Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti
PIPEREA & ASOCIATII
 
Print Friendly, PDF & Email

ICCJ. Acțiune în revendicare formulată împotriva unei societăți în insolvență. Nelegalitatea suspendării litigiului
17.03.2015 | Corina CIOROABĂ


Cyberlaw - Valoarea legala a documentelor electronice

A se vedea dezbaterea juridică: O problemă insolubilă: Insolvența [DEZBATERI.JURIDICE].

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, prin dispozițiile art. 36 din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei (art. 75 alin. 1 din Legea nr. 85/2014), legiuitorul a stabilit să fie suspendate de drept toate acțiunile prin care creditorii societății în insolvență urmăresc realizarea creanțelor împotriva acesteia, urmând ca, ulterior, aceștia sa-şi realizeze creanţa în cadrul procedurii colective demarate prin deschiderea procedurii insolvenței. Înalta Curte a precizat că această soluţie legislativă nu vizează însă toate acţiunile, indiferent de natura lor, pe care debitorul falit le are, ci doar a celor personale vizând realizarea creanțelor împotriva falitului. Astfel, în speță, Înalta Curte a reținut că acţiunea în revendicare nu este o acțiune în realizarea creanței împotriva averii debitorului de natura celor vizate de art. 36 din Legea nr. 85/2006, fiind o acțiune prin care se urmăreşte valorificarea unui drept real şi nu a unui drept de creanţă asupra pârâtei aflate în procedura insolvenţei. Prin urmare, instanța de apel, în mod nelegal, a dispus suspendarea judecării litigiului pe parcursul procedurii insolvenţei, atât timp cât obiectul acţiunii nu urmăreşte realizarea vreunei creanţe asupra societății faţă de care s-a deschis procedura insolvenţei. (Decizia nr. 1409 din 15 mai 2014 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect acțiune în revendicare)

Corina CIOROABĂ

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate