 | Paula VÂRBAN

Secţiuni: Drept penal, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că fapta inculpatului care, împreună cu un coinculpat, a cumpărat droguri de risc, preluate de coinculpat și plătite de inculpat din banii trimiși de un alt coinculpat, întrunește elementele constitutive ale infracţiunii de trafic de droguri de risc prevăzută în art. 2 alin. (1) din Legea nr. 143/2000, săvârșită în forma autoratului, iar nu în forma complicităţii, întrucât, participând activ la cumpărarea de droguri de risc, inculpatul a comis una dintre acţiunile care constituie elementul material al infracţiunii prevăzute în art. 2 alin. (1) din Legea nr. 143/2000, fapta sa depășind limitele înlesnirii sau ale ajutorului dat pentru comiterea infracţiunii.
În ceea ce privește soluţia de condamnare pronunţată cu privire la inculpaţii care au fost judecaţi, conform procedurii prevăzute în art. 320^1 C. proc. pen., pentru săvârșirea în participaţie penală a unor infracţiuni, instanța supremă a hotărât că aceasta nu face dovada că fapta există, constituie infracţiune și a fost comisă cu vinovăţie de către participanţii care sunt judecaţi potrivit procedurii de drept comun în cauza disjunsă. (Decizia nr. 3484 din 11 noiembrie 2013 pronunțată de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție având ca obiect infracțiunea de trafic de droguri)

Conform noilor dispoziții de procedură penală, judecata în cazul recunoașterii vinovăției este reglementată de art. 375 C. proc. pen.

Avocat Paula VÂRBAN

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti