Secţiuni » JURIDICE NEXT » Universitaria
Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult: Universitaria
 1 comentariu

Echipa Universităţii „Petru Maior” din Târgu-Mureş a câștigat etapa națională a concursului de procese simulate Telders 2015. UPDATE: Echipa s-a clasat în Top 10 la finalul concursului

11 mai 2015 | JURIDICE.ro

11 mai 2015: Echipa de pledoarii a Universităţii „Petru Maior” din Târgu-Mureş s-a clasat în Top 10 la finalul prestigiosului concurs de drept international public „Telders International Law Moot Court Competition”, care a avut loc în perioada 5-8 mai, în incinta Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga, informează zi-de-zi.ro.

***

12 martie 2015: Echipa de studenţi ai Universităţii „Petru Maior” (UPM) Târgu-Mureş a câştigat etapa naţională a concursului de drept internaţional public „Telders International Law Moot Court Competition” şi s-a calificat astfel la faza internaţională a competiţiei care va avea loc la Haga, în incinta Curţii Internaţionale de Justiţie, în perioada 6-8 mai a acestui an.

Etapa naţională a concursului s-a desfăşurat luni, 9 martie, şi a fost organizată de Facultatea de Drept „Simion Bărnuţiu” a Universităţii „Lucian Blaga” Sibiu, iar echipa UPM Târgu-Mureş a fost alcătuită din studenţii pledanţi Hilda Şumălan (anul IV), Iulia David (anul III) şi Alex Suciu (anul III) şi studenta Diana Chibulcutean (anul III), aceasta din urmă participând la etapa scrisă a competiţiei, constând în elaborarea unor memorii. În competiţia naţională din România, locul I a fost disputat între Universitatea Bucureşti, Universitatea Babes Bolyai, din Cluj şi Universitatea Petru Maior, din Târgu-Mureş. Locul I a fost câştigat de Universitatea Petru Maior, în timp ce premiul pentru cel mai bun pledant a fost obţinut de unul dintre pledanţii echipei Universităţii din Bucureşti.

Telders International Law Moot Court Competition este cel mai prestigios concurs de drept internaţional public din Europa aflându-se anul acesta la cea de-a 38a ediţie. Anual, echipe din peste 40 de universităţi din Europa se întrec în rundele naţionale urmând ca echipele câştigătoare să îşi reprezinte ţara în faza internaţională a competiţiei.

Prin intermediul competiţiei, studenţii sunt iniţiaţi în practica juridică şi se familiarizează cu principii privind statul de drept, societatea civilă şi elemente de drept internaţional public. Concursul stimulează, de asemenea, munca în echipă şi integrarea europeană. Studenţii şi academicienii consideră foarte importantă participarea la acest concurs, o mare onoare şi experienţa unei competiţii amicale şi internaţionale care nu poate fi uitată.

În fiecare an echipelor de studenţi le este prezentat un caz care implică un diferend fictiv între două state. Această dispută este ridicată în faţa celui mai important organ judiciar al Naţiunilor Unite şi anume Curtea Internaţională de Justiţie. Este responsabilitatea echipelor de studenţi să apere cele două state în măsura abilităţilor lor. Fiecare echipă de studenţi trebuie să reprezinte statele atât în scris, cât şi prin pledoarii în faţa instanţei de judecată. Pentru fiecare ţară europeană numai universitatea câştigătoare a rundelor naţionale poate participa la rundele înternaţionale desfăşurate la Haga. Memoriile şi pledoariile studenţilor sunt evaluate de către experţi în drept internaţional public. În acest sens, implicarea activă a judecătorilor de la Curtea Internaţională de Justiţie, de la Tribunalul pentru pretenţii Iran – SUA, precum şi avocaţi şi profesori de drept garantează standardele intelectuale ridicate ale concursului, precum şi prestigiul acestuia. Runda finală a concursului se desfăşoară în mod tradiţional la Palatul păcii din Haga.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Arii de practică

Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică
Specialişti
Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică