« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

ICCJ. Judecata în cazul recunoaşterii vinovăţiei
12.03.2015 | Paula VÂRBAN

JURIDICE - In Law We Trust Monitor Dosare

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că fapta inculpatului care, împreună cu un coinculpat, a cumpărat droguri de risc, preluate de coinculpat și plătite de inculpat din banii trimiși de un alt coinculpat, întrunește elementele constitutive ale infracţiunii de trafic de droguri de risc prevăzută în art. 2 alin. (1) din Legea nr. 143/2000, săvârșită în forma autoratului, iar nu în forma complicităţii, întrucât, participând activ la cumpărarea de droguri de risc, inculpatul a comis una dintre acţiunile care constituie elementul material al infracţiunii prevăzute în art. 2 alin. (1) din Legea nr. 143/2000, fapta sa depășind limitele înlesnirii sau ale ajutorului dat pentru comiterea infracţiunii.
În ceea ce privește soluţia de condamnare pronunţată cu privire la inculpaţii care au fost judecaţi, conform procedurii prevăzute în art. 320^1 C. proc. pen., pentru săvârșirea în participaţie penală a unor infracţiuni, instanța supremă a hotărât că aceasta nu face dovada că fapta există, constituie infracţiune și a fost comisă cu vinovăţie de către participanţii care sunt judecaţi potrivit procedurii de drept comun în cauza disjunsă. (Decizia nr. 3484 din 11 noiembrie 2013 pronunțată de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție având ca obiect infracțiunea de trafic de droguri)

Conform noilor dispoziții de procedură penală, judecata în cazul recunoașterii vinovăției este reglementată de art. 375 C. proc. pen.

Avocat Paula VÂRBAN

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Monitorizarea inteligentă a dosarelor de instanţă: Monitor Dosare

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.