Menționarea pedepselor accesorii și complementare în dispozitivul hotărârii. Constituționalitate
16 martie 2015 | Anda-Laura DUȚESCU
În Monitorul Oficial al României nr. 22 din data de 12 ianuarie 2015 a fost publicată Decizia Curții Constituționale nr. 642 din 11 noiembrie 2014 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 404 alin. (5) din Codul de procedură penală.
Excepția de neconstituționalitate a fost ridicată, din oficiu, de Curtea de Apel Oradea – Secţia penală şi pentru cauze cu minori.
Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile art. 404 alin. (5) din Codul de procedură penală, având următorul cuprins: „Când instanţa pronunţă pedeapsa închisorii, în dispozitiv se face menţiune că persoana condamnată este lipsită de drepturile sau, după caz, unele dintre drepturile prevăzute la art. 65 din Codul penal, pe durata prevăzută în acelaşi articol.”
În opinia instanţei de judecată, dispoziţiile legale criticate încalcă prevederile constituţionale ale art. 1 alin. (5) privind obligaţia de respectare a Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor, ale art. 21 alin. (3) privind dreptul la un proces echitabil, ale art. 20 alin. (1) şi (2) cu raportare la art. 6 paragraful 1 din Convenţia pentru apărarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale privind dreptul la un proces echitabil.
Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea constată că aceasta este neîntemeiată şi urmează a fi respinsă. Textul de lege criticat, care stabileşte elemente pe care trebuie să le cuprindă dispozitivul hotărârii prin care instanţa penală soluţionează fondul cauzei, nu instituie o obligaţie pentru instanţele de judecată de a interzice unul sau mai multe drepturi prevăzute de art. 65 din Codul penal. Cu privire la aplicarea pedepselor complementare şi accesorii decide instanţa învestită în cauză, făcând aplicarea prevederilor art. 65-67 din Codul penal, obligaţia instituită de legiuitor fiind de consemnare a celor decise în dispozitivul hotărârii pronunţate.
Aşadar, textul de lege criticat trebuie interpretat prin coroborare cu prevederile art. 65-67 din Codul penal referitoare la pedeapsa accesorie şi pedepsele complementare, aspect care nu este de natură să aducă atingere clarităţii şi predictibilităţii acestuia sau dreptului la un proces echitabil. Astfel cum Curtea Constituţională a statuat în mai multe rânduri, interpretarea legilor este o operaţiune raţională, utilizată de orice subiect de drept, în vederea aplicării şi respectării legii, având ca scop clarificarea înţelesului unei norme juridice sau a câmpului său de aplicare. Instanţele judecătoreşti interpretează legea, în mod necesar, în procesul soluţionării cauzelor cu care au fost învestite, interpretarea fiind faza indispensabilă procesului de aplicare a legii.
Astfel, Curtea decide:
– Respinge, ca neîntemeiată, excepţia de neconstituţionalitate privind dispoziţiile art. 404 alin. (5) din Codul de procedură penală.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro