Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Oradea. Înșelăciune, uz de fals, spălare a banilor. Trimitere în judecată


12 martie 2015 | Mădălina MIHALCEA, Georgiana-Camelia LUCIU, Mădălina MIHALCEA

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept penal, Dreptul penal al afacerilor

DNA-Oradea. Înșelăciune, uz de fals, spălare a banilor. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
O. R., director al SC Sticom Trading SRL Oradea, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
înșelăciune, în formă continuată,
uz de fals,
spălare a banilor, în formă continuată,
C. I. D., administrator de fapt al SC Medcar SRL, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
complicitate la înșelăciune, în formă continuată și
complicitate la spălarea banilor, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
Inculpatul O. R., în calitate de director al SC Sticom Trading SRL Oradea, a indus și menținut în eroare reprezentanții unei instituții bancare cu ocazia încheierii (la data de 2 septembrie 2009), iar apoi a executării, contractului de credit ipotecar, în valoare de 11.000.000 lei, în vederea finanțării construirii a două blocuri cu destinația de locuințe, folosind în acest sens un contract de vânzare-cumpărare fals.
Acest document a fost încheiat de societatea în cauză cu Primăria Municipiului Oradea, având ca obiect achiziționarea de către instituția publică a unui număr minim de 100 de apartamente din complexul de locuințe aflat în construcție.
Ulterior încheierii contractului de credit, inculpatul O. R., beneficiind de ajutorul inculpatului C. I. D., a depus mai multe situații de plată fictive ce atestau, în mod nereal, prestarea unor servicii de construcții de către SC Medcar SRL în favoarea SC Sticom Trading SRL.
În perioada 3 septembrie – 4 noiembrie 2009, inculpatul O. R., cunoscând proveniența ilicită a banilor, a folosit aceste sume pentru a achita, în primă fază, contravaloarea serviciilor de construcții prestate de către două societăți comerciale, în valoare de 6.555.007 lei.
Beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, inculpatul O. R. a achitat în mai multe etape suma de 3.484.834 lei către SC Medcar SRL, contravaloarea unor servicii de construcții fictive, facturate către SC Sticom Trading SRL în scopul însușirii respectivei sume de bani.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra a două imobile aparținând inculpatului O. R..

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor, cu propunere de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că, această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Mădălina MIHALCEA

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică