Rodica Aida Popa: Care sunt modalitățile de fortificare a sistemului judiciar român?
13 martie 2015 | JURIDICE.roDiscursul jud. dr. Rodica Aida Popa, susținut în deschiderea lucrărilor conferinței ”Minoritatea. Răspunderea persoanei juridice. Infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei. Aspecte teoretice şi practice ale judecătorilor şi avocaţilor în cursul procesului penal”, ce are loc astăzi, 13 martie 2015, la Timișoara.
”Domnule vicepreședinte al Uniunii Naționale a Barourilor din România,
Domnule președinte al Secției penale a Curții de Apel Timișoara,
Doamnelor și domnilor judecători,
Doamnelor și domnilor decani,
Ne aflăm la Timișoara, a cărei primă atestare documentară, deși controversată, apare menționată istoric la 1212 sau 1266, însă cu certitudine orașului i se conferă titlul de civitas.
Numele provine de la Castri de Tymus, fortificația construită la începutul secolului XI pentru supravegherea vadurilor și drumurilor.
Un moment important din istoria Timișoarei îl reprezintă asediul cetății de către oastea țăranilor răsculați condusă de Gheorghe Doja. Legenda spune că locul unde Doja a fost omorât, pus pe un scaun din fier înroșit și ars de viu, este marcat de statuia Sfintei Maria.
La 1765, Timișoara era considerată printre cele patru cetăți principale ale monarhiei habsburgice.
Așa cum Bucureștiul era cunoscut sub denumirea de Micul Paris, Timișoara, pentru frumusețea și recunoașterea importanței lui, a primit numele de Mica Viena.
NOU! Despre bani în profesii juridice: avocați, executori, notari, consilieri juridici și alți profesioniști ai dreptului
10 septembrie ⁞ Corpus et Animus - Funcția juridică & Consilierii juridici bancari în lumina Regulamentului BNR nr. 8/2024
12 septembrie ⁞ Start Curs Expert Achiziții Publice 2024
13 septembrie ⁞ Ultimele evoluții jurisprudențiale privind prescripția răspunderii penale
14 septembrie ⁞ JURIDICE.ro Premier Golf Day
16 septembrie ⁞ Accidentul de muncă în toate formele de răspundere juridică
18 septembrie ⁞ Școala Superioară de Cadre
23 septembrie ⁞ Fraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrie ⁞ Noutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrie ⁞ JURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrie ⁞ Avocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrie ⁞ Start Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
21 octombrie ⁞ Abilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrie ⁞ JURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
23 noiembrie ⁞ Start Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
28 noiembrie ⁞ JURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025 ⁞ The Congress / The biggest legal event
Cum acest minunat oraș este cunoscut pentru armonia în care trăiesc etniile germană, maghiară, sârbo-croată, propunându-ne un model multicultural, în mod firesc, proiectul privind relațiile dintre judecători și avocați, din perspectiva Avizului nr. 16 al Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni, propune un model de cultură juridică, prin dialog interprofesional.
Ce este nou? și-ar pune unii întrebarea.
Răspunsul constă în oamenii din sistemul judiciar român, care astăzi, în 2015, participăm împreună la o nouă etapă a reformei începute în anul 1989, și anume o etapă în care cele patru instrumente de codificare, ce se înscriu într-un pătrat perfect, ca minunata clădire a curții de apel, deschid noi abordări profesionale specializate.
Care sunt modalitățile de fortificare a sistemului judiciar român la care judecătorii și avocați timișeni contribuie?
Răspunsul îl găsim împreună, prin ceea ce astăzi vom dezbate, din perspectiva noilor instituții ale Codului penal și al Codului de procedură penală, pentru că ele reprezintă fundamentul independenței noastre de a comunica.
Este necesară elaborarea unui Cod deontologic comun al judecătorilor și avocaților români? Iată o altă întrebare pe care o punem direct și pe care cred că trebuie să o asumăm cu responsabilitate.
Răspunsul se construiește prin cunoaștere și comunicare deschisă, fără prejudecăți, pentru că respectul, ascultarea cu răbdare a cererilor, excepțiilor formulate de dumneavoastră, dragi colegi avocați, depunerea în cauzele penale a cererilor motivate într-un termen rezonabil, a declarațiilor de substituire, dar, în egală măsură, așteptările de la dragii noștri colegi judecători, care conștientizează dinamica raporturilor dintre parte și avocat, intuiesc sau nu atitudinea care este dorită de către avocați, în interesul clientului, secretul profesional al magistratului și avocatului sunt numai câteva aspecte pe care urmează să le discutăm.
De ce avem nevoie de standarde de conduită interumană și interprofesională?
Răspunsul îl vom găsi numai împreună, prin intervențiile pe care le vom avea direct în cadrul acestei conferințe, pentru că atunci când sunt formulate cereri de orice fel, fiecare dintre profesii, din perspectiva atribuțiilor specifice, răspund.
Așadar, vă invit la dialog, pentru că modelul de dialog pe care în mod exemplificativ l-am construit este dialogul meu interior pe care doresc să-l deschid cu dumneavoastră în cursul prezentărilor și dezbaterilor ce le vom desfășura.”
Homepage J JURIDICE Cariere Evenimente Dezbateri Profesionişti Lawyers Week Video |