« Secţiuni « Noutăţi legislative
Noutăţi legislative
Proiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
 

Reglementari contabile aplicabile institutiilor de credit. Modificari
26.08.2008 | JURIDICE.ro, SOVA & ASOCIATII

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 620 din 25 august 2008 a fost publicat Ordinul nr. 7 din 18 august 2008 privind modificarea si completarea Ordinului guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei nr. 5/2005 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aplicabile institutiilor de credit.

Conform modificarilor aduse, amortizarea valorii activelor imobilizate cu durate limitate de utilizare economica se efectueaza in mod sistematic, reducandu-se valoarea contabila a acestora, prin valoare contabila intelegandu-se valoarea care este prezentata in bilant.

De asemenea, sunt exemplificate si costurile care pot fi efectuate in legatura cu constructia unei imobilizari corporale, direct atribuibile acesteia, dintre care amintim:
1. costurile reprezentand salariile angajatilor, contributiile legale si alte cheltuieli legate de acestea;
2. cheltuieli materiale;
3. costuri de amenajare a amplasamentului;
4. costurile initiale de livrare si manipulare;
5. cheltuieli de proiectare si pentru obtinerea autorizatiilor.

Au fost schimbate si prevederile referitoare la modul de intocmire a situatiilor financiare anuale, stabilindu-se ca acestea sunt semnate de persoanele in drept, calitatea persoanei care le-a intocmit completandu-se astfel:
1. directorul economic, contabilul sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie, potrivit legii;
2. persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili Autorizati din Romania.

Se mai arata ca situatiile financiare cosolidate, aprobate in mod corespunzator, si raportul consolidat al administratorilor, impreuna cu opinia prezentata de persoana responsabila cu auditarea situatiilor financiare consolidate, se publica de institutia care a intocmit situatiile financiare anuale consolidate, conform legislatiei in vigoare.

Alte modificari vizeaza contabilitatea decontarilor privind asigurarile sociale, modul de inregistrare in contabilitate a provizioanelor, precum si dispozitiile referitoare la planul de conturi aplicabil institutiilor de credit si institutiilor financiare nebancare.

Prevederile ordinului sunt aplicabile incepand cu exercitiul financiar al anului 2009, cu anumite derogari in favoarea institutiilor financiare nebancare si Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar.

Pentru STIRI.JURIDICE,
SOVA & ASOCIATII

Sova si asociatii

 
Secţiuni: Lege 9 | Toate secţiunile
Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD