Secţiuni » Arii de practică » Business » Energie
Energie
CărţiProfesionişti

CJUE. Principiul egalității de tratament, fără deosebire de rasă sau origine etnică. Concluziile Avocatului General


13.03.2015 | JURIDICE.ro
Secţiuni: CJUE, Dreptul Uniunii Europene, Energie
JURIDICE - In Law We Trust

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat publicității joi, 12 martie 2015, concluziile Avocatului General Juliane Kokott în cauza C-83/14 CHEZ Razpredelenie Bulgaria privind principiul egalității de tratament, fără deosebire de rasă sau origine etnică.

Cererea de decizie preliminară privește interpretarea Directivei 2000/43/CE de punere în aplicare a principiului egalității de tratament între persoane, fără deosebire de rasă sau origine etnică, precum și a Directivelor 2006/32/CE privind eficiența energetică la utilizatorii finali și serviciile energetice și 2009/72/CE privind normele comune pentru piața internă a energiei electrice și a fost formulată de către Administrativen sad Sofia‑grad în cadrul unui litigiu între întreprinderea CHEZ Razpredelenie Bulgaria și Comisia pentru Protecția împotriva Discriminării (KZD) cu privire la caracterul discriminatoriu al practicii de instalare a contoarelor de energie electrică, în cartiere locuite în majoritate de membri ai comunității rome, la o înălțime inaccesibilă pentru consumatori.

Această practică este justificată prin intervențiile neautorizate asupra contoarelor de energie electrică și prin sustragerile ilegale care survin, se pare, deosebit de frecvent în „cartierele de romi”.

Avocatul General J. Kokott propune Curții să se răspundă în sensul că într-o zonă care este locuită preponderent de persoane ce aparțin unui anumit grup etnic, alte persoane care sunt stabilite în zona respectivă, dar care nu aparțin ele însele acestui grup etnic, pot să invoce de asemenea interdicția discriminării bazate pe originea etnică în cazul în care sunt discriminate printr-o măsură din cauza caracterului general și colectiv al acesteia. De asemenea, o astfel de măsură constituie, la prima vedere, o discriminare indirectă bazată pe originea etnică care poate fi justificată, în anumite condiții, dacă servește la împiedicarea fraudelor și a abuzurilor și contribuie la garantarea calității aprovizionării cu electricitate, în interesul tuturor consumatorilor.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti