Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Perimarea operează și contra succesorului părții decedate


18 martie 2015 | Corina CIOROABĂ

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că sancțiunea perimării operează și față de succesorul părții decedate în cursul procesului, întrucât, prin preluarea drepturilor şi obligaţiilor procesuale ale autorului, a cărui personalitate (chiar dacă ficţional-juridic) o continuă, succesorul putea să îndeplinească toate actele de procedură menite să influenţeze desfăşurarea favorabilă a judecăţii, prin întreruperea cursului perimării, respectiv, putea solicita, în condiţiile art. 244 alin. (2) C. proc. civ. (art. 413 alin. 2 NCPC), repunerea dosarului pe rol. În speță, Înalta Curte a reținut că nu sunt întemeiate susținerile recurentei că n-ar fi avut legitimarea să atace încheierea de suspendare a judecății, pe motivul că instanţa nu se pronunţase încă asupra calităţii sale procesuale şi nu dispusese introducerea sa în cauză, deoarece, nefiind terţ faţă de judecată, ci un având-cauză al uneia dintre părţi, recurenta este ţinută să cunoască şi să respecte măsurile dispuse de instanţă, neputându-se prevala de necunoaşterea încheierii suspendării judecăţii pronunţate în condiţiile art. 244 alin. (1) pct. 1 C. proc. civ. (art. 413 alin. 1 pct. 1 NCPC) (Decizia nr. 1375 din 14 mai 2014 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect acțiune în revendicare)

Corina CIOROABĂ

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii