Secţiuni » Barouri
UNBR. INPPA. Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România

Rodica Aida Popa: Care sunt modalitățile de fortificare a sistemului judiciar român?


13 martie 2015 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Discursul jud. dr. Rodica Aida Popa, susținut în deschiderea lucrărilor conferinței ”Minoritatea. Răspunderea persoanei juridice. Infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei. Aspecte teoretice şi practice ale judecătorilor şi avocaţilor în cursul procesului penal”, ce are loc astăzi, 13 martie 2015, la Timișoara.

”Domnule vicepreședinte al Uniunii Naționale a Barourilor din România,
Domnule președinte al Secției penale a Curții de Apel Timișoara,
Doamnelor și domnilor judecători,
Doamnelor și domnilor decani,

Ne aflăm la Timișoara, a cărei primă atestare documentară, deși controversată, apare menționată istoric la 1212 sau 1266, însă cu certitudine orașului i se conferă titlul de civitas.

Numele provine de la Castri de Tymus, fortificația construită la începutul secolului XI pentru supravegherea vadurilor și drumurilor.

Un moment important din istoria Timișoarei îl reprezintă asediul cetății de către oastea țăranilor răsculați condusă de Gheorghe Doja. Legenda spune că locul unde Doja a fost omorât, pus pe un scaun din fier înroșit și ars de viu, este marcat de statuia Sfintei Maria.

La 1765, Timișoara era considerată printre cele patru cetăți principale ale monarhiei habsburgice.

Așa cum Bucureștiul era cunoscut sub denumirea de Micul Paris, Timișoara, pentru frumusețea și recunoașterea importanței lui, a primit numele de Mica Viena.

Cum acest minunat oraș este cunoscut pentru armonia în care trăiesc etniile germană, maghiară, sârbo-croată, propunându-ne un model multicultural, în mod firesc, proiectul privind relațiile dintre judecători și avocați, din perspectiva Avizului nr. 16 al Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni, propune un model de cultură juridică, prin dialog interprofesional.

Ce este nou? și-ar pune unii întrebarea.

Răspunsul constă în oamenii din sistemul judiciar român, care astăzi, în 2015, participăm împreună la o nouă etapă a reformei începute în anul 1989, și anume o etapă în care cele patru instrumente de codificare, ce se înscriu într-un pătrat perfect, ca minunata clădire a curții de apel, deschid noi abordări profesionale specializate.

Care sunt modalitățile de fortificare a sistemului judiciar român la care judecătorii și avocați timișeni contribuie?

Răspunsul îl găsim împreună, prin ceea ce astăzi vom dezbate, din perspectiva noilor instituții ale Codului penal și al Codului de procedură penală, pentru că ele reprezintă fundamentul independenței noastre de a comunica.

Este necesară elaborarea unui Cod deontologic comun al judecătorilor și avocaților români? Iată o altă întrebare pe care o punem direct și pe care cred că trebuie să o asumăm cu responsabilitate.

Răspunsul se construiește prin cunoaștere și comunicare deschisă, fără prejudecăți, pentru că respectul, ascultarea cu răbdare a cererilor, excepțiilor formulate de dumneavoastră, dragi colegi avocați, depunerea în cauzele penale a cererilor motivate într-un termen rezonabil, a declarațiilor de substituire, dar, în egală măsură, așteptările de la dragii noștri colegi judecători, care conștientizează dinamica raporturilor dintre parte și avocat, intuiesc sau nu atitudinea care este dorită de către avocați, în interesul clientului, secretul profesional al magistratului și avocatului sunt numai câteva aspecte pe care urmează să le discutăm.

De ce avem nevoie de standarde de conduită interumană și interprofesională?

Răspunsul îl vom găsi numai împreună, prin intervențiile pe care le vom avea direct în cadrul acestei conferințe, pentru că atunci când sunt formulate cereri de orice fel, fiecare dintre profesii, din perspectiva atribuțiilor specifice, răspund.

Așadar, vă invit la dialog, pentru că modelul de dialog pe care în mod exemplificativ l-am construit este dialogul meu interior pe care doresc să-l deschid cu dumneavoastră în cursul prezentărilor și dezbaterilor ce le vom desfășura.”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii