Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Perimarea operează și contra succesorului părții decedate
18.03.2015 | Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Jurisprudența ÎCCJ, Procedură civilă, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că sancțiunea perimării operează și față de succesorul părții decedate în cursul procesului, întrucât, prin preluarea drepturilor şi obligaţiilor procesuale ale autorului, a cărui personalitate (chiar dacă ficţional-juridic) o continuă, succesorul putea să îndeplinească toate actele de procedură menite să influenţeze desfăşurarea favorabilă a judecăţii, prin întreruperea cursului perimării, respectiv, putea solicita, în condiţiile art. 244 alin. (2) C. proc. civ. (art. 413 alin. 2 NCPC), repunerea dosarului pe rol. În speță, Înalta Curte a reținut că nu sunt întemeiate susținerile recurentei că n-ar fi avut legitimarea să atace încheierea de suspendare a judecății, pe motivul că instanţa nu se pronunţase încă asupra calităţii sale procesuale şi nu dispusese introducerea sa în cauză, deoarece, nefiind terţ faţă de judecată, ci un având-cauză al uneia dintre părţi, recurenta este ţinută să cunoască şi să respecte măsurile dispuse de instanţă, neputându-se prevala de necunoaşterea încheierii suspendării judecăţii pronunţate în condiţiile art. 244 alin. (1) pct. 1 C. proc. civ. (art. 413 alin. 1 pct. 1 NCPC) (Decizia nr. 1375 din 14 mai 2014 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect acțiune în revendicare)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti