PICCJ. Constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în servicu, fals în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, spălare a banilor, conflict de interese, fals în declaraţii, abuz în servicu. Punere în mişcare a acţiunii penale, control judiciar
13 martie 2015 | Elena TOMACINSCHI, Georgiana-Camelia LUCIU, Elena TOMACINSCHIPICCJ. Constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în servicu, fals în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, spălare a banilor, conflict de interese, fals în declaraţii, abuz în servicu. Punere în mişcare a acţiunii penale, control judiciar.
În continuarea cercetărilor care se efectuează în dosarul penal având ca obiect reconstituirea dreptului de proprietate şi arendarea unor terenuri amplasate pe raza comunei Nana, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au dispus, la data de 11 martie 2015, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii:
– N. T., D. F., N. M. G. şi D. M. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, fals în înscrisuri oficiale, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, spălare a banilor, conflictul de interese şi fals în declaraţii;
– D. G. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals, spălare a banilor şi conflict de interese;
– P. S. A., P. V., E. D. şi N. D. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la abuz în serviciu, fals în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi spălare a banilor;
– T. N. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu, spălare a banilor şi fals în declaraţii;
– Ş. G. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu şi spălare a banilor.
Totodată, la data de 11 martie 2015, faţă de inculpaţii N. T., D. F., D. M., N. M. G., D. G. şi P. S. A., s-a luat măsura preventivă a controlului judiciar, pe o perioadă de 60 zile.
Din probatoriul administrat până în acest moment al urmăririi penale au rezultat următoarele:
În perioada 2005-2010, inculpaţii N. T., D. F., N. M. G., D. M. şi fostul primar al comunei Nana, B. D. (în prezent decedat), au iniţiat, constituit şi sprijinit un grup infracţional organizat, la care au aderat inculpaţii P. S. A., D. G., P. V., E. D. şi N. D., fapte urmate de săvârşirea de infracţiuni care au avut ca rezultat retrocedarea de terenuri prin eludarea dispoziţiilor legale în materie.
În aceeaşi perioadă, în exercitarea atribuţiunilor de serviciu, în calitate de membri ai Comisiei de fond Funciar Nana, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de avantaje/foloase necuvenite, inculpaţii N. T., D. F., N. M. G., D. M. şi D. G., în unele situaţii cu ajutorul inculpaţilor P. S. A., P. V., E. D., T. N. și N. D., nu au îndeplinit sau au îndeplinit în mod defectuos acte în legătură cu reconstituirea/constituirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri revendicate în numele unui număr mare de persoane (cca. 100), fapte care au cauzat prejudicierea domeniului privat al statului cu valoarea terenurilor retrocedate.
În realizarea scopului vizând retrocedarea de terenuri, inculpaţii au utilizat diverse manopere frauduloase, inclusiv falsificarea unor înscrisuri dintre care enumerăm: procese-verbale de şedinţă, cereri de retrocedare, declaraţii pe propria răspundere, acte de stare civilă ori copii de pe acestea, declaraţii olograf, diverse adrese.
Ulterior validării ori emiterii titlului de proprietate, în scopul ascunderii originii ilicite, au transferat, au determinat ori au ajutat la transferul dreptului de proprietate asupra unor terenuri retrocedate, totodată au săvârşit acţiuni care au avut ca rezultat dobândirea, deţinerea şi folosirea de bani şi terenuri cunoscând că provin din săvârşirea de infracţiuni.
Pe măsura derulării cercetărilor, vom informa opinia publică.
Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
:: sursa: www.mpublic.ro
Georgiana-Camelia LUCIU
Elena TOMACINSCHI